UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 05 juli 2014

Inspectie onderzoekt kwakzalverpraktijken aids-homeopaat Jan Scholten

De Utrechtse homeopaat Jan Scholten, die eind april een lintje kreeg van de Koning voor zijn `uitmuntende homeopathische diensten voor de samenleving´ ligt onder vuur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft de inspectie gevraagd op te treden tegen zijn kwalijke geklooi met zijn homeopathische middel Iquilai, waarmee hij zonder enige onderbouwing in Kenya aidspatiënten laat inspuiten en die vervolgens een reguliere behandeling met wel bewezen medicijnen als aidsremmers weigeren.

`Het is zorgelijk dat Nederlandse BIG-geregistreerde artsen betrokken zijn bij het testen, produceren en toedienen van geneesmiddelen in ontwikkelingslanden als daar geen serieuze wetenschappelijke onderbouwing voor is´, antwoordt de minister begin juli op vragen die de PvdA-kamerleden Roelof van Laar en Tunahan Kuzu op 21 mei 2014 stelden naar aanleiding van het artikel van biologe Barbara Vreede “Nepdokteren in Kenia worden beloond met ridderorde in Nederland”. Dit stuk staat vanaf mei op de websites van SciencePalooza en van De Volkskrant. 

De minister: `Het is kwalijk als middelen, waarvan de werking niet is bewezen, worden aanbevolen in de plaats van reguliere geneesmiddelen, waarvan de werking wel is aangetoond. Hierdoor wordt aan mensen mogelijk een adequate behandeling onthouden, en wordt mogelijk schade aan hun gezondheid toegebracht. Ik zal de Nederlandse ambassade in Nairobi vragen de Keniaanse autoriteiten op de hoogte te stellen van de activiteiten van het Aids Remedy Fund van Jan Scholten.´

Het lintje, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, kan ze niet echter terugeisen, laat ze de twee kamerleden weten. Schippers: `Nee, een dergelijke bevoegdheid heb ik namelijk niet.´ Curieus is dat de inspectie, die wordt geraadpleegd als een medicus wordt voorgedragen voor een lintje, blijkbaar eerder een verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven. Diezelfde IGZ moet nu bekijken of Scholten deugt en komt vermoedelijk tot hetzelfde antwoord als de minister: nee.

Volkskrantjournalistes Maud Effting en Anneke Stoffelen gaven begin juli in een interview ruim baan aan de idiote visies van homeopaat Jan Scholten. Hij mag in hun krant ongebreideld onzin debiteren, zonder dat ze enige kritische vraag stellen. Aan het hoor- en wederhoorprincipe komen ze een klein beetje tegemoet met twee korte, vernietigende citaten van onder meer AMC-onderzoeker Joep Lange, de aidsspecialist van Nederland die het werk van Scholten kort samenvat: `Dit is flauwekul´. Ook de voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, Catherine de Jong, mag één zinnetje zeggen:` Het is bedrog.´

Het is het eerste interview met Jan Scholten, juichen beide journalistes enigszins bezijden de waarheid. Twee maanden geleden heeft de Vereniging tegen de Kwakzalverij, voor een stuk op haar website, een uitgebreide e-mailwisseling gehad met arts Scholten die in zijn reactie echter bleef steken in gezwets en weigerde concrete vragen te beantwoorden. Het gezwets is niet op de website gezet maar nu wel afgedrukt in De Volkskrant.

Hier enkele onzinzinnen uit het gekke vocabulaire van homeopaat Jan Scholten:

`Aids past bij Afrika. De koloniale overheersing heeft mensen het idee gegeven dat ze slecht zijn, dat ze minder waard zijn dan hun overheersers. Dat is wat het lichaam ook gaat uitdrukken: je kunt toch niks meer.´

De interviewsters vervolgen het stuk over Scholten:

In een Thaise hotelkamer ontdekte hij (Scholten, red.) zijn `remedie´ tegen aids. Als homeopaat zoekt hij naar stoffen die dezelfde symptomen oproepen als de verschijnselen die hij wil bestrijden. Met dit doel besluit hij een metaal te proberen, een element uit het periodiek systeem. Op zijn hotelkamer doet hij homeopathisch onderzoek. Je neemt een middel en kijkt wat er gebeurt. Zodra hij het inslikt, komen er allerlei beelden, ideeën en gevoelens die met duisterheid te maken hebben. Ik kreeg het gevoel dat ik slecht was, dat ik alleen nog maar schaduw was. Alsof het negatieve me helemaal overheerste. Er kwam geen eind aan. En toen kreeg ik het idee van aids. Hij stuurt het middel naar Zuid-Afrika.´

Het interview met Scholten verscheen op 3 juli in De Volkskrant, een dag nadat minister Schippers haar antwoorden aan de Tweede Kamer stuurde. Het stuk is als pdf-file bijgevoegd.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.