UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 25 juli 2018

Onderzoek: kankerpatiënten die alternatief gaan, leven korter

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de kans op overlijden verdubbelt bij kankerpatiënten die alternatieve therapieën gebruiken.

Onderzoek: kankerpatiënten die alternatief gaan, leven korter

Kankerpatiënten die zich ook alternatief laten behandelen, laten reguliere behandelingen waaronder chemokuren vaker schieten waardoor ze een twee maal zo grotere kans lopen eerder te overlijden dan patiënten die niet alternatief gaan. Deze kleinere overlevingskans is niet toe te schrijven aan de alternatieve behandeling zelf, benadrukken Amerikaanse onderzoekers van Yale School of Medicine in New Haven in een artikel in het julinummer van het toptijdschrift JAMA Oncology. Het is de vermindering aan chemokuren en bestraling die de overlevingskans verkleinen. 

De onderzoekers analyseerden de patiëntgegevens van bijna twee miljoen personen bij wie tussen 2004 en 2013 kanker was geconstateerd. De onderzoekers bekeken de gegevens van patiënten met een van de vier meest voorkomende vormen van kanker in de VS: borstkanker, prostaatkanker, longkanker en darmkanker. Ze gebruikten hiervoor de National Cancer Database met patiëntgegevens van meer dan 1500 Amerikaanse gezondheidscentra. De onderzoekers gebruikten als definitie van alternatief: “niet bewezen” behandeling zoals kruidentherapie, acupunctuur, vitaminekuren, homeopathie, yoga, speciale diëten enzovoort. Ze baseren hun conclusies op een kleine groep van 258 kankerpatiënten die “alternatief” in hun pakket opgaven. 

Uit hun statistische analyse blijkt dat gebruikers van alternatieve behandelingen zich minder lieten opereren, niet alle voorgeschreven chemokuren volgden en zich minder lieten bestralen dan kankerpatiënten in een vergelijkbare controlegroep die zich niet alternatief liet behandelen. Deze (gedeeltelijke) weigering van de reguliere behandeling – meer vrouwen dan mannen, meer jongeren dan ouderen, meer rijken dan armen – verlaagt de overlevingskans aanzienlijk. Van de “alternatieve” groep was na vijf jaar 82,2 procent in leven, in de controlegroep was dit nog 86,6 procent. Een hard gelag, constateren de onderzoekers: kankerpatiënten geloven namelijk dat een alternatieve behandelaar hun overlevingskans juist zal verhogen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.