Vlaamse blogger prikt Toer-winst Nibali en acupunctuur door

Een prik hier, een naaldje daar. Acupunctuur lijkt het geheim achter de gele trui van de Italiaanse tourwinnaar Vincenzo Nibali, zo melden Vlaamse kranten.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 27 jul 2014
Ze raken niet uitgeschreven over hun nationale prikker, fysiotherapeut Eddy De Smedt uit Aalst die dit jaar tijdens de Tour de France heeft meegereisd met de Astana-ploeg van Nibali en van ploegleider Alexander Vinokourov, een man met een groot dopingverleden; als wielrenner werd hij twee jaar geschorst vanwege epo-gebruik. 

De acupuncturist van Vincenzo Nibali legt de De Standaard uit hoe hij te werk is gegaan: `Ik stimuleer hem 's morgens voor de rit en 's avonds neem ik de stress weg. Zodat de gele truidrager goed kan slapen.´ De 48-jarige fysiotherapeut uit Oost-Vlaanderen is, zo meldt de verslaggever van De Standaard, `het geheime wapen van Nibali in diens strijd tegen de druk die hij nu al meer dan veertien dagen draagt.´

De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NAV) juicht mee met de toerwinst van de Italiaan, die overigens vooral heeft gewonnen dankzij het afstappen van de Brit Chris Froome en de Spanjaard Alberto Contador. We lezen op de NAV-website: `Wij wisten het natuurlijk al lang maar nu blijkt maar weer: acupunctuur en topsport zijn echt een winning team!´ 

Vlaamse critici denken er anders over. De Vlaamse schrijver/vertaler Herman Boel, toevallig ook uit Aalst, wijst in zijn blog plaatsgenoot De Smedt fijntjes op zijn onnozele acupunctuurgeloof. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat acupunctuur werkt; de vermeende werking is vooral gebaseerd op een placebo-effect. Een halve Vlaamse trappist een half uur voor het slapen werkt vermoedelijk vergelijkbaar als die naaldjesprikkerij, zo suggereert hij. 

Onnodig te vermelden dat in de wetenschappelijke literatuur geen onderzoeken bekend zijn die aantonen dat acupunctuur slaapverwekkend werkt. In het team van Nibali zat overigens ook nog een osteopaat.

Lees ook