Staatssecretaris Van Rijn: ook acupuncturisten moeten btw heffen

Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, laat zich niet imponeren door acupuncturisten.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 15 feb 2013 | Laatste Wijziging: 25 sept 2016

Acupunctuurbehandelingen behoren niet tot de reguliere zorg. Prikkers, of ze nu arts zijn of niet, hebben daarom vanaf 1 januari dit jaar geen recht meer op btw-vrijstelling. Ze moeten dus, net als alle andere alternatieve behandelaars, 21 procent btw in rekening brengen, laat de staatssecretaris de Tweede Kamer in een brief weten. Er zijn geen uitzonderingen, schrijft de staatssecretaris. Hij beantwoordt daarmee een brief van de Stichting Nationaal Fonds 'Het gehandicapte Kind' (Stifano) die de kamer had verzocht om een uitzonderingspositie vanwege de gevolgen van de wettelijke btw-maatregel voor ouders en verzorgers van gehandicapte kinderen. Stifano noemt in zijn verzoek met name acupunctuurbehandelingen.

Staatssecretaris Van Rijn vindt dat het opheffen van de btw-vrijstelling geen veranderingen geeft. Patiënten, zo schrijft hij, kunnen zich naar eigen keuze via een aanvullende verzekering op de basiszorg laten behandelen. Van Rijn: Die aanvullende behandelingen - lees: ook acupunctuur - waren en blijven voor eigen rekening, inclusief de eventuele btw die daarop verschuldigd is.'

Acupuncturisten hebben vorig jaar, onder meer via een petitie, geprobeerd de btw-wetsverandering ongedaan te maken. Zonder succes. Het lijkt erop dat ze nu hebben geprobeerd via een achterdeur - van de stichting Stinafo - alsnog hun zin te krijgen. Een van de actiefste leden van Stifano is de arts-acupuncturiste Wenzhi Lin. Ze is sinds 1992 bij de stichting betrokken. Lin kreeg in april 2012, tot grote ergernis van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, een lintje van de Koningin (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) voor haar jarenlange (prik)activiteiten.

Lees ook