UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 22 oktober 2016

Philips jaagt medewerkers uit kwakzalverhok

De Philips Research-directie heeft besloten een workshop in haar laboratorium over elektromagnetische kwakzalvertechnieken af te gelasten.

Philips jaagt medewerkers uit kwakzalverhok

De bijeenkomst, gepland voor eind oktober, gaat niet door, laat een woordvoerder van Philips Research weten, als reactie op kritische vragen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Het workshoponderwerp, gerelateerd aan bioresonantietechnieken, was een idee van enkele researchmedewerkers. De directie vindt het onderwerp echter niet passen bij Philips Research, laat de woordvoerster weten, na raadpleging van hogere regionen in haar organisatie.

En dus lezen we nu op de website
This site is no longer available.
Eerder stond er nog: Energy Medicine meets technology.
De interne bijeenkomst was georganiseerd door drie gepromoveerde medewerkers van het Philips Research-laboratorium in Waalre, onderzoekers met een lange technologische staat van dienst in het laboratorium, het meest sophisticated lab in Nederland waar veel belangwekkende vindingen hun eerste levenslicht zagen. De medewerkers zijn gespecialiseerd in chemie/luminescentie en in biochemie. Er is slechts een dissonant: een van heeft het in zijn vrije tijd geschopt tot Reiki Master om mensen te genezen via handoplegging.

Human body field had het hoofdthema moeten zijn van het seminar. Organen in het lichaam zenden allerlei elektromagnetische signalen uit; is er sprake van iets onregelmatigs en doet een orgaan niet meer wat hij moet doen, dan veranderen die signalen in grootte en frequentie, luidt de geloofsleer, waarvoor overigens geen enkel wetenschappelijk/biologisch bewijs is. Gelovigen hebben desondanks (talloze verschillende) apparaten ontwikkeld waarmee ze deze signalen (meestal weerstand/impedanties) zeggen te kunnen meten bijvoorbeeld via twee elektroden in beide handen. Sommige gelovers zetten patiënten op een plaatje met elektroden of ze doen een band om het hoofd om daarmee lichaamssignalen op te pikken. De ontwikkelde software zorgt er vervolgens voor dat op een beeldscherm binnen enkele minuten netjes verschijnt waaraan de patiënt lijdt: er verschijnt welke organen in het ongerede zijn en wat daar aan te doen is, in de vorm van vitaminepotten enzovoort. Bioresonantie is kwakzalverij van het zuiverste water.

Een van de sprekers op het Philips-seminar had Mauk den Boer moet zijn, geen onbekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Zijn bedrijf Raymedy in Arnhem en Eindhoven is gespecialiseerd in bioresonantietechnieken als meridiaanmetingen, Raymedy-metingen, autogene frequentietherapie en rapid-response thermografie, voor de diagnose en behandeling van chronische en acute klachten, met groot succes, belooft zijn website. 

Ook de andere sprekers op het seminar zoals Hendrik Treugut, een Duitse arts, hebben hun sporen verdiend in bioresonantietechnieken. Kloptdatwel zocht het uit.

De directie van Philips Research, hiermee geconfronteerd, gelastte het kwakseminar direct af. Bioresonantietechnieken hebben niet veel van doen met serieuze medische technologie waar het bedrijf groot mee is geworden.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 20 september 2008

De Volkskrant laat zich spannen voor het karretje van kleurentherapeuten, en gelooft thans in de vijfelementenleer en de wonderen van het bedrijfje I-Health van Henk van der Eng en Mauk den Boer, dat lichtgelovigen geneest met ledjes.