UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Catherine de Jong | Geplaatst: 01 mei 2018

Ohm-therapeuten geloven in genezende stemvork

Nieuwe kwakzalverij: Ohm-therapie, het aantikken van een stemvork om het lichaam in balans te brengen.

Ohm-therapeuten geloven in genezende stemvork

Bij Ohm-therapie wordt een stemvork op acupunctuurpunten gezet. Speciale stemvorken met diverse frequenties doen daar hun trillende werk. “Daar waar trillingen algemeen blijven, gaat Ohmpunctuur verder”, belooft Peter Gouw, een musicus uit Apeldoorn die tegenwoordig zijn brood als ‘energetisch resonantietherapeut’ verdient. Zijn aanpak – door hem ‘Ohmpunctuur’ genoemd – is volgens hem een “evolutie” op het gebied van resonantie/reflexzone therapie. Gouw meent dat het gebruik van een Ohm-stemvork stress vermindert en het lichaam leert beter om te gaan met pijn.

De musicus zet meer muziekinstrumenten in bij zijn zoektocht naar ieders “persoonlijke natuurlijke (klank)bestemming.” Zo maakt hij ook gebruik van klankschalen, gongen, trom, fluiten en stem- en ademhalingstechnieken. Gouw heeft de Ohmpunctuur Academy opgericht waar hij opleidingen verzorgt in zijn klankverzinsel. Hij heeft inmiddels een tiental gediplomeerden afgeleverd.

Gouw, zo lezen we op zijn website, is door Lama Gangchen van het Albagnano Healing Meditation Centre in het Italiaanse Verbania ingewijd in een eeuwenoude ‘healing-methode’ met de originele Tibetaanse klankschalen. Hij mag daarom lesgeven in deze techniek.

Gouw doet ook aan relatietherapie. Op zijn website schrijft hij: “Komt het je bekend voor dat je partner je niet meer begrijpt en heb je het gevoel dat jullie steeds meer uit elkaar groeien? Dan is de Duo-behandeling wellicht wat voor jullie. Samen weer in resonantie.”

‘Moleculaire massage’

Ohm-behandelaars hanteren voor hun handelingen het curieuze, vage begrip ‘moleculaire massage’. Ohm-therapie zou “blokkades opheffen. Energie die vastzit wordt erdoor losgemaakt. Verder zullen de natuurlijke Qi, prana, Ki en levenskrachtstroom erdoor worden geactiveerd”, luiden enkele zwevende kreten. Therapeut Nico Drost meldt op zijn warrige website Tantra Touch dat Ohm-geluid de bloedsomloop “beter doet stromen”.

Ohm-opleider Peter Gouw vindt zijn Ohmpunctuur “een evolutie op het gebied van klanktherapie en to the point.” Zijn ‘reflextechniek’ maakt gebruik van de aloude Tibetaanse acupunctuurkennis en de chakra-psychologie. “Door middel van resonantie van speciale stemvorken, kristallen klankschalen en planetaire gongs bewerkstelligt Ohmpunctuur een therapeutisch effect op de gehele mens.” Zijn Ohmpunctuur kan ook op dieren worden toegepast.

De gezondheidsclaims van Ohm-therapeuten zijn niet bescheiden. Stemvorktherapeut Roger Spees van praktijk Pianoflow in Soesterberg meent dat Ohm-therapie de doorstroming bevordert van energie (of ‘Qi’) in en rond het lichaam. Doorstromingsproblemen worden zo opgelost; pijn wordt erdoor verlicht. Volgens Spies, wiens piano standaard is gestemd op de basistoon 432 Hz (de “frequentie van de aarde en ons hart”) geeft zijn “diepe moleculaire massage zeer goede ondersteuning bij hersenschudding of whiplash”.

Tantra variant

Er zijn inmiddels varianten op de stemvorkaanpak. Zo bedacht therapeut Nico Drost uit Wageningen de ‘interessante’ variant Tantra Touch Ohm-therapie. Dit is een combinatie van klank en reflextechniek op basis van acupunctuur. Er worden geen naalden gebruikt maar Ohm-stemvorken met verschillende frequenties. Deze zijn op het lichaam afgestemd en geven in combinatie met klankschalen een “revolutionaire methode binnen de klanktherapie.”

Drost, zo blijkt uit zijn website, zet zijn technieken onder meer in bij “intimiteits-coaching & sexual healing.” Zo doet hij aan yoni- en linghammassage. De Wageningse behandelaar zegt hierover: “In je yoni ontvang, verzamel en bewaar je informatie en geheimen, die al vrouwengeneraties oud kan zijn. Verdrongen en onverwerkte kwetsuren, door seksueel misbruik of een vijandige seksuele omgeving, leiden o.a. tot (energie)blokkades, pijn, droogte, gespannenheid of ongevoeligheid, schuldgevoel, angst. Yoni-massage raakt je diepste wezen. We verkennen, behoedzaam en respectvol, het gehele bekkenbodemgebied en met name de yoni (vagina)”. Het tarief is 150,– Euro.

Waarom voert een man zo’n yoni-sessie uit? Therapeut Drost heeft daarover nagedacht; de onzin druipt van zijn antwoord af. Drost: “Door de eeuwen heen hebben wij, mannen, zowel op cultureel als ook op het persoonlijk vlak de vrouw “gekwetst”. Al was het maar door onze afwezigheid als vaderfiguur of door seksueel misbruik. Deel van het antwoord bestaat eruit dat de wonden, door ons mannen veroorzaakt, ook weer door ons geheeld kunnen worden.” Iemand inhuren voor massage van de vagina lijkt veel op een vorm van prostitutie. Drost maakt echter op zijn website niet duidelijk wat het onderscheid is met prostitutie. Voor het geval u niet weet wat yoni betekent: het staat voor vagina. Drost doet ook aan linghammassage (‘lingham’ staat voor penis).

Bij Peter Gouw kunt u gelukkig uw kleren aanhouden. U wordt bij hem onder een dekentje gelegd en alleen bewerkt met stemvorken en klankschalen.

Stemvorken in de verkoop

Rond Ohm-therapie heeft zich ook enige winkelnering ontwikkeld. Stemvorken voor Ohm-magie zijn onder meer te koop bij Mani Bhadra B.V, een groothandel en importeur van spirituele artikelen in Dalfsen. Het bedrijf levert bijvoorbeeld de aluminium stemvork Osteo Ohm, van producent Sound Universe.

Het ding kan heel wat. Uit recent onderzoek zou blijken dat lage toon geluidstrillingen de dichtheid van beendercellen verbeteren, bij dieren en mensen. “Frequenties tussen de 25 en 125 Hertz kunnen zorgen voor genezing van spieren, beenderen, pezen en gewrichtsbanden”, beweert de firma. De Osteo-stemvork is overigens ook bij bol.com te koop, voor bijna negentig euro.

De website Yogini, gericht op de yoga-wereld, kan de Osteo Ohm ook leveren. Om een optimaal effect te krijgen adviseert het bedrijf: “Omdat gebruik wordt gemaakt van een extreem lange stemvork is het raadzaam om een hamertje te gebruiken om de gewichtjes aan het eind van de stemvork aan te slaan en deze te activeren. Op die manier ontstaat er een krachtige, zuivere en langdurige klank.”

Kwakzalvers

De meeste Ohm-behandelaars voldoen aan het klassieke profiel van de kwakzalver. Na een crisis in het leven hebben ze radicaal het roer omgegooid en zijn ze in de spiritualiteit gedoken. Ze zijn alleen op aarde om de medemens te helpen, zo lijkt het. Het zijn vaak multi-talenten die vele techniekjes beheersen. Ze zijn bovendien apetrots op hun behaalde alternatieve diploma’s.

Veel kwaad kan het niet om liggend onder een oosters dekentje met een zingende saladeschaal op je buik bij te komen van de stress van het dagelijkse leven. Stemvorken lijken bovendien veiliger dan acupunctuurnaalden. Maar een middagdutje thuis biedt waarschijnlijk meer ontspanning en is een stuk goedkoper.

Naschrift 13 september 2019: Tantramasseur Nico Drost moet vier jaar zitten

De rechtbank Midden-Nederland heeft in april 2019 de toen 54-jarige tantra-masseur Nico Drost in Rhenen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 4 jaar. Er vond tijdens diverse tantra-sessies ontucht plaats met zes vrouwelijke cliënten. Dit gebeurde tussen 2013 en 2017, in het chalet van Drost.

De tantra-masseur presenteerde zich als (intimiteit)coach en als heler van (seksuele)trauma’s, schrijft de rechtbank. De gevangenisstraf is direct ingegaan. Op zijn website staat sindsdien: “Per heden neem ik geen cliënten aan en faciliteer ik geen sessies.”

NASCHRIFT 19 januari 2020: Ook Rotterdamse tantra-masseur moet jaren zitten

De 54-jarige Rotterdamse tantramasseur Edwin Muit heeft 2,5 jaar celstraf (tien maanden ervan zijn voorwaardelijk) aan zijn broek gekregen. Hij moet verder tienduizenden euro’s schadevergoeding betalen aan de vrouwen waarmee hij ontucht pleegde, oordeelde de rechtbank in Rotterdam half december 2019. Muit mag vijf jaar niet meer werken als masseur. Vijf vrouwen, die zich in de periode 2015 tot 2017 bij de masseur lieten behandelen voor misbruiktrauma’s, hadden tegen hem aangifte gedaan.

In september 2018 bezocht een medewerker van het SBS6-programma Undercover van Alberto Stegeman de Rotterdamse masseur/natuurgeneeskundige.

Naschrift 20 april 2023

Tantramasseur Nico Drost jaren achter tralies vanwege ontucht

De Hoge Raad (uitspraak 18 april 2023) wijst het cassatieberoep van tantra-masseur Nico Drost af. De strafmaat wordt iets bijgesteld. Drost moet 29 (was 30) maanden zitten waarvan tien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar (was vier jaar).

Drost moet jaren zitten voor zijn ontucht met zes vrouwelijke cliënten tijdens tantrasessies in zijn praktijk.

Catherine de Jong

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 april 2024

Orthomoleculaire hormoontherapeuten overspoelen de markt. Vivian Reijs, die ook een hormoon-‘academy’ leidt, is een van hen.

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.