UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 12 december 2005

René Steenhorst slaat wild om zich heen

René Steenhorst is niet gelukkig met het feit dat zijn rubriek Gezond & Wel de Kackadorisprijs 2005 gewonnen heeft. ‘Ik neem deze hele club niet serieus’, brieste volgens Medisch Contact van 18 november Steenhorst door de telefoon…

René Steenhorst is niet gelukkig met het feit dat zijn rubriek Gezond & Wel de Kackadorisprijs 2005 gewonnen heeft. ‘Ik neem deze hele club niet serieus’, brieste volgens Medisch Contact van 18 november Steenhorst door de telefoon. Het stukje in MC is te curieus om niet in zijn geheel te citeren, daar gaan we. ‘Het is een buitengewoon rigide gezelschap. Kennelijk had hun voorzitter Cees Renckens nog iets met me uit te vechten. Jaren geleden deed hij in de Telegraaf harde uitspraken over de dieetadviezen van dokter Houtsmuller. Die stapte naar de rechter en Renckens verloor.’ Naar eigen zeggen is Steenhorst net zo fel tegen de kwakzalverij als de vereniging. ‘In mijn rubriek Gezond en Wel beantwoorden homeopaat Christien Klein en orthomoleculair apotheker Gert E. Schuitemaker eens in de zeven of acht weken drie vragen van lezers. Zelfs dat vindt deze club kennelijk al te veel.

Ja meneer Steenhorst, zelfs dat we vinden te veel. Ik denk dat een inbreker er ook niet mee weg komt als hij bij de rechter verklaart dat al die fuzz over zijn inbraken wat overdreven is. ‘Ik zet toch maar een keer per maand een kraak, waar hebben we het over?’

En wat lezen we in de Telegraaf van 29 november in de rubriek Gezond & Wel van de hand van Rob Bekkering (huisarts), als antwoord op de vraag of acupunctuur helpt bij stoppen met roken. ‘Er zijn verschillende soorten acupunctuur die gebruikt kunnen worden. Het meest effectief is de ooracupunctuur…. Er zijn veel goede en heel serieuze acupuncturisten maar ook veel kwakzalvers. Adressen van betrouwbare acupuncturisten bij u in de buurt kunt u vinden op de site van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging.’ Recent had hij nog in het NtvG (Ned Tijdschr Geneeskd. 2003 May 10;147(19):917-21.), in een overzichtsartikel kunnen lezen dat acupunctuur het niet beter doet dan een placebo. Maar ja te druk, geen tijd om even in de literatuur te kijken.

De rubriek Gezond & Wel valt van kwaad tot erger en kan langzamerhand met recht een echte ‘kwakpagina’ genoemd worden nu de huisarts ook al een onkritische volger van kwakzalverij blijkt te zijn. Ik ben benieuwd waar de psychiater, de tandarts en de plastisch chirurg nog mee aan zullen komen.

René wordt nou toch eens verstandig. Je hebt je rug recht gehouden bij het circus rondom Connie Breukhoven en haar drankje Haelan 951 weggeschreven. Dat was goed werk. Nou nog even die kwakzalvers uit je rubriek verwijderen, alhoewel, ik toe moet geven dat je niet veel meer overhoudt.

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.