Door: de Webredactie | Geplaatst: 23 mei 2017

Nieuws uit het buitenland (6)

Britse Charity Commission bekijkt of alternatieve therapieën nog onder goede doelen mogen vallen. Dat en meer in de buitenlandrubriek.

Nieuws uit het buitenland (6)

Foto: https://www.gov.uk/government/organisations/charity-commission

Met enige regelmaat plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Britse Charity Commission bekijkt of alternatieve therapieën nog onder goede doelen mogen vallen / FDA waarschuwt voor onbewezen behandelingen voor autisme / Zweedse alternatieve kliniek in opspraak na ontraden mazelenvaccinatie.

Groot-Brittannië: Charity Commission bekijkt of alternatieve therapieën nog goede doelen zijn

De Britse Charity Commission bepaalt welke stichtingen het predicaat ‘goed doel’ mogen dragen. Op dit moment bekijkt ze of stichtingen die alternatieve en aanvullende therapieën aanbieden daar nog wel onder vallen. Daartoe is er een consultatie uitgeschreven. Volgens Michael Marshall, vicepresident van de Meryside Sceptics Society, is dit dé kans voor het grote publiek om duidelijk te maken dat zij belang hecht aan wetenschappelijke bewijzen die een claim ondersteunen. Mochten stichtingen hun goede doelen-status verliezen, dan verdwijnen daarmee ook een aantal financiële voordelen voor hen. In juli volgt de conclusie van de consultatie.
Lees meer in The Guardian

Verenigde Staten: FDA waarschuwt voor onbewezen behandelingen voor autisme

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft op haar website een waarschuwing geplaatst voor mensen die claimen autisme te kunnen genezen. Autisme is niet te genezen, stelt de FDA, en daarom is het belangrijk niet in onbewezen claims mee te gaan. Onder valse therapieën vallen volgens de FDA chelatietherapie, hyberbare zuurstoftherapie en ontgiftende kleibaden.
Lees meer hier. Gerelateerd nieuws: Er is opnieuw een studie teruggetrokken die een relatie tussen vaccinaties en autisme zou bewijzen.

Zweden: Alternatieve kliniek in opspraak na ontraden mazelenvaccinatie

De Alivis kliniek in Stockholm is in opspraak geraakt omdat het ouders ontraadde hun kinderen een mazelenvaccinatie te geven. Volgens de kliniek zou het doormaken van mazelen, de bof en rubella goed voor de ontwikkeling van een kind zijn. De alternatieve kliniek raadde wel homeopathische middelen aan bij deze ziektes. Er is een onderzoek naar Alivis gestart en afhankelijk van de uitkomst zal de kliniek mogelijk de deuren moeten sluiten.
Lees meer bij The Local

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 januari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Franse natuurgenezer aangeklaagd om dood van volgers / Amerikaanse geschiedenisprofessor klaagt paranormale Tiktok-gebruiker aan.

artikelen - 27 december 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Directeur CDC vindt dat misinformatie over vaccinatie grootste bedreiging volksgezondheid is / Tantrabehandeling valt onder prostitutie in Duitsland.

artikelen - 26 oktober 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse drogisterijen moeten mogelijk homeopathische middelen uit schappen halen / Duitse Minister Volksgezondheid wil homeopathie uit verzekeringspakket.