UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Catherine de Jong | Geplaatst: 14 augustus 2011

Twee heldere boeken over vaccinaties

Paul Offit is arts, hoofd van de afdeling Infectious Diseases en directeur van het Vaccine Education Center van het Children’s Hospital van Philadelphia. Hij is tevens Professor of Vaccinology en Professor of Pediatrics van de University of Pennsylvania. Daarnaast is hij bestuurslid van de Autism Science Foundation (1).

Zijn nieuwste boek is getiteld Deadly Choices, How the Anti-Vaccine Movement Threatens Us All (2). Sinds 1982 zijn in de USA, Engeland en later ook in Nederland (NVKP) anti-vaccinatiegroeperingen actief. Met emotioneel getinte en feitelijk onjuiste informatie over de schadelijke effecten van vaccinaties worden vooral jonge ouders ongerust gemaakt en overgehaald om hun kinderen niet te laten vaccineren. Niet alleen in de USA maar overal ter wereld is de vaccinatiegraad voor veel kinderziekten zodanig gedaald dat er regelmatig doorbraakepidemieën optreden. Kinderartsen zien weer kinderen met kinkhoest, mazelen, bof en hersenvliesontsteking door Haemophilus influenzae B-infecties en er sterven weer kinderen aan deze ziekten.

Als voorbeeld noemt Offit een 17-jarig ongevaccineerd meisje dat via een project van haar kerkgemeenschap wordt uitgezonden naar een weeshuis in Roemenië. Ze wordt besmet met het mazelenvirus. Voordat ze zelf ziek wordt, is ze weer thuis in de USA en tijdens een kerkpicknick met 500 personen besmet ze andere aanwezigen. Van de 35 kinderen die niet gevaccineerd waren, raakten er 31 besmet en ziek (89%).

Mazelen geeft bij 20% van de patiënten nare complicaties zoals longontsteking en oorontsteking. Ongeveer 1 op de 1000 patiënten gaat dood en 1 op de 1000 ontwikkelt Subacute Scleroserende Panencephalitis (SSPE), een chronische hersenontsteking waarbij kinderen langzaam steeds zieker worden, in coma raken en overlijden.

Naast de anti-vaccinatiebewegingen met hun websites dragen ook beroemdheden zoals Oprah Winfrey en andere talk show presentatoren bij aan de verwarrende en vaak foute informatie over vaccinaties. De dramatische en persoonlijke verhalen van leken in deze tv-programma’s overschaduwen de feitelijke informatie over zowel de vaccins als over de ziekten waartegen gevaccineerd wordt. Vaccins worden ten onrechte afgeschilderd als gevaarlijke en schadelijke vergiften en kinderziekten worden ten onrechte afgedaan als onschuldige kwaaltjes.

In een ander boek van Paul Offit getiteld Vaccines and Your Child (3) worden alle besmettelijke kinderziekten op een voor leken begrijpelijke wijze beschreven, evenals de voor- en nadelen van vaccinatie tegen deze ziekte. Vragen zoals “Kunnen vaccinaties chronische ziekten zoals autisme, kanker, diabetes en multipele sclerose veroorzaken?” worden met wetenschappelijke juistheid beantwoord.

Een goede Nederlandse vertaling van deze boeken zou zeer welkom zijn als tegenwicht tegen de onzin die ook in Nederland onder andere door de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP), Anneke Bleeker en Désirée Röver over vaccins, vaccinaties en kinderziekten verspreid wordt.

 

Literatuur

1. www.paul-offit.com

2. Deadley Choices, How the Anti-Vaccine Movement Threatens us All, Paul A Offit, M.D., 2011, Basic Books

3. Vaccins and Your Child, Separating Fact from Fiction, Paul A Offit, M.D. and Charlotte A. Moser, 2011, Columbia University Press

Catherine de Jong

Gerelateerde artikelen

artikelen - 05 juni 2024

Steeds meer psychologen nemen Single Session Therapy op in hun pakket, voorzien van niet-onderbouwde claims. Psychiaters- en psychologeninstanties zijn afwijzend tegen deze eenmalige een-uursgesprekken.

artikelen - 28 mei 2024

Germaanse geneeskunde-gelovigen Mies Kloos en Daniel Derweduwen houden kankerpatiënten weg van de reguliere geneeskunde, blijkt uit verborgen camera-opnames van Alberto Stegeman. De inspectie is aan zet.

artikelen - 27 mei 2024

De inspectie kan gebedsgenezer Tom de Wal, die zich misdraagt als een Jomanda 2.0, niet aanpakken, stelde Pia Dijkstra, minister van Volksgezondheid tijdens het Kamervragenuurtje.