UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 20 maart 2017

Nieuws uit het buitenland (4)

Amerikaanse topziekenhuizen bieden dubieuze alternatieve therapieën aan. Dat en meer in de buitenlandrubriek (deel 4).

Nieuws uit het buitenland (4)

Foto: www.dierenmuseum.nl

Met enige regelmaat plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Amerikaanse topziekenhuizen bieden dubieuze alternatieve therapieën aan / Een derde Australische apothekers beveelt alternatieve medicatie aan / Natuurgeneeskunde-sites claimen vaakst astma en allergieën te kunnen genezen.

Verenigde Staten: Topziekenhuizen bieden dubieuze alternatieve therapieën aan

Uit onderzoek van STAT onder vijftien academische ziekenhuizen blijkt dat zij flink reclame maken voor onbewezen alternatieve therapieën. Deze ziekenhuizen zijn verbonden met onder meer de Yale, Duke en Johns Hopkins Universiteiten. Ze bieden ‘energy healing’ aan om Multiple Sclerose mee te behandelen, acupunctuur tegen onvruchtbaarheid en homeopathisch bijengif tegen fibromyalgie. Een publieke bijeenkomst bij het ziekenhuis van de Universiteit van Florida ging zelfs in op hoe kruidentherapie Alzheimer zou kunnen omkeren. Allemaal therapieën waarvoor geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat dat ze werken. De reden voor de toename is volgens STAT dat dit soort therapieën erg populair zijn en een groot publiek trekken. In de vrije markt moeten immers klanten aangetrokken worden.
Lees meer op de website van PBS Newshour

Australië: Een derde apothekers beveelt alternatieve medicatie aan

Uit een enquête onder 240 apothekers blijkt dat een derde van hen alternatieve en complementaire medicijnen aanbevelen, terwijl de werking van die middelen niet bewezen is. Aanvullend zijn mysterieshoppers langsgegaan om advies te vragen om stress gevoelens tegen te gaan. Bijna de helft van de apothekers (46%) raadde vitamine B-complexen aan, valeriaan wortel of Sint Janskruid. Daarvan is niet bewezen dat ze tegen stress helpen. Meer dan een kwart van de apothekers raadde bloemextracten van Bach aan, een Britse arts die erop prat ging een paranormale band met planten te hebben. Uit geen enkel onderzoek is ooit gebleken dat zijn bloemen-middeltjes effect hebben. Drie procent van de apothekers raadde andere homeopathische medicijnen aan, hoewel er geen enkel bewijs bestaat dat deze middelen een stressverlagende werking hebben. Volksgezondheid-expert Dr Ken Harvey: “Deze apothekers geven bizarre adviezen en dat kan levensgevaarlijk zijn.” Harvey vindt dat apothekers op zijn minst borden met koeienletters moeten ophangen dat alternatieve medicatie geen bewezen effecten heeft.
Lees meer in The Guardian

Canada: Natuurgeneeskunde-sites claimen vaakst astma en allergieën te kunnen genezen

Uit onderzoek van de Universiteit van Alberta onder 392 websites met een natuurgeneeskundige, homeopathische, acupuncturistische en chiropractische inslag naar hoe ze omgaan met het beschrijven van allergieën en astma, blijkt dat eerstgenoemde het vaakst claimt dit te kunnen genezen. De claims allergie, overgevoeligheid en astma te kunnen diagnosticeren en behandelen kwamen op alle soorten websites voor. De methodes die werden aangeboden waren over het algemeen niet wetenschappelijk bewezen. De onderzoekers concluderen dat er beleid zou moeten komen om dat op die websites verplicht te benadrukken.
Lees meer in het British Medical Journal (BMJ)

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.