Minister Schippers en IGZ pakken ALS-homeopaat Jan Roxs hard aan

`Oeps! Google Chrome kan www.dokterroxs.nl niet vinden´, meldt de computer, gevraagd naar de website van de BIG-geregistreerde, homeopathische arts Jan Roxs, met een praktijk in Paterswolde.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 26 jul 2014
Roxs meent de dodelijke spier- en zenuwziekte ALS succesvol met homeopathische vloeistoffen te kunnen behandelen, zo liet hij een patiënt weten. Een volstrekt onzinnige en uitermate kwalijke belofte uit de mond van een arts.

Roxs had echter buiten de waard gerekend. Een team van het SBS6-pogramma Undercover in Nederland keek en luisterde in het geheim mee met een verborgen camera tijdens een consult in de spreekkamer van Roxs. Tijdens de sessie beweert Roxs ALS te kunnen genezen. `Ik doe alleen maar dingen die niet kunnen, dat geeft me een kick. Niks geen aflopende zaak. Mijn doel is dat de ziekte stopt. Dat kan ik je beloven´, aldus Roxs, waarna hij homeopathisch superverdund lood en nog wat homeopathisch verdund kaliumfosfaat voorschrijft. Roxs is als homeopathisch arts aangesloten bij de AVIG/VHAN en dat betekent dat afhankelijk van de zorgverzekering zijn behandeling (gedeeltelijk) wordt vergoed, pikt de SBS-camera nog even op.

Neurologiehoogleraar Leonard van den Berg van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht (UMCU), ALS-expert, is er in de SBS6-uitzending kort over: `Er is geen behandeling tegen ALS.´ D66-kamerlid Pia Dijkstra stelde vervolgens, verwijzend naar de SBS6-uitzending van 4 mei, minister Edith Schippers van Volksgezondheid vragen over de kwakzalveruitlatingen van Roxs. Het antwoord van de minister liet niet lang op zich wachten. `Ik vind het immoreel dat zorgaanbieders patiënten valse hoop geven door te verkondigen dat een ongeneeslijke ziekte als ALS met een behandeling wel genezen kan worden´, zo liet ze de kamer half juni weten. 

Schippers eiste van hem met `onmiddellijke ingang publicaties of voorlichtingsmateriaal met dergelijke strekking van zijn website te verwijderen´. Homeopaat Roxs koos eieren voor zijn geld en sloot (voorlopig) zijn website. Hij heeft echter zijn onzinnige beweringen ook op enkele andere internetsites achtergelaten. Op een forumsite lezen we in een brief van hem aan een ALS-patiënte: `Een lichaam of ander organisme kan door de juiste homeopathische behandeling in het meest gunstige geval de ziekte stopzetten, soms zelfs de symptomen verbeteren en in het meest ideale geval geneest uw lichaam zichzelf wellicht door of na de inzet van de juiste behandelingen. Wilt U deze behandeling aangaan dan zult U een afspraak met mij moeten maken door te bellen op werkdagen naar 050-3093270 bereikbaar van 10.00 tot 13.00 uur. Vriendelijke groeten, dokter Roxs.´ 

De minister zette de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op het spoor van Roxs. De IGZ vindt, op basis van de getoonde SBS6-beelden, dat Roxs zich moet verantwoorden voor de tuchtrechter en heeft inmiddels een zaak tegen hem aangespannen. Die kan weinig anders doen dan betrokkene uit het BIG-register te doen schrappen.

Laurens Dragstra doet op de website Kloptdatwel een ontluisterend boekje open over de vele activiteiten van Jan Roxs. Het gaat dan onder meer over Roxs' geloof in Cease-therapie, een behandeling die ook weer gebaseerd is op homeopathische middelen die in dit geval autisme te lijf zouden gaan, conform een ideetje van de inmiddels overleden uitvinder Tinus Smits. Deze was ook homeopathisch arts. De IGZ onderzoekt ook of wat Cease-therapeuten uitspoken wettelijk door de beugel kan. 

Roxs is een veelzijdig man. Hij is niet alleen dokter gespecialiseerd in homeopathie en kanker maar speelt ook viool, cello, contrabas en accordeon in een bandje, het Domenico Gallo Kwartet. Verder organiseert hij, via zijn Impresariaat Maecenas, optredens.

 

Naschrift 6 maart 2015

Homeopathisch arts Roxs een jaar geschorst

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Groningen heeft begin maart 2015 de homeopathische arts Jan Roxs uit Paterswolde een jaar geschorst, Roxs zal een jaar uit het BIG-register worden geschrapt

De zaak tegen Roxs was aangespannen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Roxs geeft patiënten met een ongeneeslijke ziekte (in dit specifieke geval de neurologische aandoening ALS) valse hoop op genezing of op verbetering van klachten, zo luidde een van de aanklachten van de IGZ. Ook geeft hij, aldus de IGZ, onjuiste of onvolledige informatie over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de reguliere geneeskunde. Patiënten worden zo op het verkeerde been gezet. Roxs geeft als werkend arts bovendien onvoldoende invulling aan zijn informatieverplichting en zijn dossierplicht, vindt de inspectie.

Het tuchtcollege stelde de inspectie op alle drie de punten in het gelijk. Roxs krijgt een jaar onvoorwaardelijke schorsing als arts aan zijn broek. Een berisping zou onvoldoende effect hebben,  zo oordeelde het college. Roxs volhardt namelijk in zijn visie en werkwijze, zo was tijdens de zitting gebleken. Hij mag werkzaam blijven als homeopaat maar zich in dat jaar niet meer afficheren als “arts”.

De arts heeft zijn website nog niet aangepast.

 

Naschrift 5 december 2015

Roxs opnieuw bestraft

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG) in Groningen heeft voor de tweede keer een klacht gegrond verklaard tegen homeopathisch basisarts Jan Roxs uit Paterswolde. In maart 2015 schorste het tuchtcollege hem al voor een jaar onvoorwaardelijk naar aanleiding van een klacht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Het tuchtcollege doet nu hetzelfde, na een klacht van een ms-patiënte. Klaagster verwijt de arts dat hij haar onder valse beloftes, namelijk dat hij MS kon genezen, heeft weten over te halen naar zijn praktijk te komen.

Het tuchtcollege stelt in zijn uitspraak dat: "vaststaat dat er in de huidige reguliere geneeskunst geen behandelwijze bestaat waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat de ziekten ALS en/of MS daarmee blijvend kunnen verminderen, de ontwikkeling van het ziektebeeld kan worden stopgezet dan wel de patiënt zelfs kan genezen van de ziekte.

Echter uit een door de homeopathische arts ingebracht artikel blijkt "(...) dat Roxs patiënten met de ziekten ALS en MS pleegt voor te houden dat homeopathie mogelijk blijvende vermindering van hun klachten, een stagnatie van de ziekteontwikkeling en zelfs volledige genezing kan bieden.

Het college rekent Roxs ernstig aan dat hij “onterecht hoop biedt aan ongeneeslijk en terminaal zieke patiënten die door hun gezondheidssituatie een zeer kwetsbare groep vormen.” (lees ook Kloptdatwel.nl).

Klaagster werd daarom in het gelijk gesteld. “Indien de onderhavige klacht tegelijkertijd met de klacht in de zaak G2014/60 (de eerdere IGZ-zaak, red.) zou zijn behandeld, zou in beide zaken een schorsing – voor de wettelijk maximale periode – van één jaar zijn opgelegd. Dat betekent dat in de onderhavige zaak zal worden volstaan met gegrondverklaring van de klacht”, aldus het college in zijn uitspraak.

 

Lees ook