UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 17 mei 2018

Niet meer IVF-baby’s door acupunctuur

Acupuncturisten die beweren dat de kans op zwanger worden toeneemt met naaldenprikken, verkopen onzin.

Niet meer IVF-baby’s door acupunctuur

Acupunctuur vergroot de kans op het krijgen van kinderen niet, schrijven Australische artsen van enkele universiteitsklinieken half mei in een artikel in het Amerikaanse topblad JAMA (Journal of the American Medical Association). 

De onderzoekers deden hun onderzoek met 824 vrouwen die een IVF-vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen. De helft van hen kreeg een acupunctuurbehandeling, de andere helft een nepbehandeling met een nepnaaldje, op een nepplaats. Er werden drie prikbehandelingen gegeven. De eerste tijdens de hormoonbehandeling die bedoeld is om de groei van eicellen te stimuleren. De twee andere behandelingen vonden plaats net voor en net na het plaatsen van het embryo in de baarmoeder. Acupunctuur hielp niets. Het aantal geboren baby’s was in beide groepen niet significant verschillend: 18,3 – 17,9 procent. De Australische onderzoekers conludeerden dat acupunctuur dus geen betere stimulatie van de eisprong en geen betere bevruchting geeft.

“Het is voor mij geen nieuwe informatie, maar de studie levert wel meer bewijslast op dat acupunctuur niet werkt”, reageerde de Utrechtse gynaecoloog Bart Fauser van het UMCU in De Volkskrant.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij is overigens geen voorstander van gerandomiseerd onderzoek naar de waarde van absurde claims. De inmiddels overleden Tsjechisch/Ierse arts, scepticus en filosoof Petr Skrabanek schreef meer dan veertig jaar geleden in een beroemd essay in The Lancet dat ook het doen van onderzoek zijn grenzen heeft. De kop boven zijn stuk: ‘Demarcation of the absurd’

Ook in Nederland

Er zijn veel vrouwen die hun heil zoeken bij een acupuncturist, ook in Nederland. Vrouwenbladen schrijven er juichende verhalen over, ingefluisterd door acupuncturisten. Een snelle zoektocht op internet levert een reeks hits op met reclameteksten. Neem acupuncturist Mirjam van Huis, met een praktijk aan het Amsterdamse Rokin. Zij stelt op haar site dat: “Onderzoek uitwijst dat de kans op zwanger worden met behulp van acupunctuur verdubbelt. Is de kans van slagen bij een poging van een embryoplaatsing zonder acupunctuur ongeveer 20%, met acupunctuur neemt de kans toe naar ongeveer 40%. Het is dus zeker de moeite waard!” Bovendien, schrijft ze, ook de man heeft baat bij acupunctuur. Prikken zou volgens haar ook nog eens de kwaliteit van het sperma opkrikken. De Amsterdamse acupuncturist vergeet erbij te vermelden op welk onderzoek ze zich baseert.

Ze is niet de enige acupuncturist die gelooft in zwangerprikken. “Acupunctuur kan ingezet worden om de kans op een zwangerschap te vergroten”, beweren acupuncturisten van de Hwa To-kliniek in Groningen op hun website. De kliniek suggereert grote wetenschappelijkheid: ze is gevestigd op het terrein van het Universitair Medisch Centrum (UMCG).

Deze acupuncturisten wekken de indruk bij hun prikken samen te werken met universitaire artsen net om de hoek. De werkelijkheid is dat de Groningse acupuncturisten zich schuldig maken aan titelfraude: geen van hen staat als arts geregistreerd in het BIG-register; op de website noemen ze zich wel artsen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.