UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 17 januari 2013

Triodos Bank wil niet zeggen of ze in helend zand gelooft

De Triodos Bank is laf en niet transparant. Het hoofd van de communicatieafdeling van de bank, met de reclameslogan ‘Volg je hart, gebruik je hoofd’, weigert te zeggen of ze de aangeschafte vage apparaatjes die in haar kantoorgebouwen magnetische velden van telefoons en stroomkabels moeten neutraliseren, hebben weggegooid.

De apparaatjes waar het om gaat, zijn de Memon CombiTransformers. De Duitse fabrikant Memon claimt dat deze dingen, die in stopcontacten moeten worden gestopt, ‘het immuunsysteem beschermen en de vitaliteit van de werknemers verhogen.’ Ze werken ‘holistisch en creëren harmonie in alle levensomstandigheden’, meldt het bedrijf.

TNO-onderzoeker Peter Zwamborn toonde eind 2011 in een uitzending van Tros Radar aan dat deze apparaatjes voornamelijk vogelzand bevatten en dat er op de supergevoelige meetapparatuur van TNO geen enkel signaal te zien is als het Memon-apparaatje wordt aangezet.

De Triodos Bank, zo meldde de Duitse fabrikant in de uitzending met enige trots, zou honderden apparaatjes hebben aangeschaft voor haar drie kantoorgebouwen in Zeist.

Direct na de uitzending bevestigde de communicatiebaas van de van origine antroposofische bank dat ‘er inderdaad apparaten zijn aangeschaft om mogelijk negatieve effecten van straling tegen gaan’. Hij vervolgde: ‘Nu over de werking van deze apparaten vragen zijn opgeroepen, kunt u er vanuit gaan dat we de leverancier hebben gevraagd deze vragen weg te nemen. Als dat niet lukt zullen we ons vanzelfsprekend bezinnen.’

Toen het Duitse bedrijf niet op de proppen kwam met bruikbare antwoorden, is Triodos Bank zelf de boer opgegaan om onderzoeksinstituten te vinden die de werking van de apparaatjes zou kunnen meten. Maanden later meldt communicatiebaas Thomas Steiner (‘Nee, geen familie, zelfs niet in de verste verte’, antwoordt hij desgevraagd) dat er geen adequaat onderzoeksvoorstel kon worden opgesteld. ‘En om geen kosten te maken, hebben we het daarbij gelaten.’

Op de vraag of de apparaatjes vervolgens uit de kantoorruimtes zijn verwijderd, wil Steiner geen antwoord geven. ‘We doen geen uitspraken over apparaten die door fabrikanten zijn geleverd. We melden niet dat we ze hebben en ook niet of ze al dan niet werken. Of het nu gaat om printers of om die stralingsapparaatjes.’

De Triodos Bank is geen onbekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. In 2010 kreeg de bank de Meester Kackadorisprijs, een prijs die de vereniging in het leven heeft geroepen voor organisaties of personen die kwakzalverij bevorderen. De bank kreeg deze prijs omdat ze investeert in kwakzalverij: in onder meer antroposofische gezondheidscentra, in een acupunctuurkliniek in Indonesië en in bedrijven waar antroposofische en homeopathische middelen worden gemaakt. Het bestuur van de bank had in 2010 niet de moed om de prijs op te halen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 15 februari 2013

In de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland (VWN), een club waarbij veel journalisten zijn aangesloten, is de pleuris uitgebroken.