UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 01 juni 2020

IGJ legt homeopaten forse boetes op

De IGJ heeft voor 35.000 euro aan boetes opgelegd aan homeopaten voor het aanprijzen van niet-geregistreerde geneesmiddelen.

IGJ legt homeopaten forse boetes op

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft forse boetes uitgedeeld aan homeopaten die op hun internetsites reclame maakten voor niet-geregistreerde (homeopathische) geneesmiddelen. Het gaat om zeven bedrijven of personen die in totaal 35.000 euro aan hun broek kregen voor overtredingen van de Geneesmiddelenwet. De boetes, variërend van 1125 euro tot 15.000 euro, werden opgelegd voor medische aanprijzingen van onder meer de volgende middelen: pertussinum (kinkhoest), (poly)influenzinum (griep), meningococcinum (meningokokken-infecties), pyrogenium (tetanus) en arsenicum album. Dit laatste profylaxe middel zou volgens de homeopaten het coronavirus buiten de deur houden.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft geen namen van de overtreders bekend gemaakt. De meeste overtredingen dateren uit de tweede helft van vorig jaar, één boete is dit jaar opgelegd en is gerelateerd aan het corona-virus. Het gaat hier om uitingen van klassiek homeopaat Martin de Munck uit Oegstgeest. We hebben er in maart op deze website over geschreven. 

Minister voor Medische Zorg, Martin van Rijn, antwoordde eind maart op Kamervragen van D66-kamerlid Antje Diertens dat hij de verspreiding van misvattingen over (homeopathische) middelen tegen het coronavirus onwenselijk vindt en ‘dat hij het een en ander onder de aandacht had gebracht van de IGJ’. De vragen van het kamerlid verwezen naar arsenicum album-aanprijzingen van De Munck op zijn website. 

Martin de Munck

Homeopaat De Munck heeft de gewraakte teksten over de vermeende effectiviteit van homeopathische profylaxe, direct na interventie van de IGJ, verwijderd. Hij deed dit niet van harte. We lezen nu op zijn website: ‘Onze Minister voor Medische zorg heeft onlangs geantwoord op vragen van een Tweede Kamerlid, dat het aanbieden van homeopathische profylaxe (HP) op zich niet is verboden, maar alternatieve zorgaanbieders geen onterechte claims mogen doen ten aanzien van de werkzaamheid. Maar wie bepaalt of een claim onterecht is of niet?’

De redactie van de VtdK-website heeft De Munck – inmiddels enkele malen – om commentaar gevraagd over zijn wilde, niet onderbouwde corona-adviezen en -beweringen. De homeopaat reageert echter niet.

Ook de erven van de in 2010 overleden homeopathische arts Tinus Smits, uitvinder van het homeopathische, sektarische Cease-concept, kregen een boete van de IGJ opgelegd, laat zoon Yannick Smits desgevraagd weten. Op de website Post-vaccinaal-syndroom, die hij in nagedachtenis van zijn vader in de lucht houdt, staan diverse claims over homeopathische middelen ter vermeende bescherming tegen ziekten zoals tetanus, buiktyfus, malaria en hepatitis A.

‘Ik wist niet dat het strafbaar was, ik hanteer een andere definitie van reclame’, schrijft Yannick Smits in een e-mail. ‘ik ben in de veronderstelling dat we in Nederland vrijheid van meningsuiting hebben. Ik ga de boete betalen en zal de boel op de website censureren.’

Reclame Code Commissie

Homeopathische claims lagen eerder onder vuur. Eind april 2016 verwees de Reclame Code Commissie (RCC) – na een klacht – de gezondheidsclaims van zes Cease-therapeuten, die autisme menen te kunnen genezen met homeopathische middelen, naar het rijk der fabelen. De RCC kwalificeerde hun claims als misleidend en oneerlijk, omdat bewijs voor de werking van hun therapie ontbreekt, aldus de commissie in haar uitspraak. De therapeuten moesten hun valse claims verwijderen.

Een jaar later verbood de RCC acht klassiek homeopaten, onder wie de eerdergenoemde Martin de Munck uit Oegstgeest, kwakzalverteksten over vaccinaties te gebruiken. De acht propageerden homeopathische ‘vaccinatie’ als alternatief voor de reguliere aanpak. Ook zij moesten hun claims over homeopathische profylaxe verwijderen

De IGJ lijkt nu het ‘straf’-stokje van de RCC over te nemen. De snelle boete-actie van de IGJ tegen homeopaten is opmerkelijk, de inspectie lijkt actiever te gaan optreden tegen kwakzalvers. Zo liet de IGJ begin april een waarschuwing uitgaan tegen alternatieve behandelingen van een corona-besmetting, na signalen binnen te hebben gekregen over curieuze claims over het inzetten van homeopathische middelen, edelstenen en bioresonantie-apparaten tegen het coronavirus.

Diezelfde dag nog meldde de IGJ, ook in een persbericht, een huisarts in het Limburgse Meijel (Rob Elens) en een apotheker in datzelfde dorp (Isa Kuppens) te hebben aangesproken op hun gedrag. De twee experimenteerden met een niet-geprotocolleerde alternatieve behandeling van coronabesmetting. Ze gebruikten een medicijnmix met onder meer het antimalariamiddel chloroquine, het antibioticum azithromycine en orthomoleculaire supplementen als zink en hoge doses vitamines C en D. Een kwalijke zaak, zo betitelde de IGJ hun handelswijze. 

Het deerde huisarts Elens niet, hij heeft zich de afgelopen weken een golf aan publiciteit laten welgevallen. Deze website heeft er eerder aandacht aan besteed. 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 augustus 2023

De Hormoonpoli in Boxmeer vertoont vele tekortkomingen, oordeelde de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) na een bezoek aan deze praktijk voor ‘functionele geneeskunde met een holistische visie’.

artikelen - 29 maart 2023

In Preventief Medisch Centrum (PMC) van Robbert Trossèl worden onbewezen behandelingen als chelatietherapie, celtherapie en darmspoeling aangeboden. Trossèl blijkt de Inspectie voor de Gezondheidszorg op zijn dak te hebben gehad.

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.