UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 20 november 2001

Macrobioot voor de rechter

Na een strafrechtelijk onderzoek van meer dan twee jaar zal eindelijk Adelbert Nelissen op 10 en 11 december voor de rechter moeten verschijnen. Hij wordt ervan beschuldigd verschillende kankerpatiënten, met een in beginsel behandelbare aandoening, een reguliere behandeling te hebben ontraden, met de dood tot gevolg. Nelissen geeft leiding aan de ‘macrobiotische beweging’ in Nederland. […]

Na een strafrechtelijk onderzoek van meer dan twee jaar zal eindelijk Adelbert Nelissen op 10 en 11 december voor de rechter moeten verschijnen. Hij wordt ervan beschuldigd verschillende kankerpatiënten, met een in beginsel behandelbare aandoening, een reguliere behandeling te hebben ontraden, met de dood tot gevolg.

Nelissen geeft leiding aan de ‘macrobiotische beweging’ in Nederland. Macrobiotiek is een door de Japanner Ohsawa in het begin van de twintigste eeuw ontworpen voedingsleer, gebaseerd op traditionele Oosterse ideeën over de natuur. In alle voedingsmiddelen zouden immateriële, aan elkaar tegengestelde en elkaar aanvullende krachten, Yin en Yang, aanwezig zijn (zie acupunctuur). Om een goede gezondheid te waarborgen moet, volgens deze leer, de voeding zo worden samengesteld dat Yin en Yang in evenwicht zijn. Dit kan leiden tot een uiterst eenzijdig voedingspatroon en daardoor juist schadelijk voor de gezondheid zijn. Niet voor niets is dan ook in het verleden door voedingsdeskundigen bij herhaling tegen de macrobiotiek gewaarschuwd. Dat macrobiotische voeding bovendien een genezend effect zou hebben is al helemaal grote onzin. Hiervoor is nooit een spoor van bewijs gevonden.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.

artikelen - 27 februari 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Na sociale mediaverboden zoeken antivaxxers contact via podcasts.