UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 02 oktober 2020

KWF Kankerbestrijding wint Meester Kackadorisprijs 2020

Het KWF heeft de Meester Kackadorisprijs 2020 gewonnen.

KWF Kankerbestrijding wint Meester Kackadorisprijs 2020

Foto: Megan Terpstra

KWF Kankerbestrijding krijgt dit jaar de 18de versie van de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, wegens uitlatingen over zogenaamde ‘complementaire zorg’ op zijn website Kanker.nl. KWF is financier en mede-initiatiefnemer van dit platform. Het KWF besteedt jaarlijks 2,5 miljoen euro via deze misleidende website aan zogenaamde publieksvoorlichting.

Er zijn op de website talrijke, misleidende pro-alternatieve teksten te vinden met foute patiënten-informatie, onder meer over acupunctuur. Ze zijn door KWF opgesteld in samenwerking met kwakzalverclubs als de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA), het Van Praag Instituut in Utrecht, CAM Cancer en het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ).

Op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) staan verschillende artikelen over het paranormale Van Praag Instituut waar men heeft vastgesteld dat ‘de mens bestaat uit lichaam, geest, ziel en energie’.

Op Kanker.nl wordt kritiekloos uitleg gegeven over ‘therapeutic touch’ (een vorm van magnetiseren) en haptonomie bij kanker. Ook over acupunctuur worden allerlei onware beloftes gedaan. Verder wordt onbekommerd gesteld dat ‘complementaire zorg’ kan bijdragen aan het herstel van kanker en dat er voor sommige vormen van deze complementaire zorg wetenschappelijk bewijs voor de werking zou bestaan. Dit is niet zo.

Reactie KWF

De Meester Kackadorisprijs 2020 is zaterdag 3 oktober, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de vereniging, uitgereikt aan het KWF, tijdens een webinar. Het KWF heeft de prijs – op afstand – in ontvangst genomen. ‘Maar moeten wij ons nu vereerd voelen? Daar twijfel ik aan’, schrijft Johan van de Gronden, directievoorzitter van KWF Kankerbestrijding in een reactie op het toekennen van de prijs.

Hij schrijft verder: ‘De webpagina Kanker.nl beoogt gratis, onafhankelijke, objectieve en betrouwbare informatie te verschaffen. De medische informatie wordt door artsen en andere deskundigen gecontroleerd. Wij raden geen alternatieve behandelingen aan, wij raden patiënten nadrukkelijk aan om zich alleen buiten de reguliere zorg te oriënteren in goed overleg met hun behandelend arts.’

‘De gewraakte informatie op Kanker.nl over complementaire zorg is gericht op de bevordering van een betere kwaliteit van leven. Voor sommige vormen van deze complementaire zorg – waaronder enkele cognitieve gedragstherapieën – bestaat wetenschappelijk bewijs dat ze verlichting kunnen brengen bij klachten van depressie, vermoeidheid of angst bij kanker. Voor veel andere vormen van complementaire zorg is dat bewijs er niet. Daarom vertellen we op Kanker.nl wat een vorm van complementaire zorg inhoudt, we geven voorlichting over wisselwerkingen en over eventueel bewijs van werkzaamheid. Bij behandelingen waarvan het effect niet wetenschappelijk is bewezen, melden we dat ook’, laat KWF-bestuursvoorzitter Van de Gronden weten.

De Meester Kackadorisprijs wordt jaarlijks door de VtdK toegekend aan personen en/of instellingen, die de kwakzalverij bevorderen. Zie de complete longlist met een uitgebreide beschrijving van alle genomineerden. 

Fotocredit: Megan Terpstra

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 11 augustus 2020

Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwalzalverij, jaargang 131, 2020, nr. 2: * Jaarvergadering, pag. 1* Curricula vitae, pag. 2 * Webinar, pag. 4 * Shortlist Meester Kackadorisprijs 2020, pag. 9 * In memoriam Rie Prins, pag. 13 * Openbaarheid BIG-registratie, pag. 15* Correcties et cetera, pag. 28 * Access Bars, pag. 29 * Met het […]