UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 26 mei 2021

Overzicht van de grootste antivaxxers uitgebracht

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathy UK moet claims over o.a. depressie weghalen / Overzicht van de grootste antivaxxers uitgebracht.

Overzicht van de grootste antivaxxers uitgebracht

Foto: Pixabay

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Homeopathy UK moet claims over o.a. depressie van website halen / Overzicht van de grootste Amerikaanse antivaxxers uitgebracht / Coronapandemie leidt tot toename alternatieve behandelingen in India / Facebook en Twitter opgeroepen antivax-desinformatie te stoppen / Essentiële oliën kunnen tot beroertes leiden / Duitse apotheker haalt homeopathische middelen uit assortiment.

Groot-Brittannië: Homeopathy UK moet claims over o.a. depressie van website halen

De Advertising Standards Authority (de Britse versie van de Reclame Code Commissie) heeft geoordeeld dat Homeopathy UK meerdere artikelen van haar website moet halen. In die artikelen staat dat homeopathie kan helpen tegen depressie, diabetes, onvruchtbaarheid, psoriasis en astma. Allemaal ongefundeerde claims.
Lees meer in BMJ

Verenigde Staten: Overzicht van de grootste antivaxxers uitgebracht

Het Center for Countering Digital Hate heeft een overzicht gemaakt van de twaalf belangrijkste verspreiders van antivax-berichten. Veel van hen verdienen ook aan de verspreiding van deze berichten. Deze twaalf zijn samen goed voor 73 procent van antivax-content op Facebook en 65 procent op Twitter. Onder hen is ook Robbert. F. Kennedy Jr. YouTube heeft inmiddels een videokanaal van een van deze twaalf antivaxxers offline gehaald, meldt AP. Lees het rapport hier

India: Coronapandemie leidt tot toename alternatieve behandelingen

Terwijl het Indiase gezondheidssysteem bijna bezwijkt onder de enorme besmettingsaantallen met het coronavirus, nemen alternatieve behandelingen ook een vlucht. Om van het virus te genezen wordt mensen onder meer geadviseerd te baden in koeienmest, en anti-covid-stoom te inhaleren. Ook blijken overheidsmedewerkers de alternatieve behandelingen te promoten.
Lees meer bij ABC.

Verenigde Staten: Facebook en Twitter opgeroepen antivax-desinformatie te stoppen

In een brief die is ondertekend door de Procureur-Generaals van dertien verschillende Amerikaanse staten worden Facebook en Twitter opgeroepen om de verspreiding van desinformatie door prominente antivaxxers tegen te gaan. De Procureur-Generaals zeggen dat het hun taak is om de inwoners van hun staten te beschermen tegen ongerechtigheden en dat de verspreiding van foutieve informatie over vaccinaties kwalijke gevolgen kan hebben.
Lees de brief hier

India: Essentiële oliën kunnen tot beroertes leiden

Uit een onderzoek van verschillende Indiase ziekenhuizen blijkt dat essentiële oliën bij inhalatie, aanraken of inslikken tot beroertes bij volwassenen kunnen leiden. Vooral oliën van eucalyptus en kamfer kunnen dat veroorzaken. Oliën worden vaak gebruikt bij aromatherapie, maar kunnen dus een averechts effect hebben.
Lees meer bij Science Direct. In The Skeptical Enquier ook een artikel over waarom Aromatherapie niet werkt. 

Duitsland: Apotheker haalt homeopathische middelen uit assortiment

Een apotheker uit het dorpje Euskirchen heeft alle homeopathische middelen uit zijn assortiment gehaald omdat het om niet werkzame middelen gaat. Hij wil zijn klanten kortgezegd geen rommel verkopen die niet werkt.
Lees meer bij RP Online. Bij de VtdK is overigens geen enkele Nederlandse apotheek bekend, die eenzelfde stap heeft gezet.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 27 mei 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse verpleegkundige beboet voor vervalsen van vaccinatiebewijzen / ‘Meatfluencers’ staan een dieet van alleen maar vlees voor.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.