Roots Magazine mag niet meer kwakken

De Reclame Code Commissie (RCC) vindt dat hoofdredactrice Fanny Glazenburg van het natuurblad Roots Magazine – het vroegere Grasduinen – in haar vaste rubriek Het Kruidje geen reclame meer mag maken voor kruidenproducten van A. Vogel.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 25 dec 2012

De RCC oordeelt dat de auteur - en in het verlengde daarvan Sanoma, de uitgever van het maandblad -, in haar stukken lezers niet duidelijk maakt dat 'haar tekst niet is gebaseerd op zuiver redactionele overwegingen, maar dat ze in feite een aanprijzing inhoudt van A. Vogel-producten van producent Biohorma.'

Eén van de stukjes, die de RCC heeft bekeken, gaat over de smeerwortel, een plant met langwerpige bladeren. 'A. Vogel gebruikt het worteltje voor verschillende crèmes zoals Symphosan, ter verzorging van zwaarbelaste spieren en pezen', is te lezen in het kritiekloze reclamespotje van de redactie. De RCC is naar de sluikreclame in Roots gaan kijken na een klacht van een lezer die vindt dat de redactie onafhankelijk moet zijn en geen kwakonzin mag op schrijven die rechtstreeks komt uit de burelen van Biohorma zonder dat in de tekst de term 'advertorial' valt. De rubriek Het Kruidje, zo oordeelt klager, komt zo uit de catalogus van de firma A. Vogel.

De RCC stelt klager in het gelijk. Biohorma en uitgever Sanoma zijn niet tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Lees ook