UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 12 juli 2019

Homeopathie in Frankrijk niet langer vergoed

Homeopathie zal in Frankrijk vanaf 2021 niet meer worden vergoed door de overheid.

Homeopathie in Frankrijk niet langer vergoed

De Franse regering gooit homeopathie uit het basispakket. Homeopathie zal in Frankrijk vanaf 2021 niet meer worden vergoed door de overheid, heeft de Franse minister van gezondheid, Agnès Buzyn, deze week bekend gemaakt.

De Franse overheid vergoedt op dit moment dertig procent van de homeopathische medicijnkosten, deze vergoeding zal stapsgewijs worden teruggebracht tot nul in 2021. De Franse overheid geeft hier nu nog 127 miljoen euro aan uit.

Homeopathische middelen worden in Nederland niet vergoed vanuit het basispakket, zorgverzekeraars vergoeden ze vanuit hun aanvullende pakketten.

De Franse regering volgt het advies van de Haute Autorité de Santé (HAS), het Franse equivalent van het Zorginstituut Nederland. De HAS adviseerde in juni te stoppen met de vergoeding van homeopathische medicatie omdat er geen gezondheidsvoordelen te behalen zijn. De HAS bekeek de effecten van een tiental homeopathische middelen (tegen angststoornissen, voetwratten en ademhalingsperikelen). Die bleken geen van alle voldoende effect te hebben. De commissie van de HAS bekeek verder een duizendtal wetenschappelijke artikelen, deels aangedragen door de belangrijkste homeopathische pillenproducenten: het Franse Boiron, Weleda en Rocal-Lehning. De literatuur bevestigde dat homeopathie niet werkt.

De Franse gezondheidsminister denkt dat de gevolgen van haar maatregel gering zullen zijn: in 2018 zou volgens haar maar 1 procent van de bevolking een homeopathische middel hebben gebruikt. De homeopaten bestrijden dit, ze hebben het er over dat de helft van alle Fransen homeopathische middelen zou gebruiken. In Frankrijk mogen alleen artsen homeopathie bedrijven, zij zullen de nieuwe maatregel het hardst voelen in hun portemonnee.

Petitie

De Franse homeopathische artsenorganisatie SNMHF (Syndicat National des Médecins Homéopathes Français), gesteund door homeopathische bedrijven zoals Boiron, leidt het protest. De artsenorganisatie is boos en een heeft een petitie georganiseerd met de eis “Dérembourser l’Homeopathie? Nous ne sommes pas d’accord” (Homeopathie niet meer vergoeden? We zijn het daar niet mee eens!). Patiënten willen zelf kunnen kiezen, is het basale betoog hierachter. De petitie is inmiddels door meer dan 1,2 miljoen Fransen – de stand half juli – ondertekend. 

Het Franse miljardenbedrijf Boiron, de grootste wereldproducent van homeopathische middelen, roert zich stevig. Het bedrijf roept op zijn website op de petitie te ondertekenen. Het bedrijf zegt dat het alleen al in Frankrijk duizend werknemers zal moeten ontslaan als gevolg van de nieuwe maatregel. Boirons grootste geldmaker – wereldwijd – is het anti-griepmiddel Oscillococcinum. Vooral in het griepseizoen is het middel een topper in het apotheek- en drogisterij-schap, ook in Nederland.

De homeopathische artsenorganisatie SNMHF blijft optimistisch en eindigt haar persbericht begin juli met de volgende zin: “Homeopathie bestaat nu ongeveer tweehonderd jaar, we hebben verschillende crises overwonnen. Deze ook.” 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?