UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 23 september 2015

Huisartsen, doe homeopathie toch de deur uit

De Landelijke Huisartsen Vereniging LHV zou zich, net als haar Australische zusterorganisatie RACGP, moeten distantiëren van homeopathie, schrijft het bestuur van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) in een open brief aan het LHV-bestuur.

De Australische Royal Australian College of General Practioners (RACGP) heeft in mei een position paper opgesteld over homeopathie met als concluderend advies dat artsen zich niet met homeopathie bezig zouden moeten houden omdat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat deze behandelwijze werkt (PDF). 

Zou het daarom geen goed idee zijn als de LHV het voorbeeld van de Australische huisartsen volgt en zich in identieke bewoordingen distantieert van deze absurde 18de-eeuwse geneesmiddelenleer, vraagt het VtdK-bestuur zich in zijn open brief af. “Het zal de volksgezondheid ten goede komen en zal bovendien een positief effect hebben op de intellectuele status van het huisartsen-vak.”

Er waren in 2013 in Nederland 285 huisartsen die “alternatief” actief waren; een kwart van hen deed aan homeopathie, zo bleek uit een analyse van de VtdK en de stichting Skepsis. Het CBS kwam dat jaar op een aantal van 71 praktiserende homeopathische huisartsen. In 2013 waren er 8865 huisartsen.

“Numeriek lijkt het probleem wellicht niet groot”, schrijft de VtdK, “maar onbekend is hoeveel huisartsen hun patiënten naar homeopaten verwijzen. Bovendien accepteren enkele universitaire huisartseninstituten homeopathisch werkende collega’s als opleider.” De huisartsenvereniging LHV heeft nog niet gereageerd.

Homeopathie lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. De Australische artsenorganisatie heeft zich laten inspireren door een rapport van de Australische tegenhanger van onze Gezondheidsraad, de National Health and Medical Research Council (NHMRC) die in mei dit jaar een uitgebreide literatuuranalyse heeft gepubliceerd met als ultieme conclusie dat er geen bewijs is dat homeopathie werkt. Een concept van dit NHMRC-rapport was een jaar eerder al naar buiten gebracht

Een wetenschappelijke commissie van het Britse House of Common kwam in 2010 tot eenzelfde conclusie en adviseerde de Britse overheid, na een uitgebreide literatuuranalyse, om geen geld meer te steken in homeopathie-onderzoek omdat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is voor de werking.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?