UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 30 december 2023

Paardenfluisteraar/reïncarnatietherapeut Astrid Stijger lid tuchtcollege

Reïncarnatietherapeut/paardenfluisteraar Astrid Stijger adviseert regionaal tuchtcollege Zwolle. Vreemd, heel vreemd.

Paardenfluisteraar/reïncarnatietherapeut Astrid Stijger lid tuchtcollege

Foto: Astrid Stijger. Bron: YouTube

Het denken bij het Regionaal Tuchtcollege (RTG) Zwolle lijkt stopgezet. Op de ledenlijst van het tuchtcollege prijkt de naam van paardengenezer drs. A. Stijger, zeg maar Astrid. Ze was ooit tandarts in het Groningse Leek met een eigen praktijk Dentolive, tegenwoordig is ze paardenfluisteraar, equicure-therapeut (wat staat voor paardengenezer, red.), reïncarnatie- en regressietherapeut en gelovige in de genezende werking van de Schumann-frequentie, die rond het aardoppervlak te meten is, bij 7,83 Hertz om precies te zijn. We komen hier later op terug.

Op een YouTube-filmpje, zeven jaar geleden op internet gezet, legt ze uit hoe een paard iemand van angst voor de tandarts kan afhelpen. Is het niet vreemd dat zo’n vaag iemand, die de reguliere geneeskunde overduidelijk heeft verlaten, lid is van een serieus tuchtcollege, vragen tandartsleden aan de Vereniging tegen de Kwakzalverij in een e-mail. Hoe kun je oordelen over collega-tandartsen als je de weg kwijt bent en in kwakzalverijland terecht bent gekomen, is hun retorische vraag?

Astrid Stijger, naar eigen zeggen ‘voorloper’ in preventieve tandheelkunde, is uitvinder/ grondlegster van de AstridStijgerMethode (ASM). Dit woordmerk heeft ze vijf jaar geleden neergelegd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Stijger is volgens haar LinkedIn-pagina ‘internationaal georiënteerd, regressie-reïncarnatietherapeut, lithotherapeute (gedoe met kristallen/stenen, red.), natuurgeneeskundige, tandarts, trainer, coach, auteur.’  De meeste tijd brengt ze door in haar D-Ranch, het ‘centrum van ASM’.

Op de ranch in Puymaurin onder Toulouse lopen een muildier, negen grote paarden, vier pony’s en vijf ezels vrij rond, vertelde ze Esther Snikkers in juni 2023 in een podcastgesprek over haar therapeutische hebben- en-houden. Deze collega-therapeute/familie-opstellingcoach volgde gelijk met Stijger een cursus Schumann-frequentietrainer.

Interactie met paarden

Stijger beschrijft haar therapie gedetailleerder op een vacaturewebsite, op zoek naar een stagiaire: ‘ASM is een levenswijze om de mentale, psychologische en emotionele toestand van de patiënt te lezen via de interactie met paarden (of andere dieren zoals ezels of honden) om zo mensen te helen en te genezen van twijfels, zorgen, angsten en andere gezondheids- of mentale/psychische en ook bezielingsklachten.’

Op een van haar LinkedIn-pagina’s voegt zij daar al even onbegrijpelijk aan toe: ‘ASM, de methode die geen methode is en daardoor juist sterk bijdraagt aan de gezondheid van de mensheid.’  Johan Cruijff had een puntje gezogen aan zoveel ‘logica’.

Stijger zoekt stagiaires voor de verzorging van haar paarden en ezels, voor minimaal drie weken achtereen. En passant kunnen zij op haar ranch, waar plaats is voor twee stagiaires, leren fluisteren met de dieren, belooft ze. Verder spelen haar holografische (?, red.) regressie-reïncarnatietherapie, natuurgeneeskunde en systemisch werk een rol tijdens de stage. De maaltijden zijn er vegetarisch en alcohol mag er niet worden genuttigd. Op het terrein is er geen wifi, en een stagevergoeding is er ook niet.

Paardenfluisteraar Stijger wil geen mensen op haar terrein die zijn gevaccineerd met ‘de experimentele nMRA gentherapie (bedoeld wordt vermoedelijk mRNA, red.) tegen Covid-19’, laat ze op de vacaturesite weten. Haar uitleg: ‘We kunnen ze niet ontvangen voor een langdurig verblijf in verband met mogelijke ‘shedding’ en gezondheidsrisico voor de dieren.’ Het zijn complottheorieën waarvoor geen enkele onderbouwing is.

Vage teksten

Tandarts Stijger is de weg kwijt, blijkt ook uit de vele vage en onbegrijpelijke teksten op onder meer haar facebook-pagina, op de website van haar D-ranch en op haar LinkedIn-pagina.

We citeren er een paar uit de ellenlange lappen tekst die ze op de sociale media heeft achtergelaten; ieder kan er het zijne over denken. Ze schrijft bijvoorbeeld: ‘Bewustzijn is energie. Paarden bieden je de gelegenheid om je bewustzijn te verruimen zodra je in hun elektromagnetisch veld begeeft. Dus in hun energie. Op de D-Ranch wordt het onbegrijpelijke in jouw leven ineens begrijpelijk’.

En hier nog enkele van de vele, vele, vele onbegrijpelijk zinnen op Stijgers LinkedIn-pagina waarin ze bijvoorbeeld haar gloednieuwe cursus Health Initiator (HIO) op de D-Ranch beschrijft: ‘Liefde is het toverwoord. Wanneer je oprecht vanuit de universele krachten kan observeren, dan vindt men de weg naar heling en genezing. Wanneer je vanuit die wens de motivatie hebt om je fysieke lichaam in een dergelijke ambiance te brengen, dan kom je makkelijker en bewuster in contact met de grotere krachten om je heen. Dat is de verbinding die je hart maakt en zich uit via jouw lichaam. Lichaamstaal is de taal van je ziel. Helemaal voor jou alleen en vanuit die informatie kun je helen.

Elke klacht vertelt en bevat een verhaal. Wanneer dit verhaal mag stijgen naar bewustzijn en kan connecteren met de helende krachten in en om je heen, dan kun je helen. Onderdelen zijn in ieder geval, o.a. elementaire kennis van het gebit en de verbindingen met het lichaam en emoties, wijze kennis van het kuddeleven van paarden en hun wijze heling van zichzelf en de kudde, elementaire kennis van de verbindingen van wat je nu ervaart, voelt, problemen en klachten, met ervaringen van eerder in je leven, je geboorte, conceptie of zelfs daarvoor, de verbindingen van al die ervaringen met de familie- en andere systemen waarin je leeft, wat mee wordt gegeven vanuit voorgaande generaties of aan opvolgende generaties.’

Cursus

De HIO-cursus van 22 studiedagen, grotendeels gehouden in Frankrijk, kost 5500 euro, inclusief btw en bijbehorend licentie-diploma dat overigens pas uitgereikt wordt ‘na het voldoende volbrengen van de opleiding en twee praktijkexamens’. De cursus begint begin 2024.

Voor de volledigheid, Stijger heeft sinds kort bioresonantie aan haar therapiepallet toegevoegd, na een trainerscursus aan het Schumann-instituut in het Groningse Winsum. Ze leerde daar bij de Nederlandse Schumann-‘voorganger’ Anton Teuben over de ‘genezende werking van de Schumann-frequentietherapie’. Dit instituut draagt met zijn cursussen bij – we citeren de bedrijfswebsite – ‘aan het ontwaken van de mensheid en het creëren van een nieuw veld van bewustzijn en de nieuwe aarde.’

Een jaar geleden kondigde Stijger op haar Facebook-pagina aan dat haar praktijk D-Ranch zal worden uitgebreid met apparatuur voor frequentie-therapie. Bioresonantie, schrijft ze, is een ‘opzichzelfstaand fenomeen om je zelfhelend vermogen te activeren, precies dáár waar de blokkades en verstoringen zich bevinden in je lichaam en het essentiële energetisch veld om je fysieke lichaam heen. Ook voor dieren is deze apparatuur besteld.’

Schumann-frequentie

In 1952 berekende de Duitse fysicus Winfried Schumann dat er tussen het negatief geladen aardoppervlak en de onderkant van de positief geladen ionosfeer een soort trilholte is, die net als een orgelpijp trillingen veroorzaakt, met als laagste frequentie 7,8 Herz. Het geloof is dat deze frequentie aansluit bij golfpatronen in de hersenen en tot ‘zelfherstel’ kan leiden, schreef kwakzalverij-biologe/biofotonengelovige Saskia Bosman twintig jaar geleden in een artikel in Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde (TIG).

Er zijn verschillende bioresonantie-apparaten onder meer in de vorm van stoelkussens op de markt in prijs variërend in prijs van enkele tientjes tot banken/stoelen en ligbedden voor duizenden euro’s. Ze zenden de Schumann-frequentie uit en zouden zo – de natuur ‘nabootsend’ – genezend werken.

Samenvattend: flauwekul. De frequentie heeft te maken met een fysisch effect dat voortvloeit uit de omtrek van de aarde gedeeld door de snelheid van het licht, is de cynische observatie, te lezen in het databestand Vreemde Apparaten op de website van onze Vlaamse zustervereniging Skepp. Een blog op de website van Skepsis verwees het Schumannfenomeen meer dan twaalf jaar geleden al naar het rijk der fabelen. ‘Dit elektromagnetische ruisen bij de Schumann-resonanties heeft geen enkel effect op of verband met de menselijke gezondheid’, schreef Skepsis.

Geen enkel bewijs

In een recenter artikel, begin dit jaar gepubliceerd, gaan Chinese onderzoekers uitgebreid in op de natuurkunde achter het natuurlijke, uiterst zwakke Schumann-signaal waarvan de frequentie ook nog eens varieert en lokaal wordt beïnvloed door onder meer onweer, storm en zonneactiviteit. In het artikel stellen ze, na het bekijken van tientallen artikelen, dat er ongetwijfeld biologische effecten zullen zijn maar dat er geen enkel bewijs is dat dit signaal – meer ruis – enig (serieus) effect heeft op een specifieke aandoening of op klachten als slaploosheid en vermoeidheid, zaken die in alternatieve kringen en onder apparaatverkopers rondgaan. Het is uiterst controversieel, schrijven ze.

De vraag is dan ook hoe een notoire rariteiten-therapeut lid kan zijn van een serieus regulier tuchtcollege. Peter Lemaire, rechter/raadsheer bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en sinds drie jaar ook voorzitter van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG) Zwolle, lijkt er niet mee te zitten. In eerste instantie reageert hij niet op de vraag van de webredactie, eind november, of Astrid Stijger voldoet aan de eis dat een lid van zijn college ‘een uitstekende reputatie en draagvlak moet hebben binnen de eigen beroepsgroep’, conform de eis neergelegd in een recente advertentietekst voor nieuwe RTG-leden.

Na enig aandringen komt er eind december een antwoord van het RTG-Zwolle, ‘ingefluisterd’ door voorzitter Lemaire, laat de coördinerend secretaris weten: ‘Het contact tussen de voorzitter en individuele leden is personeelsvertrouwelijk van aard. Daarover worden aan derden geen mededelingen gedaan.’

Een nietszeggende reactie. Het werkelijke antwoord is terug te vinden op de website van het tuchtcollege: Astrid Stijger is nog steeds als tandarts-lid terug te vinden op de ledenlijst van het tuchtcollege.

Naschrift 5 januari 2024:

Stijger heeft na het verschijnen van dit stuk haar LinkedIn-pagina en de website van haar ranch offline gehaald.

Naschrift 23 januari 2024

Astrid Stijger geschrapt als lid tuchtcollege

Paardenfluisteraar Astrid Stijger is geschrapt als lid van het Regionaal Tuchtcollege Zwolle, haar naam is begin januari verwijderd uit de ledenlijst.

Het college heeft haar naam verwijderd na het verschijnen van bovenstaand artikel.
Stijger heeft haar paardenranch-website begin januari opnieuw geactiveerd, een heel klein beetje. De inhoud ervan zal de komende maand worden ververst. Stijger belooft: ‘Ik neem de tijd om onder andere ook de website te updaten en kom naar verwachting eind februari 2024 online terug met de vernieuwde versie.’

De paardenfluisteraar heeft haar Facebook-pagina niet geruimd of ververst, er staan nog steeds onzinteksten op.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 29 juni 2016

Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij – Jaargang 127, 2016, 2 * Proloog (pag. 1)* Lauwe reacties (pag. 2)* Vragen en antwoorden over btw en de kwakzalver (pag. 6)* De vader was een paardenfluisteraar (pag. 8)* In memoriam (pag. 10)* Quizvraag (pag. 12)* Jean Pierre Rawie en Siegfried W. Bok (pag. 13)* De negende Nationale […]