VARA programma Kassa in de fout
Kritische consumentenprogramma’s op de TV zoals TROS Radar en Kassa van de VARA hebben een belangrijke publieke functie.

Zij maken de consument attent waar ze op moeten letten als ze een bepaald product of dienst willen aanschaffen. Ze expliciteren de kwaliteitscriteria waarmee het ene product van het andere kan worden onderscheiden. Waar krijg je waar voor je geld en waar word je bedrogen. Dit soort programma’s wordt goed bekeken en ik kijk er altijd graag naar.
In 2005 werd aan Antoinette Hertsenberg, anchor-vrouw van het programma TROS Radar, de Gebroeders Bruinsma penning uitgereikt voor haar kritische programma’s over kwakzalverij (NTtdK,116.4 p 19-20). De VtdK heeft dus hoge verwachtingen van dit soort consumentenprogramma’s en ziet ze als medestrijders tegen kwakzalverij. Groot was onze teleurstelling dan ook toen op 5 april in de rubriek Vraag & Beantwoord op de Kassa website het antwoord kwam op de vraag waar je betrouwbare informatie kunt krijgen over alternatieve geneeswijzen. Dit was het antwoord van Kassa: “De infolijn Alternatieve Geneeswijzen informeert je vanuit het consumentenbelang omtrent de mogelijkheden en risico’s van de diverse (alternatieve) behandelwijzen. De infolijn verstrekt betrouwbare adressen van artsen en therapeuten voor homeopathie, acupunctuur, natuurgeneeskunde, enz. Via het nummer 088-2424240 wordt er direct doorgeschakeld naar de dienstdoende vrijwilliger. Ook tref je veel informatie aan op de site: http://www.infolijn-ag.nl/”
We hoeven hier geen exposé te geven over alle larie die niet-reguliere behandelaars produceren en het bedrog waar consumenten slachtoffer van worden. Even scrollen op onze website volstaat. Bij geen enkel alternatief product krijg je waar voor je geld. Het is vreemd, dit advies van Kassa. Je stuurt consumenten met een vraag over levensmiddelen toch ook niet door naar de informatielijn van Albert Heijn. Kom op Kassa, jullie weten wel beter, haal dat slechte advies van jullie website.
Gerelateerde artikelen
DNA-testbedrijf iGene omringt zich met kwakzalvers
artikelen - 29 maart 2023Zo’n 150 kwakzalvers gebruiken de dna-test van iGene als diagnosehulp. Ze claimen van alles terwijl genetica-kennis nog in de kinderschoenen staat.
Lees meerKritiekloze IGJ ‘zoomt’ met chelatiearts Robert Trossèl
artikelen - 29 maart 2023In Preventief Medisch Centrum (PMC) van Robbert Trossèl worden onbewezen behandelingen als chelatietherapie, celtherapie en darmspoeling aangeboden. Trossèl blijkt de Inspectie voor de Gezondheidszorg op zijn dak te hebben gehad.
Lees meerSociale media moeten inzicht geven in screening op reclame van alternatieven
artikelen - 25 maart 2023Buitenlandrubriek met o.a.: Sociale media moeten inzicht geven in screening op reclame alternatieven / President Mexico deelt foto van wat volgens hem een ‘elf’ is.
Lees meer