UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 14 juli 2001

Risico’s van aristolochiazuur

De “Food and Drug Administration’ (FDA; VS) heeft gezondheidswerkers gewaarschuwd voor de risico’s van botanische producten die aristolochiazuur bevatten. Deze worden gebruikt in voedingssupplementen en verkocht als “traditionele geneesmiddelen”. Een jaar geleden werd al gewaarschuwd voor verschillende levensgevaarlijke bijwerkingen, terwijl de grossiers in voedingssupplementen er op gewezen werd ervoor te zorgen dat hun producten geen […]

De “Food and Drug Administration’ (FDA; VS) heeft gezondheidswerkers gewaarschuwd voor de risico’s van botanische producten die aristolochiazuur bevatten. Deze worden gebruikt in voedingssupplementen en verkocht als “traditionele geneesmiddelen”. Een jaar geleden werd al gewaarschuwd voor verschillende levensgevaarlijke bijwerkingen, terwijl de grossiers in voedingssupplementen er op gewezen werd ervoor te zorgen dat hun producten geen schadelijke stoffen bevatten. Sedertdien werd in België vastgesteld dat 36 mensen tengevolge van het gebruik van aan aristolochiazuur verwante stoffen terminale nierinsufficiëntie kregen en, daana 18 kanker van de urineafvoerwegen. Uit analyses, uitgevoerd door de FDA is intussen gebleken dat in verscheidene kruidenproducten en voedingssupplementen deze giftige stof aanwezig was. Twee mensen in de VS kregen een terminale nierinsufficiëntie door het gebruik van producten die aristolochiazuur bevatten. De FDA dringt er op aan in gevallen van onverklaarde nierinsufficiëntie en kanker van de urineafvoerwegen na te gaan of er een samenhang kan zijn met het gebruik van aristolochiazuur bevattende producten, en deze gevallen te rapporteren.

JAMA 2001;285;2705.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 30 augustus 2009

Aristolochia is een giftige plant. Aristolochiazuren zijn bijzonder schadelijk voor de nieren en behoren tot de meest kankerverwekkende stoffen. Ze zijn een treffend voorbeeld van een natuurlijk middel dat al duizenden jaren oud is en toch slecht voor de gezondheid is.

tijdschrift - 09 januari 2009

Onder deze naam verkocht M. Cleban, drogist te Amsterdam, al ruim twee jaar drie soorten pillen. Drogist Cleban wordt vaker genoemd in de kolommen van het Maandblad, zo was hij ook depothouder van het koortswerend poeder uit de vorige aflevering.