UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 29 oktober 2021

Oorpiercing tegen migraine onbewezen verdienmodel

In de NVS Kliniek te Eindhoven worden migraineklachten met een oorpiercing aangepakt. Bewijsvoering voor de werking ontbreekt.

Oorpiercing tegen migraine onbewezen verdienmodel

In Eindhoven verdwijnt migraine als sneeuw voor de zon. Met een piercing in het oor ervaart ‘minimaal 70 % van de mensen – migrainepatiënten – een positief verschil!’, claimt de NVS migrainekliniek op haar website. De NVS Kliniek Nederland van fysiotherapeut Richard Jutting en zijn vrouw Kelly is de eerste waar piercings met een holle naald in het oorkraakbeen worden gezet om migraineklachten te verzachten. 

De piercing zou de uiteinden van de belangrijke zenuwbaan Nervus vagus, die vanuit het hoofd door het hele lichaam loopt, stimuleren/prikkelen en zo signalen doorsturen naar de hersenen. Zo’n ‘daith piercing’ zou niet alleen migraine en hoofdpijn aanpakken maar ook genezend werken bij fibromyalgie, epilepsie, angsten en paniekaanvallen, depressie en vele andere chronische fysieke en mentale aandoeningen.

Een piercing zou ook een positieve invloed hebben op de ziekte van Parkinson, Alzheimer en reumatoïde artritis, beweert de Eindhovense kliniek op haar website. Helemaal vrij van risico’s is zo’n ingreep overigens niet, er is een zekere kans op infecties.

Optimale locatie

De Eindhovense therapeuten zijn – als enigen, beweren ze – in staat de precieze, optimale locatie in het oorkraakbeen te vinden voor het zetten van de piercing. Die priklocatie is voor iedereen anders, is de claim. Deze kennis en aanpak vergroot de kans op succes enorm, aldus het bedrijf. De therapeuten zijn hiervoor in de leer geweest bij de London Migraine Clinic, een bedrijf met vijf vestigingen in Engeland. Kliniekeigenaar Kelly Jutting zou daar van haar migraineklachten zijn afgeholpen. 

‘Wij geloven erin dat Daith Piercing een effectieve en veilige procedure is die in de toekomst een standaard medische behandeling zal gaan worden’, voorspelt Jutting. ‘Er is (nog) geen behandeling die migraine volledig of permanent kan laten verdwijnen. Ongeveer 20% van de mensen reageert helemaal niet op een medische piercing’, aldus het Eindhovense bedrijf. 

Eigenaar Richard Jutting verdiepte zich in medische onderzoeken naar stimulatie van de Nervus vagus en viel van de ene verbazing in de andere, laat hij weten. ‘Er is al heel veel wetenschappelijk medisch onderzoek waaruit blijkt dat stimulatie van deze zenuw een positief effect heeft op de ziekte (migraine)’, schrijft hij. Telefonisch daarnaar gevraagd, komt hij met een boek dat is geschreven door de eigenaar van de Britse kliniek waar hij prikgeschoold is, de Britse ‘happyness manager’/piercer Tracy Perkins. Ze is op haar website te zien in een blauwe doktersjas. 

Een oorclip is geen piercing

Richard Jutting verwijst in het telefoongesprek verder naar een recent promotieonderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum waarbij een oorclip is gebruikt om boezemfibrilleren te behandelen, de Nervus vagus loopt per slot van rekening door naar het hart. Deze suggestie is echter onzin. Een oorclip die elektrische signalen afgeeft, is iets geheel anders dan een inactieve stalen piercing.

Arts-onderzoeker, Rohit Kharbanda, inmiddels werkzaam bij het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, antwoordt in een e-mail dat zijn onderzoek naar stimulatie van zenuwen niet veel van doen heeft met piercings. Hij vindt het frappant dat zijn onderzoek wordt aangehaald door fysiotherapeut/piercer Jutting. ‘Het klopt dat transcutane tragus (oorkraakbeen) stimulatie mogelijk effectief is tegen migraine, echter de claim (door middel van een piercing) van Jutting op zijn website kan ik niet onderbouwen met de huidige wetenschappelijke inzichten. In mijn optiek is het kwakzalverij.’

De belofte wetenschappelijke artikelen op te sturen, komt fysiotherapeut Richard Jutting niet na. Vermoedelijk vanwege de drukte. Piercingprikken in Eindhoven is een hype. Migraine is een interessant verdienmodel. In 2019 waren er 279.900 personen met migraine bekend bij de huisarts, de aandoening komt het meest voor bij vrouwen, tussen de 40 en 54 jaar, blijkt uit de officiële cijfers. ‘Vanwege de vele aanmeldingen/berichten is het voor ons op dit moment niet mogelijk om dezelfde dag nog te reageren, maar wij doen ons uiterste best om iedereen zo snel mogelijk te antwoorden. Wij hopen op uw begrip,’ is de reactie van het Eindhovense prikbedrijf op e-mails.

Valkuil

De bewijsvoering dat een oorpiercing werkt, is anekdotisch, het is de beruchte n=1 valkuil. Er zijn in PubMed slechts twee publicaties over te vinden; het zijn beschrijvingen van twee individuele cases. Beide artikelen concluderen dat er nog geen goed onderzoek is gedaan waaruit (enige) effectiviteit bij migraine blijkt. Over de eventuele werking bij andere aandoeningen is in PubMed niets te vinden.

Pubmed kent de Britse pearcingzetter Tracy Perkins niet, terwijl zij toch volgens eigen zeggen ‘de afgelopen vijf jaar de grootste klinische studie naar de effectiviteit van deze nieuwe behandeling heeft uitgevoerd.’ Ze heeft er blijkbaar (nog) niet over gepubliceerd.

De bekende Nederlandse migraineonderzoeker Michel Ferrari, neurologiehoogleraar aan het Leidse LUMC, vindt piercings zetten om migraine aan te pakken onzin. ‘Er is geen enkel bewijs dat welke piercing dan ook de Nervus vagus zodanig zou kunnen stimuleren dat er enig effect van ressorteert. Er is geen enkel bewijs dat een dergelijke oorpiercing zou kunnen werken bij migraine. Het is ergerlijke onzin’, antwoordt hij op vragen van de webredactie. ‘Vermoeiend dat er telkens weer nieuwe duistere therapieën opduiken tegen migraine zonder enig bewijs. Patiënten worden er niet beter van, de portemonnee van de therapeut wel,’ aldus Ferrari.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 12 februari 2020

Het Artrose Centrum in Haarlem biedt een ‘innovatieve’ therapie aan tegen artrose, MBST. Het is Kwakzalverij.

artikelen - 21 september 2018

Heino Nieland noemt zich onterecht arts en behandelt migraine met onbewezen middelen.

tijdschrift - 08 mei 2009

Niets wees er aanvankelijk op dat er voor de in 1980 afgestudeerde Rotterdamse basisarts een mooie medische carrière zou zijn weggelegd. Na een mislukt assistentschap orthopedie richtte hij begin jaren ’80 in Rotterdam het Preventief Medisch Centrum op, dat zich ging bezig houden met allerlei niet-reguliere geneeswijzen en het vroeg opsporen van afwijkingen door middel van zogenaamde check-ups.