UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 15 februari 2013

Staatssecretaris Van Rijn: ook acupuncturisten moeten btw heffen

Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, laat zich niet imponeren door acupuncturisten.

Staatssecretaris Van Rijn: ook acupuncturisten moeten btw heffen

Acupunctuurbehandelingen behoren niet tot de reguliere zorg. Prikkers, of ze nu arts zijn of niet, hebben daarom vanaf 1 januari dit jaar geen recht meer op btw-vrijstelling. Ze moeten dus, net als alle andere alternatieve behandelaars, 21 procent btw in rekening brengen, laat de staatssecretaris de Tweede Kamer in een brief weten. Er zijn geen uitzonderingen, schrijft de staatssecretaris. Hij beantwoordt daarmee een brief van de Stichting Nationaal Fonds ‘Het gehandicapte Kind’ (Stifano) die de kamer had verzocht om een uitzonderingspositie vanwege de gevolgen van de wettelijke btw-maatregel voor ouders en verzorgers van gehandicapte kinderen. Stifano noemt in zijn verzoek met name acupunctuurbehandelingen.

Staatssecretaris Van Rijn vindt dat het opheffen van de btw-vrijstelling geen veranderingen geeft. Patiënten, zo schrijft hij, kunnen zich naar eigen keuze via een aanvullende verzekering op de basiszorg laten behandelen. Van Rijn: Die aanvullende behandelingen – lees: ook acupunctuur – waren en blijven voor eigen rekening, inclusief de eventuele btw die daarop verschuldigd is.’

Acupuncturisten hebben vorig jaar, onder meer via een petitie, geprobeerd de btw-wetsverandering ongedaan te maken. Zonder succes. Het lijkt erop dat ze nu hebben geprobeerd via een achterdeur – van de stichting Stinafo – alsnog hun zin te krijgen. Een van de actiefste leden van Stifano is de arts-acupuncturiste Wenzhi Lin. Ze is sinds 1992 bij de stichting betrokken. Lin kreeg in april 2012, tot grote ergernis van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, een lintje van de Koningin (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) voor haar jarenlange (prik)activiteiten.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.