UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 21 januari 2017

Nieuws uit het buitenland (2)

Tachtig procent van Chinees onderzoek is fake, zegt de overheid zelf. Dit en meer in Nieuws uit het buitenland (aflevering 2).

Nieuws uit het buitenland (2)

Foto: www.sanjiao.nl

Met enige regelmaat zal de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland samenbrengen. In deze aflevering: Tachtig procent van Chinees onderzoek is fake, zegt de overheid zelf / Vaccinatie-scepticus Robbert Kennedy Jr. gevraagd voor Amerikaans panel over vaccinatieveiligheid / Prevagen beschuldigd van verkopen van onwaarheden.

China: Tachtig procent van Chinees onderzoek is fake, zegt de overheid zelf.

De Chinese overheid heeft een jaar lang de klinische trials onder de loep genomen die in het land zelf zijn gedaan en concludeert dat bij tachtig procent van de onderzoeken de gegevens zijn verzonnen. Het gaat om 1622 klinische trials voor door pharmaceuten vervaardigde medicatie. De medicijnen lagen te wachten op goedkeuring voordat ze geproduceerd en verkocht konden gaan worden. De kwalitatieve eisen voor medicatie waren zo hoog dat de pharmaceuten hier niet aan konden voldoen en de data hebben vervalst. Lees meer op de website van Radio Free Asia. Mark Crislip wijdde er ook een blog aan op de website Sciencebasedmedicine.org en meldt daarbij dat 99% van de Chinese studies naar accupunctuur “verrassend” positief zijn.

Verenigde Staten: Vaccinatie-scepticus Robbert Kennedy Jr. gevraagd voor panel over vaccinatieveiligheid

President Trump heeft Robbert Kennedy Jr. gevraagd om voorzitter te worden van een panel dat de veiligheid van vaccinaties moet onderzoeken. Dat heeft Robbert Kennedy Jr. althans zelf bekend gemaakt. Het nieuws dateert van de periode toen Trump nog niet officieel was ingezworen als president. Volgens iemand van zijn transitie-team wil Trump de relatie tussen vaccinaties en autisme laten onderzoeken. Dit ondanks een berg wetenschappelijk bewijs dat die link niet bestaat.

Het nieuws over het panel volgt op eerdere berichten dat Trump een ontmoeting had met de oprichter van de antivaccinatiebeweging, Andrew Wakefield, zoals aangestipt in de vorige editie van deze buitenlandrubriek. Kennedy is overigens een aanhanger van de autismehypothese, hij heeft zich publiekelijk uitgesproken over zijn scepsis bij vaccineren. In een reactie op zijn benoeming tot voorzitter van het panel zegt hij dat het wetenschappelijk bewijs voor zich moet spreken. In dat geval zou er niets aan de hand moeten zijn, omdat er een berg bewijs ligt dat de relatie tussen vaccineren en autisme totaal onderuit haalt. Lees meer bij The Scientific American.

Verenigde Staten: Prevagen beschuldigd van verkopen van onwaarheden

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft aangekondigd om de marketeers die verantwoordelijk zijn voor de reclames voor Prevagen aan te klagen. Prevagen is een dieetsupplement. Het middel zou het geheugen flink verbeteren, iemand beter doen leren en dat zou ook nog eens ‘klinisch bewezen’ zijn, stelt Prevagen zelf. Er zijn tal van reclamespotjes uitgezonden op Amerikaanse zenders als CNN, NBC en Fox die deze werkingen benadrukken. Maar volgens de FTC kloppen die claims niet. De marketeers van Prevagen hebben paradoxaal genoeg, voor de reclames gebruik gemaakt van een onderzoek waaruit bleek dat het middel in feite op geen enkel gebied beter presteerde dan een placebo. “De marketeers hebben een prooi gezocht in oudere mensen die bang zijn hun geheugen te verliezen,” stelt Jessica Rich die bij de FTC verantwoordelijk is voor de bescherming van consumenten. Lees meer op de website van de FTC

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.

artikelen - 26 september 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.