Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 24 maart 2013

IGZ onderzoekt homeopathische autisme-artsen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat de dossiers lichten van artsen die denken met homeopathische spoelmiddelen autisme te kunnen genezen. De inspectie gaat uitzoeken of die artsen onterecht valse hoop verkopen.

IGZ onderzoekt homeopathische autisme-artsen

Het gaat om minstens negentien artsen die de Cease-therapie van de inmiddels overleden kwakzalverarts Tinus Smits toepassen, zo melden Trouw en Artsennet.

Smits en aanhangers stellen dat hun Cease-therapie ‘een zeer effectieve methode is om autistische kinderen te behandelen.’ Er zijn in Nederland een driehonderd alternatieve therapeuten die deze therapie toepassen. Een kleine twintig van hen zijn klassiek-homeopathisch arts. Het is deze groep waar de IGZ haar pijlen op richt.

Smits is een bekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Sinds vorig jaar augustus staat er op de website een uitgebreide analyse over de kwaktheorie van Smits. De inmiddels overleden Tinus Smits meende dat vaccins het immuunsysteem ontregelen en zo de oorzaak zijn van autisme. Zijn in de IT-opgeleide zoon Yannick Smits, ook gelovige in de kwaktheorieën van Roy Martina, brengt de autismetherapie van zijn vader in Den Haag in praktijk.

Smits en zijn adepten gaan de verstoring van het immuunsysteem te lijf met een trits aan homeopathische middelen. Hun ‘ontstorende isotherapie’ kan drie jaar duren. We lezen hierover op de website van de Cease-therapeuten: ‘De homeopathische methode, zoals gebruikt in de behandeling van vaccinatie schade, bestaat uit het geven van vier elkaar opvolgende potenties van het verdachte vaccin. Zo’n serie bestaat uit de verdunningen 30K, 200K, MK en XMK. Soms kunnen lagere potenties (6K en 12K) of hogere potenties (LMK) noodzakelijk zijn. De duur van een kuur hangt af van de ernst van de problemen en van de reacties van de patiënt. De toediening geschiedt door 2 granulen of een tiental globulen in de mond te laten smelten.’

Ook maakt een batterij aan voedingssupplementen, variërend van vitamine C, zink tot verschillende omega3-vetzuren, onderdeel uit van de behandeling.

Er is geen enkel bewijs dat autisme wordt veroorzaakt door vaccinatie, ook is er geen enkel bewijs dat met een Cease-therapeutische aanpak autisme te behandelen is. In het artikel van 22 februari in Trouw geeft Rutger Jan van der Gaag, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie in Nijmegen en voorzitter van de KNMG, de beroepsvereniging van Nederlandse artsen, zijn reactie: ‘Cease-artsen houden zich niet aan de gedragsregels voor niet-reguliere behandelwijzen. Als ze hoop bieden op genezing van autisme, vind ik dat schadelijk omdat die hoop vals is.’

Verzekeraars, die blijkbaar nog niet in de gaten hebben dat de Cease-therapie in de categorie kwakzalverij gerangschikt moet worden, spelen een vreemde rol. Er zijn zorgverzekeraars die deze autismetherapie vergoeden, deels via een aanvullende verzekering. Verzekeraars hanteren voor vergoedingen een lijst van ‘erkende beroepsorganisaties voor de alternatieve geneeswijzen’. Op die lijst – de meeste verzekeraars hanteren dezelfde lijst – staan onder meer de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH) en de Vereniging van Homeopathische Artsen in Nederland (VHAN).

Neem de holistische arts An van Veen. Ze is in Cease-land niet de eerste de beste. Van Veen werkte jaren met Cease-uitvinder Smits. Ze is Cease-trainer, een van de weinige. Op haar website meldt ze lid te zijn van de VHAN.

Ook een andere arts op de lijst van Cease-behandelaars, José van Ditmarsch met een praktijk in Huizen en Groenkan, meldt op haar website lid te zijn van de VHAN/AVIG.

Verzekeraars hebben een ultieme sleutel in handen – vergoedingsgeld – om kwakzalverij te bestrijden. Laten we de zoon van Smits – geen arts – als voorbeeld nemen voor de verzekeringsgekte. De praktijk van Yannick Smits is, zo meldt hij op zijn website per 10 mei 2012 toegelaten tot de Vereniging Integrale Vitaliteitkunde (VIV). Deze vereniging voert een kwaliteitscontrole uit via een intakegesprek en nascholing. ‘Het is vanaf nu mogelijk voor een aantal patiënten om vergoeding te krijgen via de aanvullende zorgverzekering’, zo meldt Smits. Exacte percentages en bedragen verschillen per verzekering. Smits: ‘De zorgverzekeraars die dit jaar leden van de VIV vergoeden zijn: Agis, CZ, Delta Lloyd, Ohra en FBTO.’

De vitaliteitsclub VIV – en daarmee de Cease-therapie – staat inderdaad op de 2013-lijst van onder meer CZ, net als een trits aan andere clubs met kwakideeën en -therapieën die geen enkele wetenschappelijke onderbouwing hebben.

De reactie van verzekeraar Achmea op het aangekondigde IGZ-onderzoek naar het gedrag van Cease-artsen komt daarom merkwaardig over. Een vergoeding van behandelingen is alleen mogelijk als de behandelaars zijn aangesloten bij een erkende beroepsvereniging, zo meldt de Achmea-woordvoerder met enige trots, om te vervolgen: ‘Die lijst moet de kwaliteit van de behandelingen bewaken. Wij gaan uitzoeken of zij dit in het geval van de Cease-therapie wel hebben gedaan.’

Het antwoord hierop is snel te vinden. De VIV-sekte van Cease-therapeut Smits staat, net als de verenigingen VHAN en NVKH, ook op de lijst van Zilveren Kruis/Achmea (PDF) met alternatieve behandelaars die – we citeren – ‘voldoen aan de door Achmea opgestelde criteria’.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

tijdschrift - 23 augustus 2023

Nog op dezelfde dag waarop de rechter chiropractor Jonk vrijsprak van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bracht de VtdK een persbericht uit, waarin onder andere een beroepsverbod voor chiropractoren werd geëist. De lezers van ons blad kennen de casus ook reeds uit het NTtdK-artikel Onbegrijpelijke vrijspraak na bijna fatale nekmanipulatie door chiropractor. (NTtdK, december […]

artikelen - 25 juni 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië / Meer dan 10 miljoen Canadezen gebruikten homeopathie in 2022.