Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: de Webredactie | Geplaatst: 20 november 2021

Op TV: KASSA en Stegeman ontmaskeren kwakzalvers

Secretaris van het verenigingsbestuur, Catherine de Jong, was te zien bij het consumentenprogramma KASSA en bij Alberto Stegeman.

Op TV: KASSA en Stegeman ontmaskeren kwakzalvers

Foto: VtdK-secretrais Catherine de Jong in Undercover in Nederland. Hier te zien: https://www.kijk.nl/programmas/undercover-in-nederland/T8xoTuDumuZ

‘Vals voorlichten, nepbehandeling, volstrekte onzin, oplichterij’, aldus anesthesiologe Catherine de Jong, secretaris van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, half november in een uitzending van Undercover in Nederland van Alberto Stegeman. In het SBS6-programma – eerst flink wat advertenties doorwerken – biedt Stegeman, geholpen door een verborgen camera, een inkijkje in de kwakzalverpraktijk van Aneroedh Gangaram Panday, een hindoestaanse nepdokter in Den Haag. 

De Surinaamse Pandit-priester stelt zijn diagnose aan de hand van naam en geboortedatum van de patiënt. Hij claimt in de uitzending kanker en MS te kunnen genezen met een onnozel kruidendrankje, druppelsgewijs in te nemen. Vele claims over zijn wonderbaarlijke genezingen rollen over het scherm. Grof geld – 850 euro – moet voor zijn wonderflesje worden betaald. ‘Schokkend dat dit gewoon in Nederland gebeurt’, aldus de verbaasd reagerende De Jong, achteraf met Alberto Stegeman kijkend naar verborgen camera-opnamen.

Chemo Cleanup

Een week eerder trok Catherine de Jong in het BNNVARA-programma KASSA van leer tegen de kwakzalveractiviteiten van acupuncturist Edgar Vossen uit Zwolle. Met zijn bedrijf Chemo CleanUp richt hij zich specifiek op ex-kankerpatiënten die chemotherapie hebben ondergaan en last hebben van bijwerkingen. 

Klachten bij chemotherapie zijn vaak zenuwschade in handen en/of voeten, neuropathie. Vossen beweert dat door ademhalingsoefeningen en door klanten zelf te laten prikken met acupunctuurnaaldjes ‘de chemische rommel kan loskomen’. Een bewezen aanpak die je helpt bij het succesvol afvoeren van chemoresten, beweert Vossen op zijn website, door hem nog eens in de Kassa-uitzending herhaald. Onzin, oordeelden kankerdeskundigen tegen de Kassa-redactie. Pure kwakzalverij, aldus Catherine de Jong, die de dubieuze aanpak van Vossen drie jaar geleden al eens op deze website aan de kaak stelde. 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 september 2023

De website Kanker.nl, het tijdschrift LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2023. De winnaar zal op 7 oktober bekend gemaakt worden tijdens het jaarlijkse symposium van de VtdK.

artikelen - 26 juli 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier mannen veroordeeld in Florida wegens verkopen van bleek- als wondermiddel / Chiropractor uit Iowa veroordeeld wegens fraude van een miljoen dollar.

artikelen - 28 mei 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: TikTok grote verspreider van desinformatie / Jonge Duitse apothekers willen homeopathie uit geneesmiddelenrichtlijn halen