UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 07 april 2016

Homeopathische artsen gebruiken misleidende reclames

Misleidend, oneerlijk en in strijd met de reclamewetgeving, oordeelde eind februari de voorzitter van de Reclame Code Commissie (RCC) over uitingen op de website van de homeopathische artsenpraktijk Centaurea in Apeldoorn.

Homeopathische artsen gebruiken misleidende reclames

De homeopathische artsen zijn in de veronderstelling dat met hun bioresonantie-wonderapparaat, de E-Lybra 8, aandoeningen als Candida, eczeem, griep en brandwonden behandeld kunnen worden. En ook rokers en mensen met eetproblemen hebben baat bij het ding. “Vooral mensen die willen stoppen met roken hebben er positieve ervaringen mee, de behoefte om te roken verdwijnt. Ex-rokers gaan niet extra snoepen, ze komen niet aan in gewicht en worden zelfs niet humeurig”, zo lieten de homeopaten (onder wie een dierenarts; bij dieren werkt het apparaat ook) over hun bioresonantiespeeltje weten op hun website.

De E-Lybra 8, ontwikkeld door het Britse bedrijf World Development Systems, wordt met twee elektroden verbonden met de “patiënt”. De patiënt, menen de bioresonantie-gelovigen, zendt bepaalde frequenties uit, afhankelijk van de aandoening, van een verstoord orgaan. http://wds-bio-resonance.com/ Het apparaat pikt die frequenties op en vertaalt ze in enkele minuten naar een aandoening die vervolgens na wat gegoochel met hetzelfde apparaat te genezen is.

De Apeldoornse artsen – huisartsen Michel de Sonnaville, Ed Brink, Jos Nieuwendijk, Peter van Hoeve en dierenarts Liesbeth Ellinger – stellen dat “met de E-Lybra de verstoring (in het lichaam, red.) op trillingsniveau in kaart kan worden gebracht en behandeld. Dit gebeurt met behulp van bioresonantie. Dankzij zeer gevoelige apparatuur is de E-Lybra in staat de elektromagnetische trillingen van het lichaam te meten en waar nodig te behandelen. Tijdens de behandelingen worden storende frequentiepatronen door de ingezette apparatuur omgezet tot behandelfrequenties. Waar nodig worden specifieke frequenties toegevoegd. Deze worden vervolgens via elektroden aan de patiënt toegediend.” 

Het zijn onzinteksten die nota bene door mensen met een artsendiploma de wereld in worden geslingerd en waarmee patiënten worden misleid. Het bestaan van deze frequentiepatronen zijn biofysisch niet te verklaren, ze zijn dan ook nooit met serieuze meetapparaten aangetoond. De encyclopedie van rare apparaten op de website van de Vlaamse zustervereniging Skepp kwalificeert de E-Lybra als een apparaat dat is gebaseerd op Harry Potter-fantasie.

Ook de Reclame Code Commissie (RCC) was niet onder de indruk van de vreemde Centaurea-teksten over dit apparaat en sloot zich aan bij de visie van klager Laurens Dragstra. De voorzitter van de raad schrijft in zijn uitspraak: “Op grond van het voorgaande heeft adverteerder tegenover hetgeen klager gemotiveerd heeft gesteld onvoldoende passend en relevant bewijs geleverd ten aanzien van de resultaten die de consument volgens de bestreden uiting van een behandeling met de E-Lybra 8 kan verwachten, voor zover het betreft het verminderen van de onderliggende oorzaken, het specifiek behandelen en het stimuleren van het genezend vermogen van het lichaam bij Candida-achtige verschijnselen, eczeem, griep, allergieën, intoleranties en brandwonden. Anders dan in de uiting wordt beweerd, kan immers niet worden aangenomen dat de E-Lybra 8 in deze gevallen het in de uiting geclaimde effect heeft.” Ook, zo stelt de raad, is onvoldoende aannemelijk geworden dat de E-Lybra 8 een zeer succesvol programma is voor stoppen met roken en dat door het apparaat de behoefte om te roken zou verdwijnen. De reclame-uiting is daarom misleidend en oneerlijk en in strijd met de Nederlandse Reclame Code (NRC), aldus de raad.

Veel trekt de artsenpraktijk in Apeldoorn zich niet aan van deze vernietigende uitspraak. Er zijn op de website slechts enkele al te juichende woorden verwijderd. De homeopathische artsen stellen echter nog steeds dat hun behandeling met het apparaat “zeer succesvol zou zijn voor gewichtsreductie en stoppen met roken.”

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft in 2014 bezwaar gemaakt tegen enkele verwijsborden naar de homeopathische praktijk Centaurea, die de gemeente Apeldoorn had neergezet. De borden, betaald door de homeopaten, zullen dit jaar worden verwijderd, heeft de gemeentelijke bordverantwoordelijke twee jaar geleden beloofd.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 03 april 2022

Reclame Code Commissie: het alternatieve artsencollectief ACC mag niet langer beweren dat vaccinatie kan leiden tot onvruchtbaarheid.

artikelen - 08 november 2021

Alternatief therapeute Linda Reinhardt gebruikt de EMB-bloedtest. Een klacht bij het tuchtcollege tegen deze kwakzalverij was tevergeefs.

artikelen - 05 maart 2021

Homeopathievereniging KVHN mag niet meer claimen dat homeopathie bewezen werkt, oordeelt de Reclame Code Commissie.