UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 13 maart 2018

Peter Jan Margry: “Weg met taboe op alternatieve geneeswijzen“

Het boek ‘Healing en alternatief genezen’ van Peter Jan Margry is volgens een kritische recensie in Skepter een dubbelhartig boek.

Peter Jan Margry: “Weg met taboe op alternatieve geneeswijzen“

Op alternatieve geneeswijzen rust ten onrechte een taboe dat vooral in stand gehouden wordt door de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Dat stelt antropoloog Peter Jan Margry in zijn recent verschenen boek ‘Healing en alternatief genezen’.

Margry is onderzoeker bij het Meertens Instituut (KNAW) in Amsterdam dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Uitgever Amsterdam University Press prijst het als een neutraal boek over alternatief genezen aan. Maar volgens wetenschapsjournalist Arnout Jaspers, werkzaam voor wetenschapsmuseum Nemo, ligt dat anders. Hij schreef een kritische recensie over het boek van Margry in het lentenummer van Skepter

“Zijn ‘culturele diagnose’ van deze sector is een dubbelhartig boek, waarin hij zich ogenschijnlijk onthoudt van een oordeel over de werkzaamheid van alternatieve geneeswijzen, maar wel bepleit om ze een gelijkwaardige positie naast de reguliere geneeskunde te geven,“ vat Jaspers Margry’s idee samen.

“Alternatieve genezers bij wie Margry informatie probeerde in te winnen, bleken vaak ‘kopschuw’. Heel begrijpelijk wegens de ‘kans dat de waakhonden van het medisch domein je in het vizier krijgen,” citeert Jaspers het boek. En berg je dan maar, als kleurentherapeut of magnetiseur, want “de media hebben namelijk in dat proces de neiging de antikwakbeweging snel te volgen en bieden dan alle ruimte om personen aan de kaak te stellen.” 

Dat er vaak alle reden is om alternatieve genezers aan de kaak te stellen, wegens de slachtoffers die ze maken, negeert Margry, aldus Jaspers. Met de antikwakbeweging doelt Margry op de Vereniging tegen de Kwakzalverij, die hij een onwerkelijke macht toeschrijft – ze mochten willen dat ze zo invloedrijk waren, aldus Jaspers. De hele recensie van Jaspers is te lezen op de website van Skepsis

Peter Jan Margry: Healing en ‘alternatief’ genezen: een culturele diagnose. Amsterdam: Meertens-instituut (KNAW) / Amsterdam University Press; 2018, 144 pagina’s; € 17,99. ISBN 9789462987890. Digitaal ook verkrijgbaar via Open Acces.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 15 januari 2024

Lees het NTtdK 2023, nr 3 integraal, met oa: alles over het afgelopen jaarsymposium, boekrecensies en meer.

tijdschrift - 17 juli 2017

Etnoloog Peter Jan Margry vroeg zich af hoe het kan dat 83% van de mensen die een alternatief genezer bezoeken, hoger opgeleid zijn.