UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 25 juli 2017

Nieuws uit het buitenland (8)

Britse NHS stopt met vergoeden homeopathische behandelingen. Dat en meer in de buitenlandrubriek.

Nieuws uit het buitenland (8)

Iedere mand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Britse NHS stopt met vergoeden homeopathische behandelingen / Belgische artsen roepen op charlatans die ‘chronische lyme’ behandelen een halt toe te roepen / Homeopathische middelen mogelijk uit Australische apotheken / Amerikaanse Genetische Voetbal Testen zijn oplichterij / Indiase ministerie van Informatie maant televisiezenders te stoppen met homeopathische reclame / Franse kinderen moeten vanaf 2018 verplicht gevaccineerd worden.

Groot-Brittannië: NHS stopt met vergoeden homeopathische behandelingen  

De Britse National Health Service (NHS) heeft aangekondigd te stoppen met het vergoeden van een flink aantal behandelingen die te duur zijn en te weinig resultaat boeken. De NHS start met een publieke consultatie om nieuwe richtlijnen voor artsen op te stellen die onder meer inhouden dat achttien homeopathische en kruidenbehandelingen niet meer voorgeschreven mogen worden, omdat de effectiviteit ervan niet vaststaat. De NHS geeft jaarlijks 141 miljoen pond aan deze behandelingen uit. Dat geld kan dan bespaard worden.
Lees meer op de website van de NHS. 

België: artsen roepen op charlatans die ‘chronische lyme’ behandelen een halt toe te roepen

In navolging van berichtgeving uit de Verenigde Staten, wordt ook door Belgische artsen een oproep gedaan om charlatans die ‘chronische lyme’ behandelen, tegen te houden. Dit omdat er melding is gemaakt van sterfgevallen ten gevolge van die behandelingen in de VS en dat zou ook in België het geval zijn. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om infecties met resistente bacteriën na maandenlange antibioticakuren, bloedvergiftigingen door de behandeling, het missen van diagnoses, et cetera.
Lees meer in Knack

Australië: Homeopathische middelen mogelijk uit apotheken

Uit een nieuw rapport blijkt dat het beter is als Australische apotheken voortaan geen homeopathische middelen meer verkopen. Dit omdat er vaak geen enkel bewijs voor is dat deze middelen werken. Ook zouden aanvullende medicijnen apart van andere medicamenten moeten worden tentoongesteld in de apotheek. Dit omdat het voor klanten duidelijk moet blijven wat wel en geen evidence-based medicatie is. Lees meer op de website van Skeptics

Verenigde Staten: Genetische Voetbal Testen zijn oplichterij

In de VS kunnen ouders voor 299 dollar een genetische test laten uitvoeren voor hun kinderen. Met de test wordt het DNA van kinderen in kaart gebracht om te zien hoe groot hun aanleg voor voetbal is, zodat daar een individueel programma op kan worden gemaakt. De kans dat die talenten tot uiting komen zou op die manier zo groot mogelijk is. Het probleem is alleen dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat atletisch talent genetisch bepaald kan worden.
Lees meer bij the American Council on Science and Health

India: Ministerie van Informatie maant televisiezenders te stoppen met homeopathische reclame

Uit een brief die het Ministerie van Informatie aan de directeuren van twee grote televisiezenders heeft gestuurd, blijkt dat zij hen maant te stoppen met het uitzenden van reclames voor ‘ayurvedische, siddha, unan en homeopathische middelen’. Dit omdat die reclames de kijkers misleiden en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Lees de brief hier

Frankrijk: Kinderen moeten vanaf 2018 verplicht gevaccineerd worden

De Franse overheid heeft besloten dat kinderen vanaf 2018 verplicht ingeënt moeten worden, om te voorkomen dat er nog uitbraken van ziektes voorkomen. “Het is onacceptabel dat in een land waar de eerste vaccins zijn ontwikkeld, kinderen nog steeds overlijden aan de mazelen,” zei de Minister-President Edouard Philippe. Frankrijk volgt met deze beslissing Italië, waar kinderen die niet gevaccineerd zijn niet welkom zijn op publieke scholen.
Lees meer in The Independent

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 27 mei 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse verpleegkundige beboet voor vervalsen van vaccinatiebewijzen / ‘Meatfluencers’ staan een dieet van alleen maar vlees voor.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.