UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 12 maart 2011

Internationale bijeenkomst over Traditional Chinese Medicine in Nederland

In mei 2011 vindt de tweede internationale vergadering van de normcommissie ‘Traditional Chinese Medicine’ plaats in Den Haag. Tijdens de vergadering, die wordt gehost door NEN, worden de eerste voorstellen besproken. De te ontwikkelen normen gaan afspraken bevatten over terminologie, diagnose, kruiden, kwaliteit van instrumenten en uitrusting, opleiding en kwaliteit van dienstverlening.

Internationale bijeenkomst over Traditional Chinese Medicine in Nederland

Traditional Chinese Medicine (TCM) is een verzamelnaam voor geneeskundige praktijken die in de loop van duizenden jaren door de Chinezen zijn ontwikkeld. Via medicatie met Chinese kruiden en behandelmethoden als acupunctuur en Tuina-massage worden goede effecten bereikt. De ontwikkeling van TCM heeft een verreikende invloed op de traditionele geneeskunst in vele landen van de wereld.
 
Gebrek aan normen knelpunt voor de ontwikkeling
 
Het ontbreken van een internationale norm vormt inmiddels echter een knelpunt voor de verdere ontwikkeling van TCM. Daarnaast brengt onverantwoordelijke en onzorgvuldige toepassing en gebruik van TCM het unieke effect ervan in gevaar. Dit tast het imago van TCM aan en brengt potentiële medische risico’s met zich mee. Daarom wordt er sinds vorig jaar gewerkt aan internationale normen voor TCM. De internationale normcommissie 249 ‘Traditional Chinese Medicine’ is opgericht in april 2010. Nederland neemt actief deel aan de werkzaamheden van deze commissie.
 
Internationale bijeenkomst en deelname normcommissie
 
De bijeenkomst vindt plaats op 2,3 en 4 mei 2011 in het gemeentehuis in Den Haag. Tijdens deze vergadering wordt de precieze scope verder besproken en worden de eerste voorstellen voor werkprojecten behandeld. De Nederlandse normcommissie voor TCM verzorgt de Nederlandse inbreng in het internationale traject. Normalisatie is een open proces. Alle belanghebbenden die hieraan willen deelnemen, kunnen zich aanmelden voor lidmaatschap aan de nationale normcommissie.’
 

Dit persbericht verscheen op de website van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) en de VtdK werd ook nu uitgenodigd om – tegen betaling van € 1000,- aan deze bijeenkomst deel te nemen. Opvallend is dat de gemeente Den Haag zijn gemeentehuis ter beschikking stelt, ondanks het feit dat wij er vorig jaar bij burgemeester Van Aartsen op aandrongen geen kwakzalverscongressen binnen zijn gemeentegrenzen te tolereren en er zeker geen subsidie aan te verstrekken. Deze keer betaalt de NEN wel huur voor het gebruik van het gemeentehuis, maar die lokatie verleent aan die Chinese naaldkunst en kruidendokters toch opnieuw een zekere onverdiende allure. Plan is om o.a. het moxabranden en de manipulatie van ‘acupunctuurpunten’ meer te standaardiseren. Naar aanleiding van het standpunt van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (zie de link naar het PDF-bestand rechtsboven) kwam IOCOB met een reactie. Ons weerwoord hierop is hier te vinden.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 april 2024

Orthomoleculaire hormoontherapeuten overspoelen de markt. Vivian Reijs, die ook een hormoon-‘academy’ leidt, is een van hen.

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.