Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: de Webredactie | Geplaatst: 24 april 2017

Nieuws uit het buitenland (5)

De bizarre gezondheidstips van Infowars’ boegbeeld Alex Jones. Dat en meer in de buitenlandrubriek (deel 5).

Nieuws uit het buitenland (5)

Foto: www.youtube.com

Met enige regelmaat plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: De bizarre gezondheidstips van Infowars’ boegbeeld Alex Jones / Australische televisiekok Pete Evans zou geen gezondheidsadvies moeten geven / Drie Amerikaanse vrouwen blind na onbewezen stamcel-behandeling.

Verenigde Staten: De bizarre gezondheidstips van Infowars’ boegbeeld Alex Jones

De ultrarechtse en door samenzweringstheorieën gedreven site Infowars, dat vaak in extreme bewoordingen het ene na het andere ‘alternatieve feit’ de wereld in slingert, geeft ook medische adviezen. De site is aangehaald door Donald Trump, die bekend staat als vaccinatie-scepticus. Boegbeeld van de site is Alex Jones die de ene na de andere bizarre claim de wereld in stuurt. Toen Sesamstraat een nieuwe autistische pop introduceerde, zei Jones dat het kinderprogramma probeerde een door vaccinaties gecreëerde ziekte te normaliseren. Ook zegt Jones dat het Hiv-virus is verspreid door de overheid. Ook claimt de site dat een HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker convulsies veroorzaakt. Journaliste Julia Belluz onderzocht het gevaar van deze claims en concludeert dat Alex Jones met de claims probeert de geloofwaardigheid van Amerikaanse wetenschappelijke instituten te ondermijnen. Lees haar artikel op Vox.

Australië: Televisie-kok Pete Evans zou geen gezondheidsadvies moeten geven

De Australian Medical Association (AMA) heeft zich uitgesproken tegen Pete Evans, een Australische televisie-kok met een grote schare fans. Evans is aanhanger van het Paleo-dieet waarbij mensen eten zoals dat in de oertijd moet zijn gegaan (onbewerkte producten) en geeft allerlei extreme gezondheidsadviezen rond diëten en de inname van calcium en fluoride, waarbij hij doktersadviezen openlijk in twijfel trekt. Evans vraagt zich zelfs af waarom medici meer over deze stoffen zouden weten dan hijzelf. De AMA waarschuwt zijn fans de adviezen niet serieus te nemen. Lees meer op de website van Australian Skeptics.

Verenigde Staten: Drie vrouwen blind na onbewezen stamcel-behandeling

Uit een artikel in de New England Journal of Medicine blijkt dat recentelijk drie vrouwen blind zijn geworden na een behandeling met stamcellen. De namen van de patiënten en het ziekenhuis zijn niet bekend gemaakt, al blijkt de stamcelkliniek wel in het zuiden van Florida te liggen. De vrouwen leden aan macula-degeneratie, een aandoening waarbij zij hun zicht verloren. Een van hen dacht deel te nemen aan een door de overheid gecontroleerde studie en wist niet dat de kliniek geen toestemming had gekregen om de therapie te testen. Jeffrey Goldberg, professor in de Oogheelkunde aan de Stanford Universiteit noemt deze gang van zaken een ‘schande’ en een ‘waarschuwing aan de medische wereld’ en heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration opgeroepen om strenger te controleren op deze wanpraktijken.
Lees meer in The Chicago Tribune

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 september 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het debunken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

artikelen - 25 juni 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië / Meer dan 10 miljoen Canadezen gebruikten homeopathie in 2022.