UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 18 juli 2012

Homeopathische aanpak van kanker uit India

Cabaretier Herman Finkers zei het al, in (zijn) Almelo is altijd wat te doen. Zo ook op 2 en 3 november a.s. in een zaaltje van het Theaterhotel Almelo. Dan organiseren klassiek homeopaten daar een internationaal tweedaags symposium over de Banerji-protocollen: homeopathie tegen kanker.

Homeopathische aanpak van kanker uit India

De Stichting Hahnemann Homeopathie heeft twee artsen uit India, vader Prasanta en zoon Pratip Banerji, bereid gevonden naar Nederland te komen voor lezingen over hun homeopathische wonderkliniek in Calcutta. Daar, zo is hun bewering, zijn ‘honderdduizenden mensen van kanker genezen door inzet van alleen homeopathie.’

Het is even schrikken maar, ter onderbouwing van dit opmerkelijke medische nieuws, citeren de organisatoren het Medisch Dossier dat Ode Magazine – dat grossiert in supervage verhalen met niet-onderbouwde beweringen – in mei over homeopathie heeft uitgegeven. Het is een vertaling van het Britse WDDTY-Magazine, ofwel van het maandblad What Doctor’s don’t tell you. Dit wordt uitgegeven en volgeschreven door het journalistenechtpaar Bryan Hubbard (spiritueel gelovige) en Lynne McTaggert. McTaggert is een erkend kwakzalver.

Een betere aanprijzing voor je lezingendag in Almelo kun je je niet wensen.

De homeopathische drankjes (PDF) die de familie Banerji de wereld in slingert, bevatten meestal als werkzame stof het heesterachtige kruid Ruta (in het Nederlands wijnruit), een plant met dikke bladeren gevuld met etherische oliën. Bevatten is natuurlijk een te groot woord: de Ruta-oplossingen worden conform het bekende homeopathische geloof, bijna oneindig verdund. Vaak wordt er ook nog ijzer- of calciumfosfaat aan de oplossingen toegevoegd en mee verdund. Er zijn wat variaties: sommige Banjeri-behandelprotocollen bevatten ook een schorsextract van de condurango (aderlaarswijnstok), ook weer in bijna-oneindige verdunning.

Ondanks het feit dat er veel mensen genezen zijn in de twee klinieken van de familie Banjeri is er niet veel over gepubliceerd, hooguit in de vorm van juichende verhalen in Ode-achtige bladen. In het medische gegevensbestand PubMed zijn geen patiëntenstudies terug te vinden, er worden slechts enkele artikelen genoemd over celonderzoek in het laboratorium. Banjeri-adepten verwijzen met enige graagte naar onderzoek dat zou zijn gefinancierd door het Amerikaanse National Cancer Institute (NCI). In werkelijkheid gaat het over twee miljoen dollar dat het NCI in 2005 beschikbaar heeft gesteld voor onderzoeken naar behandelingen van kanker met behulp van traditionele Chinese Geneeswijzen (TCM), in samenwerking met het M.D. Anderson Cancer Center van Universiteit van Texas in Houston. De familie Banjeri heeft indertijd veertien patiëntcases bij het NCI ingediend. Volgens deze eigen Banjeri-publicatie hierover in 2008 in het weinig bekende blad Oncology Reports zijn vier van die ingeleverde cases door de NCI geaccepteerd als basis voor een geprotocolleerde, observationele studie met dertig nieuwe longkankerpatiënten. Er is sindsdien niets meer over dit onderzoek vernomen.

Klassiek homeopaten in Nederland zien zich, in hun enthousiasme voor de Indiase wonderdokters en hun komende congres in Almelo, gesteund door Earth Matters, een club gelovigen in van alles en nog wat, met een website. De club heeft het artikel over de Indiase homeopathie in Medisch Dossier op zijn website gezet. In de redactie van Earth Matters zitten healers, warrige economen, klankschaaltikkers, transcendente imkers en hoog-energie gevoelige types. Ook ex-fysiotherapeute en vaccinhater Door Frankema staat genoteerd als redactielid en schrijven van verhalen. De website GeenStijl schreef recentelijk een hilarisch stuk over de natuurgeneeskundige, dat niet onvermeld mag blijven.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.