UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 25 december 2012

Roots Magazine mag niet meer kwakken

De Reclame Code Commissie (RCC) vindt dat hoofdredactrice Fanny Glazenburg van het natuurblad Roots Magazine – het vroegere Grasduinen – in haar vaste rubriek Het Kruidje geen reclame meer mag maken voor kruidenproducten van A. Vogel.

Roots Magazine mag niet meer kwakken

De RCC oordeelt dat de auteur – en in het verlengde daarvan Sanoma, de uitgever van het maandblad -, in haar stukken lezers niet duidelijk maakt dat ‘haar tekst niet is gebaseerd op zuiver redactionele overwegingen, maar dat ze in feite een aanprijzing inhoudt van A. Vogel-producten van producent Biohorma.’

Eén van de stukjes, die de RCC heeft bekeken, gaat over de smeerwortel, een plant met langwerpige bladeren. ‘A. Vogel gebruikt het worteltje voor verschillende crèmes zoals Symphosan, ter verzorging van zwaarbelaste spieren en pezen’, is te lezen in het kritiekloze reclamespotje van de redactie. De RCC is naar de sluikreclame in Roots gaan kijken na een klacht van een lezer die vindt dat de redactie onafhankelijk moet zijn en geen kwakonzin mag op schrijven die rechtstreeks komt uit de burelen van Biohorma zonder dat in de tekst de term ‘advertorial’ valt. De rubriek Het Kruidje, zo oordeelt klager, komt zo uit de catalogus van de firma A. Vogel.

De RCC stelt klager in het gelijk. Biohorma en uitgever Sanoma zijn niet tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 03 april 2022

Reclame Code Commissie: het alternatieve artsencollectief ACC mag niet langer beweren dat vaccinatie kan leiden tot onvruchtbaarheid.

artikelen - 08 november 2021

Alternatief therapeute Linda Reinhardt gebruikt de EMB-bloedtest. Een klacht bij het tuchtcollege tegen deze kwakzalverij was tevergeefs.

artikelen - 05 maart 2021

Homeopathievereniging KVHN mag niet meer claimen dat homeopathie bewezen werkt, oordeelt de Reclame Code Commissie.