Ontmaskeraar van Van de Moosdijk en televisielegende Willem O. Duys overleden

Oud-presentator Willem Duys is op 2 juni 2011 op 82-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Hilversum overleden. Duys was ruim veertig jaar presentator, commentator en verslaggever bij de AVRO.
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 14 jul 2011

Van 1960 tot halverwege de jaren ‘80 was hij samen met Mies Bouwman de bekendste tv-persoonlijkheid van Nederland. Zijn programma 'Voor de Vuist weg' was een begrip. Miljoenen mensen keken naar de uitzendingen, waarin Duys aan een grote tafel met een kom goudvissen talloze bekende en minder bekende gasten ontving. De veelzijdige spreker zat ook in vele panels bij spelletjes, hij gaf hij commentaar bij grote tennisevenementen en versloeg jarenlang het Eurovisie Songfestival. Ook was hij regelmatig gastheer bij de televisieregistratie van het Grand Gala du Disque. Maar ook op de radio was Duys niet weg te denken met zijn legendarische zondagochtendprogramma 'Muziek Mozaïek', dat hij 37 jaar lang presenteerde.

Veel cabaretiers en muzikanten hebben hun eerste succes te danken aan Duys. Toon Hermans, Seth Gaaikema, Paul van Vliet, Mieke Telkamp, Berdien Stenberg, Thijs van Leer, Ekseption, André Rieu, Rogier van Otterloo en Lee Towers kregen in 'Muziek Mozaïek' een kans om zich te laten horen aan het grote publiek. Behalve reputaties helpen opbouwen kon hij ook reputaties breken en zo maakte hij op succesvolle wijze een eind aan de carrière van de Brabantse kruidendokter Willem van de Moosdijk (1926) door talrijke bedrogen en kwade slachtoffers van zijn praktijk in ‘Voor de Vuist weg’ aan het woord te laten. Zij begonnen hun geld terug te eisen, hetgeen leidde tot de ondergang en het faillissement van de kwakzalver in 1969. De gang van zaken werd uitvoerig verslagen in het Maandblad tegen de Kwakzalverij uit die dagen. Hij beroofde later samen met zijn broer Frans een Grenswisselkantoor en verstopte het geld in de Vessemse bossen, welke plek hij zich later niet meer kon herinneren. Hij kreeg vier jaar gevangenisstraf. Er bleef een miljoen gulden onvindbaar, dat hij naar eigen zeggen later verpatste aan dure vakanties.

 

Lees ook