UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 08 november 2012

Meeste interesse NTvG-lezers voor antikwakzalver-artikel

Aan het eind van de middag, direct na de prijsuitreiking op de NTvG-dag in de Rode Hoed in Amsterdam, twitterde internist i.o. Martijn van den Hoogen van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud het zelf als eerste de wereld in: ‘Geslaagde dag in A’dam! Fantastische prijs gewonnen. Ons artikel over alternatieve geneeswijzen was het meest gedownload in 2012!’.

Van den Hoogen is de eerste auteur van het opinieartikel ‘Vergoeding van alternatieve geneeswijzen in Nederland: onbegrijpelijk’, dat op 7 februari dit jaar werd gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Het artikel, dat hij samen schreef met Nijmeegse collega-internisten en internisten in opleiding, was dit jaar het meest gedownloade artikel van de NTvG-site. In het artikel verbazen de auteurs zich over de brede acceptatie van alternatieve behandelingen, onder meer bij zorgverzekeraars terwijl, zo betogen ze, ‘overtuigend is aangetoond dat de meeste alternatieve behandelwijzen niet werken en dat wetenschappelijk onderzoek naar veiligheid en effectiviteit ontbreekt’

http://www.ntvg.nl/publicatie/vergoeding-van-alternatieve-geneeswijzen-nederland-onbegrijpelijk/volledig.

De prijs gaat ook een beetje naar Rob Koene, bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij leverde ‘waardevol commentaar’, zo is te lezen in het dankwoord aan het eind van het artikel.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 08 mei 2021

Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwalzalverij, jaargang 132, 2021, nr. 1: * Over 132 jaargangen en de tand des tijds, pag. 1 * Personalia, pag. 3 * Varia, pag. 9 * Stoorzender, pag. 13 * Italië-Nederland, pag. 16 * Overgangsklachten: gat in de markt voor kwakzalvers, pag. 19 * Wetenschappers in de huid van de […]

tijdschrift - 09 april 2021

Hoe ontwikkelen modeziekten zich door de jaren heen?

artikelen - 08 januari 2013

Gelovigen kijken vaak met een gekleurde bril naar de wereld. Daar is niets mis mee maar als lezer van hun geschriften moet je dat wel weten. Neem internist Lioe-Ting Dijkhorst- Oei van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. In haar vrije tijd is ze acupunctuurgelovige, al vele jaren.