Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: J.T. Lumeij | Geplaatst: 30 oktober 2006

Medische rubriek van De Telegraaf weer in de fout

Vorig jaar werd de Meester Kackadorisprijs toegekend aan Telegraaf-journalist Steenhorst, chef van de medische redactie. Hij heeft de rubriek Gezond & Wel in het leven geroepen, waarin naast reguliere medici ook de orthomoleculaire zakenman Schuitemaker, een homeopathische basisarts en een huisarts-acupuncturist op regelmatige basis de ruimte krijgen om hun kwakzalverijen uit te venten. In dat […]

Vorig jaar werd de Meester Kackadorisprijs toegekend aan Telegraaf-journalist Steenhorst, chef van de medische redactie. Hij heeft de rubriek Gezond & Wel in het leven geroepen, waarin naast reguliere medici ook de orthomoleculaire zakenman Schuitemaker, een homeopathische basisarts en een huisarts-acupuncturist op regelmatige basis de ruimte krijgen om hun kwakzalverijen uit te venten.

In dat kader verscheen op 22 oktober 2006 het artikel “Acupunctuur werkt” van de Almeerse huisarts en acupuncturist Rob Bekkering. In dit artikel wordt beweerd dat ene professor Sykes, een Britse natuurkundige, een openhartoperatie uitvoerde, waarbij de verdoving alleen bestond uit acupunctuur. Daarnaast werden niet onderbouwde claims gemaakt met betrekking tot de werkzaamheid van acupunctuur bij artrose en migraine en werd reclame gemaakt voor arts-acupuncturisten door het noemen van hun website.
De belangrijkste bewering van Bekkering in dit stuk – dat de pijnstilling bij een openhartoperatie uitsluitend bestond uit acupunctuur – is volledig onjuist. Het was overigens ook niet professor Sykes die de operatie uitvoerde maar artsen in Sjanghai. Op de website van de BBC valt al te lezen dat de patiënt weliswaar bij kennis was maar ook kalmerende middelen had gekregen alsmede plaatselijke verdoving. De patiënt kreeg zelfs ook nog morfine ingespoten. Bekkering liet na dat alles netjes te vermelden.
De naalden waren slechts kosmetisch. Desgevraagd door wetenschapsjournalist Simon Singh sloot professor Sykes niet uit dat met al deze reguliere verdoving de operatie ook zonder acupunctuur had kunnen worden uitgevoerd.
Bekkering verzwijgt dat en heeft een zeer eenzijdige en verdraaide voorstelling van de werkelijkheid gegeven die ook nog eens zijn persoonlijk belang dient. Het publiek is hier door een vertegenwoordiger van de Nederlandse Artsen Acupuncturisten Vereniging, die zich nadrukkelijk als huisarts afficheert, valselijk voorgelicht. Hij brengt daarmee ook de goede naam van alle Nederlandse huisartsen ernstig in diskrediet.
In recente overzichtsartikelen werd geen enkele aanwijzing gevonden voor de werkzaamheid van acupunctuur. (Derry CJ et al. Systematic review of systematic reviews of acupuncture published 1996-2005. Clin Med 2006, 6: 381-6). In rond Nederlands: acupunctuur is flauwekul.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap inmiddels verzocht zich van Bekkering en zijn uitlatingen te distantiëren en heeft ook de Raad van de Journalistiek een oordeel gevraagd over deze grove publieksmisleiding.

J.T. Lumeij

dierenarts, Universitair Hoofddocent, Faculteit der Diergeneeskunde Universiteit Utrecht

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 september 2023

De website Kanker.nl, het tijdschrift LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2023. De winnaar zal op 7 oktober bekend gemaakt worden tijdens het jaarlijkse symposium van de VtdK.

artikelen - 26 juli 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier mannen veroordeeld in Florida wegens verkopen van bleek- als wondermiddel / Chiropractor uit Iowa veroordeeld wegens fraude van een miljoen dollar.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.