UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 01 oktober 2021

Meester Kackadorisprijs 2021 voor het Artsen Covid Collectief

De Meester Kackadorisprijs 2021 is gewonnen door het Artsen Covid Collectief.

Meester Kackadorisprijs 2021 voor het Artsen Covid Collectief

De jaarlijkse Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij is dit jaar toegekend aan het Artsen Covid Collectief. Twee andere genomineerden, de KNMG die weigert afstand te nemen van de homeopathie en die lichtvaardig nascholingspunten uitdeelt, en het tijdschrift HP/De Tijd dat zijn kolommen openstelt voor kwakzalvers en andere dwaallichten, zijn afgevallen. 

De winnende Stichting Artsen Covid Collectief heeft het afgelopen anderhalf jaar het medisch beroep in diskrediet gebracht door stelselmatig het nut in twijfel te trekken van de reguliere aanpak van de covid-pandemie. De adviezen en meningen van het collectief wijken sterk af van de in de beroepsgroep voorgestane succesvolle aanpak. Het is niet denkbeeldig dat daardoor dodelijke slachtoffers vallen. Het collectief wendt zich via zijn website, in open brieven en in paginagrote advertenties tot de bevolking zonder daarbij het wetenschappelijk debat aan te gaan. 

Het collectief wekt de suggestie te worden gesteund door een grote groep artsen, zonder daar helderheid over te geven. Het collectief komt met maar 15 namen naar buiten, maar meldt tweeduizend sympathisanten te hebben. Zijn dat allemaal artsen – hetgeen onwaarschijnlijk is – dan nog betreft het niet meer dan 3 procent van de artsenpopulatie. De artsen die namens het collectief naar buiten treden zijn veelal van alternatieve snit, het gaat vooral om homeopaten.

Klachten ingediend

Bestuursvoorzitter van het collectief is de natuurgeneeskundig internist-endocrinoloog Evelien Peeters, werkzaam bij het UMCU.  Er zijn inmiddels tegen Peeters klachten ingediend bij haar werkgever en bij de inspectie IGJ. Ook Hannah Visser, internist bij het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem, treedt vaak namens het collectief naar buiten.

Visser laat zich in Amsterdam opleiden tot homeopathisch arts door homeopaat Frans Kusse, een van de eerste ondersteuners van het collectief en actief in verschillende homeopathische verenigingen. 

De Vereniging tegen de Kwakzalverij reikt haar jaarlijkse Meester Kackadorisprijs uit aan ‘instellingen, personen of ondernemingen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van de kwakzalverij in Nederland’.

De prijs zal op zaterdag 2 oktober, voorafgaand aan het middagsymposium, worden uitgereikt in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. De winnaar, die afgelopen week op de hoogte is gesteld, krijgt de gelegenheid met een repliek te komen.

Naschrift 2 oktober – Artsen Covid Collectief reageert:

Het collectief is de prijs niet persoonlijk in ontvangst komen nemen omdat de Vereniging tegen de Kwakzalverij zich niet aan de regels van fair play van een wetenschappelijk debat zou houden, vindt het collectief. Het heeft zijn reactie op zijn website gezet.

Daarin staan zinnen als ‘de Vereniging tegen de Kwakzalverij schiet haar doel voorbij en stopt het wetenschappelijke debat in plaats van het te stimuleren.’
Alsmede oncontroleerbare zinnen zoals ‘het Artsen Covid Collectief is op dit moment de snelst groeiende medische organisatie van Nederland.’

Verder slingert het enkele rijp en groen vragen richting leden van de vereniging zoals:
– wat vinden onze leden van het wetenschappelijke gehalte van het coronabeleid van onze demissionaire regering.
– is een vaccin “gewoon hartstikke goed getest en veilig”, terwijl het onderzoek er naar pas in 2023 is afgerond.
– de overstijgende vraag zou volgens het collectief zijn: ‘waarom kunnen de coronamaatregelen ons maatschappelijk leven beheersen, terwijl de wetenschappelijke evidentie hiervoor ontbreekt?’

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

shop - 24 december 2023

Het boek 'Met het vizier op Kackadoris' van Cees Renckens is in vierde druk beschikbaar. Nieuwe leden krijgen het boek gratis.

artikelen - 12 oktober 2023

Op zaterdag 7 oktober vond het jaarlijkse symposium van de VtdK plaats. Dit jaar was het thema ‘Fysiotherapie en de grens met wellness en niet- reguliere behandelwijzen’. Bekijk de video’s van de lezingen.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.