UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 01 mei 2015

VUmc wijst homeopathie de deur

Decaan Hans Brug van het VU Medisch Centrum heeft zich gestoord aan de lezing die homeopaat Andries Keizer kritiekloos heeft mogen houden op een eetavondje van DOCS, een van de commissies van de medische faculteitsvereniging van het VUmc (MFVU).

VUmc wijst homeopathie de deur

DOCS had op dinsdag 14 april kinderpsychiater Keizer als gastspreker uitgenodigd voor een lezing over “concentratieproblematiek en homeopathie”, in één van de zalen van het VUmc. Op de facebook-pagina van DOCS is te lezen: “Na een korte inleiding zullen we beginnen met een heerlijke maaltijd. Als we onze buikjes vol hebben gegeten, zal dr. Keizer zijn interactieve lezing beginnen over ADHD en homeopathie.” Keizers lezing kreeg de titel mee: “Jouw vragen over kinderpsychiatrie, ADHD en homeopathie worden beantwoord!”

Brug, lid van de Raad van Bestuur van het VUmc, heeft het MFVU om opheldering gevraagd over deze homeopathie-activiteit van DOCS, een afkorting die staat voor Diversiteit, Openheid, Cultuur, Studenten. “Vumc-studenten moeten ook in bijeenkomsten van hun studievereniging informatie krijgen over de best available evidence, homeopathie hoort daar niet bij”, heeft Brug de faculteitsvereniging laten weten. De VUmc-decaan heeft het MFVU gevraagd hoe dit principe tijdens de bijeenkomst onder de aandacht is gebracht.

Decaan Brug is door het bestuur van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) attent gemaakt op de lezing over homeopathie. In een brief aan de Raad van Bestuur van de VUmc schrijft de VtdK: “Het kan toch niet de bedoeling zijn dat medische studenten van de VU voorlichting krijgen van een gelovige aanhanger van een behandelwijze waarop inmiddels in een zeer groot aantal studies is aangetoond dat deze niet werkzaam is en ook theoretisch gezien helemaal niet werkzaam kan zijn.”, schrijft bestuurslid en emeritus-hoogleraar psychiatrie Michiel W. Hengeveld aan het VU-bestuur. Bestuur treedt op!, luidde zijn verzoek.

Het antwoord van het bestuur kwam snel en is helder. ”Ik ben vanzelfsprekend op de hoogte van het ontbreken van enige serieuze evidence-base voor homeopathische interventies en erger me, net als u en uw vereniging, dat desondanks zowel patiënten als artsen zich hierdoor laten afleiden”, antwoordt decaan Brug. “De bijeenkomst waar u naar verwijst is echter geen onderdeel van het VUmc curriculum en vindt niet plaats onder mijn verantwoordelijkheid, maar is georganiseerd door de studentenvereniging. De vereniging heeft vanzelfsprekend verregaande autonomie in haar activiteiten, en ik ben dan ook niet van plan de bijeenkomst waar u naar verwijst te verbieden, en heb er vanzelfsprekend ook geen bezwaar tegen als de leden van de vereniging met Keizer in gesprek gaan. Ik heb wel contact opgenomen met de MFVU voor een nadere toelichting. Niet-werkzame behandelingen moeten niet gepropageerd worden op het VUmc. Ons curriculum bevat dan ook niet dergelijk onderwijs.”

Voorzitter Melvin Draaijer van de MFVU meldt desgevraagd aan de VtdK dat homeopaat Keizer door DOCS is uitgenodigd om hem de “gelegenheid te geven” te vertellen waarom hij naast de reguliere geneeskunde gebruik maakt van homeopathie. “Het getuigt van een kritische benadering om met Keizer van gedachten te wisselen”, legt Draaijer uit in een brief aan de vereniging. De studentenvoorzitter vergeet in zijn brief de vraag van de VtdK (en van de RvB van de VU) te beantwoorden waarom er geen tegengeluid die avond was geprogrammeerd.

Het MFVU-bestuur heeft nog enige zending te verrichten. De studentenvereniging DOCS, onderdeel van de MFVU, organiseerde tot nu toe twee activiteiten. Het kritiekloze eetfeestje half april met homeopaat Andries Keizer volgde op een “eerste succesvolle” activiteit, een al net zo’n kritiekloze lezing over “Oosterse Geneeswijze”.

De kinderpsychiater Keizer is geen onbekende van de VtdK die al in 2008 waarschuwde tegen zijn homeopathische geloof dat een flinke stempel drukt op zijn behandelwijze. 

Keizer is één van de leden van de Vakgroep Homeopathische Artsen Nederland (VHAN) die stellen dat er een bewezen homeopathische behandeling zou zijn van ADHD. Zij baseren zich op een protocol dat is opgesteld door de Zwitsers kinderarts Heiner Frei.

De VHAN meent dat de methodiek van Frei artsen helpt bij het snel ontdekken van de juiste homeopathische medicatie die geheel afgestemd wordt op de individuele symptomen van de patiënt. Het gebruik van reguliere medicijnen zou zo in 75 procent van de gevallen voorkomen kunnen worden, is de claim.

Ze verwijzen ten bewijze naar een artikel van Frei in het kwaktijdschrift Homeopathy. De Zwitserse kinderarts meldt daarin 83 kinderen met ADHD succesvol met homeopathische middelen te hebben behandeld. De studie, zo lezen we zou gerandomiseerd, dubbelblind en placebogecontroleerd zijn opgezet. Uit het artikel blijkt dit echter in het geheel niet. De kinderen zijn behandeld met een homeopathische medicatie. Het artikel rept echter niet over welke medicatie (mix, homeopathische mix??) gebruikt is en door wie. Ook over een controlegroep wordt niet gerept. Kortom: een onzinonderzoek met een onwetenschappelijke opzet uitgevoerd door geloofsgenoten/homeopaten zelf.

Frei heeft de afgelopen jaren nog een paar andere artikelen over zijn methode geschreven. In deze artikelen verwijst hij steevast naar dit eerste uit 2007.

De wetenschappelijke wereld is inmiddels breed klaar met homeopathie. Homeopathie werkt niet, voor geen enkele medische aandoening, zo oordeelde recentelijk de Australische gezondheidsraad NHMRC (National Health and Medical Research Council), een overheidsinstantie. De NHMRC hield 57 reviews over 176 onderzoeken tegen het licht. 

De raad publiceerde in april 2014 een conceptrapport. In maart dit jaar verscheen de definitieve versie, die is aangeboden aan de Australische regering en het parlement.

De conclusie van de Australische commissie is gelijkluidend aan een vergelijkbare studie die in 2010 in Engeland werd gepubliceerd, in opdracht van het Britse parlement. Ook de Science & Technology Committee van het parlement (House of Commons) concludeerde toen dat voor de werking van homeopathie geen enkele wetenschappelijk bewijs te vinden is en adviseerde de Britse overheid elke subsidiëring aan homeopathie-projecten stop te zetten.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?