UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 28 juni 2011

Planetree in Almere: kwakzalverij in de polder

Verontrustende berichten bereiken ons over de introductie van kwakzalverij in het Flevoziekenhuis te Almere en in de eerstelijnszorg, zoals die geboden wordt door de Almere Zorggroep.

Planetree in Almere: kwakzalverij in de polder
Het jaarverslag 2010 van het Flevoziekenhuis, een ziekenhuis dat helemaal geen slechte reputatie heeft, geeft hoog op van zijn toepassing van het zgn. Planetree-concept in de zorg. Dat bestaat uit: 1. Betere zorg, 2. Helende omgeving en 3. Gezonde organisatie.
 
Het logo van de ziekenhuis bevat tegenwoordig enkele groene blaadjes en onder ‘betere zorg’ schaart men (p. 9 jaarverslag) zonder blikken of blozen: acupunctuur, aromazorg, Chanoeka en mindfulness. Medewerkers mogen in de tijd van de baas mediteren, een noviteit die valt onder ‘gezonde organisatie’. Tot onze geruststelling wordt acupunctuur alleen toegepast bij patiënten’ met klachten waarvoor acupunctuur bewezen succesvol kan zijn’. Erg druk kan de arts-acupuncturist het niet hebben, want dergelijke ziektebeelden c.q. klachten zijn nog niet ontdekt. Maar misschien zien ze dat bij Planetree wel heel anders.
 
Het Planetree-concept is een uit de VS overgewaaid concept met een multilevel marketing karakter: je moet betalen om lid te worden en mag dan het concept gaan toepassen. De grote voorvechtster van Planetree in het Flevoziekenhuis is gynaecologe Anne-Mieke Omtzigt en zij kreeg in 2009 als eerste niet-Amerikaanse arts een Planetree Physician Champions Award voor haar voortrekkersrol. Een aantal specialisten bezocht Amerikaanse ziekenhuizen waar het concept al was ingevoerd. Een afdelingssecretaresse kreeg van Planetree de Care Givers Award (Wie moet er niet aan Herbalife en reiki denken bij deze innovaties in de zorg?).
 
Geen wonder dat al deze successen ook de eerstelijns organisatie Zorggroep Almere inspireerden tot de introductie van allerlei kwakzalverijen in hun echelon. Onder leiding van directeur Bert Groot Roessink kan nu op diverse plaatsen in zijn organisatie acupunctuur, homeopathie, craniosacraaltherapie en manuele therapie voor het (niet bestaande ) KISS syndroom worden verkregen. Een hoofdpijnneuroloog van het Flevoziekenhuis biedt op de site van de Zorggroep uitgebreid onderzoek aan en zal soms acupunctuur of haptonomie inzetten. Met richtlijnen of standaarden hebben ze in Almere niets te maken, als het maar patiënten trekt.
 
Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar die indruk wekt het ziekenhuis in elk geval wel. Treurige constatering. Iedereen weet dat introductie van niet-effectieve alternatieve behandelwijzen de zorg alleen maar duurder maakt en niet beter.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.