UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Ronald van den Berg | Geplaatst: 27 maart 2014

Vlietland ziekenhuis biedt pijnpatiënten kwakzalverij

De pijnpoli van het Vlietland Ziekenhuis geeft bij haar introductie (“welkom”) een korte voorlichting over pijn en pijnbestrijding.

Vlietland ziekenhuis biedt pijnpatiënten kwakzalverij

Chronische pijn is pijn die langer dan zes maanden blijft bestaan. De pijn kan worden behandeld als de behandeling geen schadelijke of nadelige gevolgen zal achterlaten. Pijnbestrijding die de anesthesioloog uitvoert, kan door middel van een aantal methoden: medicijnen, zenuwbaanblokkade, TENS (stroomstootjes), EMDA (medicatie aanbrengen door middel van stroom), een ruggenprik, acupunctuur, diepe massage, bioresonantie (trillingen), fysiotherapie en hypnotherapie” (cursiveringen door ons).

Het is bekend dat patiënten met ernstige chronische pijnen met hun wanhoop de behandelaar eveneens tot wanhoop kunnen brengen, vooral als er geen lichamelijke verklaring voor de pijn gevonden kan worden. Als reguliere behandelingen falen kan zo’n behandelaar teruggrijpen op suggestieve methoden die soms helpen, zoals hypnotherapie. Maar hoe ver mag je gaan als je als behandelaar denkt dat de pijn vooral tussen de oren te beïnvloeden is?

De wetenschappelijke fundering van TENS is oud maar wankel. Cochrane meldt:

“Despite the widespread use of TENS machines, the analgesic effectiveness of TENS still remains uncertain. This has mainly been due to inadequate methodology and reporting in earlier studies but more recent studies of TENS for chronic pain fail to offer necessary improvements in methodological rigour to define the place of TENS in chronic pain management with any certitude”.

Het idee dat elektriciteit een goede invloed heeft op pijn kan overigens teruggevoerd worden op Galenus, die de aanbeveling deed een levende sidderrog tegen een pijnplek te houden.

Ook over EMDA bestaat onzekerheid. “Het is nog te vroeg om een definitief oordeel te vormen maar de resultaten tot dusver zijn veelbelovend”.

En ook: “EMDA is een effectieve en pijnloze manier om een geneesmiddel in weefsel toe te dienen”.

Maar acupunctuur is pure kwakzalverij. De Sectie Pijn van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie verklaarde na aandringen van de VtdK, in het Verenigingsblad De Anesthesioloog (nummer 6 van 2011) dat zij acupunctuur niet tot haar vakgebied rekent. 

Over de kwakzalversmethode bioresonantie hebben wij vanaf 2004 een aantal artikelen op deze website gepubliceerd.

Zolang het Vlietland Ziekenhuis acupunctuur en bioresonantie aanbiedt, worden daar pijnpatiënten gefopt met kwakzalverij. Het lijkt erop dat het bij de pijnpoli tussen de oren niet pluis is.

Ronald van den Berg

G.R. (Ronald) van den Berg (geb. 1939 in Indonesië) deed artsexamen in 1965. Gespecialiseerd als zenuwarts, met name voor de psychiatrie (1970). Tevens opgeleid als psychoanalyticus (1976).
Aanvankelijk gedeeltelijk universitair werkzaam (1970-1983) o.m. als hoofd Polikliniek, als universitair docent sexuologie en als supervisor Sexuologische Werkgroep Wilhelmina Gasthuis. 
1972-1989 bestuurder (o.m. voorzitter) van de Ned. Ver. voor Psychiatrie.
1976-1994 geneesheer-directeur psychiatrische instellingen, aanvankelijk gecombineerd met opleiderschap; tevens supervisor individuele psychotherapie, sexuologie en partnerrelatietherapie.
Sedert 1994 arbeidsgerelateerde consultatie en advisering aan individueel werkende professionals, maatschappen en zorginstellingen, tevens praktijk voor psychiatrische psychotherapie (individueel en partnerrelatietherapie).

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.