UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 10 juni 2012

Protest: Vaag congres krijgt accreditatiepunten

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft geprotesteerd tegen de zes accreditatiepunten die deelnemers aan het congres Heel de Mens krijgen toegekend.

Protest: Vaag congres krijgt accreditatiepunten

De VtdK heeft hierover een brief gestuurd aan de commissie Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN), het centrale loket voor het aanvragen van medische accreditaties. De ABAN is een – weliswaar zelfstandige – organisatie binnen het huisartsengenootschap KNMG. Dat heeft daarom een kopie van de protestbrief gekregen omdat de artsenvereniging dit laat gebeuren. Het congres wordt op 4 oktober gehouden in het hart van de ‘reguliere leeuw’, het congres- en vergadercentrum Domus Medica in Utrecht. De meeste sprekers op de bijeenkomst, die als ondertitel Integrative Medicine in de praktijk meezeult, hebben weliswaar ooit in een ver verleden hun artsdiploma gehaald, ze zijn momenteel echter vooral bezig met ‘zaken die niets met de door de medische beroepsgroepen algemeen geaccepteerde, reguliere of evidence based geneeskunde te maken hebben’, schrijft VtdK-voorzitter Catherine de Jong in haar brief. ‘Het congres is een aanfluiting voor de medische wereld in Nederland. Het aanhoren van voordrachten van sprekers die hun medische en wetenschappelijke wortels verloochenen, holt het systeem van accreditatie van medische nascholing uit. Breng daarom het aantal accreditatiepunten terug tot 0.’

Eén van de congressprekers is Ines von Rosenstiel, kinderarts in het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam: ze zit in het adviescomité en is dagvoorzitter. Von Rosenstiel is geen lid meer van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Het bestuur van de NVK heeft categorisch afstand genomen van haar denkwijze, zo blijkt uit het commentaar dat het bestuur schreef in Medisch Contact op een artikel van haar hand. De VtdK heeft Von Rosenstiel in 2010 geroyeerd als lid vanwege haar gelovige denkbeelden in onder meer aromatherapie, muziektherapie en babymassage. Op het congres worden lezingen gehouden door onder anderen antroposofen, of wel artsen met vreemde ideeën, en door homeopathie-aanhangers. ‘Homeopathische middelen zijn echter een vorm van consumentenbedrog, ze zijn niet werkzaam. Wanneer je die leer aanhangt, overtreed je de KNMG-gedragsregel omtrent niet-reguliere behandelwijzen’, stelt De Jong in haar brief. Die gedragsregel stelt dat reguliere geneeskunde als eerste moet worden beoefend en de patiënt ervan op de hoogte moet worden gebracht dat de toegepaste alternatieve therapie niet wetenschappelijk bewezen is.

De VtdK-voorzitter wijst in haar brief ook op de lezing die Fred Wiegant gaat houden over ‘het stimuleren van zelfherstel door middel van milde stress’. De celbioloog, werkzaam op de Universiteit Utrecht, onderzoekt op celniveau de effecten van homeopathische middelen ter onderbouwing van de ‘similiaregel’ die homeopaten hanteren. ‘De celbioloog kan echter uit dat onderzoek geen enkel bewijs van werkzaamheid putten van alternatieve behandelwijzen’, schrijft De Jong.

Op het congres worden verder lezingen gehouden door psychiater Rogier Hoenders en chirurge Karlien Bongers, over beide alternatief-fenomenen heeft de website van de vereniging menigmaal bericht.

Ook spreekt in Utrecht Ariane Vlieger, kinderarts in het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein. ‘Zij voldoet met haar proactieve houding voor CAM evenmin aan de normen en gedragsregels van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde noch aan die van de KNMG´, schrijft De Jong.

De voorzitter van de VtdK is niet alleen verbaasd over de toegewezen accreditatiepunten, ook de deelname van Bastiaan Bloem, neuroloog aan het UMC St Radboud en hoogleraar Neurologische bewegingsstoornissen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, als spreker, begrijpt ze niet. ‘De enige spreker die nog wortels heeft in de geneeskunde is prof. dr. Bastiaan Bloem‘, schrijft De Jong. ‘Hij propageert grotere betrokkenheid van patiënten bij hun behandeling, wat niets met alternatieve behandelwijzen te maken heeft. Wij vragen ons daarom af of Bloem wel weet in welk merkwaardig gezelschap hij zal optreden’.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 oktober 2023

Opnieuw accreditatiepunten voor een PRI-congres van Ingeborg Bosch, het moet niet gekker worden.

artikelen - 24 april 2023

Het KNMG-accreditatiebureau geeft vele nascholingspunten voor een vage leefstijl-cursus hoog in de Italiaanse Alpen met ‘integratief’ psychiater Rogier Hoenders als docent.

artikelen - 23 februari 2023

Het is uitermate pijnlijk vast te moeten stellen dat de KNMG anno 2023 weigert een beroepsverbod voor alternatieve artsen te formuleren, vindt Cees Renckens.