UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 28 augustus 2017

VtdK boos op voetbalbond KNVB om benoemen kwakzalver-helper Jan Smit

Oud-Heraclesvoorzitter Jan Smit is voorzitter van de RvC bij de KNVB geworden. Ten onrechte, want hij faciliteerde kwakzalverij.

VtdK boos op voetbalbond KNVB om benoemen kwakzalver-helper Jan Smit

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Smit_Heracles.jpg

Oud-Heraclesvoorzitter Jan Smit, half augustus benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van de KNVB, heeft niets te zoeken bij de Nederlandse voetbalbond. Dat heeft bestuurslid Cees Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) per brandbrief laten weten aan John Jaakke, lid van de selectiecommissie en voormalig voorzitter van Ajax. De commissie koos voor Smit, na consultatie van de voetbalclubs en enkele belangenorganisaties binnen het betaald voetbal.

Renckens heeft zich aan de benoeming geërgerd. Jan Smit faciliteerde kwakzalvers, stelt Renckens in zijn brief. Is de KNVB vergeten dat diezelfde Jan Smit in 1998 als voorzitter van de Almelose voetbalclub Heracles een innige samenwerking aanging met de Duitse vitaminegoeroe Matthias Rath? Rath betaalde indertijd miljoenen euro’s om zijn naam op de Heracles-shirts te krijgen. De VtdK schreef Smit indertijd, die miljoenen verdiende met een gerechtsdeurwaarderskantoor, een brief op hoge poten hierover.  

Rath verdiende flink met de internethandel van nutteloze vitaminepreparaten en voedingssupplementen en is berucht vanwege zijn merkwaardige, niet onderbouwde theorieën over “cellulaire geneeskunde”. Ook attaqueerde hij jaren geleden aidsbehandelaars in Zuid-Afrika en trachtte hij daar seropositieven wijs te maken dat zijn ‘cellulaire geneeskunde’ werkzaam zou zijn tegen aids, aldus Renckens in zijn brief. Rath beweerde dat zijn eigen vitaminepreparaten effectief zijn tegen aids. In 2006 verbood een rechtbank in Zuid-Afrika Matthias Rath om de Zuid-Afrikaanse actiegroep TAC te belasteren, die juist probeerde om aidsremmers goedkoop te importeren.

Cellulaire Geneeskunde

Rath is nog steeds actief in de vitaminehandel, met name in de Verenigde Staten. Zijn Rath Health Alliance runt in Santa Clara (Californië) een researchcentrum. In Nederland verzorgt deze organisatie, de Dr. Rath Gezondheidsalliantie, cursussen en lezingen over Raths hersenspinsel: cellulaire geneeskunde.

Voetbalclub Heracles verbrak pas in 2005 de banden met deze “akelige kwakzalver”, aldus Renckens in zijn brief aan de KNVB. Jan Smit stond toen nog steeds aan het roer. Renckens: “Iemand met zo’n kerfstok ontbeert ten enenmale het morele leiderschap dat ook in de voetballerij dringend gewenst is. In de RvC van de KNVB heeft Smit niets te zoeken.” Smit en KNVB hebben vooralsnog niet gereageerd op de brief van de VtdK.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 juni 2017

Homeopathische artsen Scholten en Van Gelder willen geen VtdK’ers in het college dat hun beroepszaak behandelt.

artikelen - 30 maart 2017

De IGZ gaat in hoger beroep tegen homeopaten Jan Scholten en Leo van Gelder die onbewezen medicijnen als 'wondermiddel tegen aids' inzetten.

tijdschrift - 29 december 2014

Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij – Jaargang 2015, 2014, 4 * Jaarvergadering 2014 (pag. 1)* Jaarrede 2014 (pag. 5)* Laudatio Gebroeders Bruinsma Erepenning 2014 (pag. 9)* Juryrapport Meester Kackadorisprijs 2014 (pag. 13)* Complement ZonMw (pag. 16)* Reacties op Meester Kackadorisprijs 2014 (pag. 17)* Symposiumverslag (pag. 19)* Ad hominem (pag. 26)* Lopende zaken (pag. 29)* […]