UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 28 mei 2001

Huisartsen en homeopathie

In 1988 bleek tot verbazing van velen uit een enquête van het NIVEL dat meer dan de helft van de Nederlandse huisartsen een positief oordeel had over homeopathie. Er was meteen al kritiek op het onderzoek omdat de huisartsen wel was gevraagd wat ze van homeopathie vonden, maar niet wat ze er van wisten. Veel […]

In 1988 bleek tot verbazing van velen uit een enquête van het NIVEL dat meer dan de helft van de Nederlandse huisartsen een positief oordeel had over homeopathie. Er was meteen al kritiek op het onderzoek omdat de huisartsen wel was gevraagd wat ze van homeopathie vonden, maar niet wat ze er van wisten. Veel huisartsen hadden van homeopathie niet meer verstand dan hun patiënten en konden dus eigenlijk ook geen oordeel geven. Inmiddels is er wel iets veranderd. Volgens een nieuwe enquête (De Telegraaf van 05-12-98) oordeelt tegenwoordig het merendeel van de huisartsen negatief over homeopathie, maar nog altijd heeft nog geen 20% er een beetje verstand van.

Uit ander onderzoek blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking (73%) van mening is dat alternatieve geneesmethoden evenzeer effect hebben bij het bestrijden van ziekten als reguliere geneeskunde. Slechts 18% beschouwt alternatieve geneeswijzen als kwakzalverij. De meeste mensen vinden dat de overheid een combinatie van alternatieve en reguliere geneeskunst zou moeten stimuleren (Medisch Contact, 11-12-98).

Veel patiënten verlangen van hun huisarts dat hij ze over homeopathie en andere alternatieve behandelmethoden kan voorlichten en ze eventueel ook toepassen. Dit lijkt op het eerste gezicht niet onredelijk maar toch is het een onmogelijke eis. In Nederland kan men meer dan 300 verschillende alternatieve geneeswijzen onderscheiden; alleen al in de homeopathie zijn er allerlei verschillende stromingen, waarin de meest bizarre ideeën verkondigd worden. Niet zelden verketteren de vertegenwoordigers van de verschillende doctrines elkaar ook nog. Het is voor iemand die er geen speciale belangstelling voor heeft ondoenlijk om ook maar van een fractie van al die onzin kennis te nemen. De huisarts die dit niet probeert doet zijn patiënten niet tekort. Zodra van een van de vele alternatieve behandelwijzen in een behoorlijk onderzoek is aangetoond dat er een genezende werking van uitgaat is het tijd om bij te scholen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?