UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 18 september 2020

KWF kandidaat voor Meester Kackadorisprijs 2020

KWF Kankerbestrijding is met het Nij Smellinghe ziekenhuis en prof A.W. Hoes (UMCU) genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2020.

KWF kandidaat voor Meester Kackadorisprijs 2020

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft uit zes genomineerden drie instanties/personen aangewezen die uiteindelijk in aanmerking komen voor de jaarlijkse Meester Kackadorisprijs 2020. De prijswinnaar wordt 3 oktober bekend gemaakt. Op de shortlist staan in willekeurige volgorde:

KWF Kankerbestrijding

Het KWF is genomineerd omdat zij op zijn website Kanker.nl ruim baan geeft aan een uitgebreid assortiment organisaties van niet-reguliere snit zoals acupuncturisten, beoefenaren van therapeutic touch en van aromatherapie.

Kritiekloos wordt het gebruik van sinaasappelolie, Bulgaarse roos en citroengras als ‘aromatherapie’ aangeprezen; door energiebanen aan te prikken zou acupunctuur werken, en wil je je (niet-bestaande) energievelden van patiënten door wapperende handen van zorgverleners laten veranderen, kun je ‘therapeutic touch/reiki’ laten doen. De integratieve kinderarts Ines von Rosenstiel kan namens het KWF op Kanker.nl onbekommerd reclame maken voor het Van Praag-instituut, waar deze therapeutic touch (ook wel energetische luchtmassage genoemd) wordt onderwezen, onder leiding van haar directeur Martine Busch.

Raad van Bestuur van het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten

Het Nij Smellinghe ziekenhuis houdt een verpleegkundige in dienst die in haar vrije tijd als klassiek homeopaat naïeve volgers instrueerde levensgevaarlijke Covid-19 preventie te betrachten door driemaal daags aan een flesje peperduur water te ruiken (ze noemt het D30 arsenicum). 

Prof. dr. A.W. Hoes (UMCU)

De derde genomineerde is prof. dr. A.W. Hoes, decaan en vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Hij is gekandideerd vanwege het laten voortduren van een door niet-regulieren aangestuurd keuzeblok ‘complementaire zienswijzen in de zorg’, waar beginnende geneeskundestudenten wijsgemaakt wordt dat antroposofie en homeopathie nog steeds een reden van bestaan zou hebben ondanks sluitend wetenschappelijk bewijs van het tegendeel.

Webinar: Sociale media, goed voor de gezondheid?

De Meester Kackadorisprijs is bedoeld voor personen en/of instellingen, die de kwakzalverij niet zelf bedrijven, maar wel bevorderen. De winnaar zal op 3 oktober om 13.30 worden bekendgemaakt tijdens het voor artsen geaccrediteerde online symposium (webinar) van de Vereniging tegen de Kwakzalverij over de gevaren van Sociale Media voor de gezondheid. Een viertal gerenommeerde sprekers zal die middag ingaan op informatie maar vooral desinformatie over allerlei ziektebeelden via sociale media, een inmiddels zeer actueel thema. Iedereen kan dit webinar online bijwonen.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 15 januari 2024

Lees het NTtdK 2023, nr 3 integraal, met oa: alles over het afgelopen jaarsymposium, boekrecensies en meer.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 08 september 2022

Waarom verdienen minister Karien van Gennip, Officier van Justitie Sue Preenen, Jaap de Hoop Scheffer, Op1 en Ouders van Nu een nominatie voor de Meester Kackadorisprijs 2022? Een nadere toelichting.