UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 19 augustus 2009

Homeopaten in het ootje genomen

Dat homeopaten van wetenschap geen kaas gegeten hebben is bekend, maar zo bont als de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland het maakt zou je bijna niet voor mogelijk houden.

Homeopaten in het ootje genomen

Kondigden ze eerst aan dat ze de eerstejaarsbegeleiders van de medische faculteit van de Universiteit van Amsterdam hadden overgehaald om tegen betaling als reclamebord voor hun consumentenorganisatie te fungeren, bleek dat ze zich vergist hadden en dat het om de Vrije Universiteit ging. Ach ja, twee universiteiten in één stad, dat is ook lastig om uit elkaar te houden.

Gelukkig werden ze snel gecorrigeerd, door deskundigen van de UvA die denken dat hun studenten een ander gevoel voor humor hebben. Maar de KVHN verkondigt nog steeds [zie naschrift 30/8/09] dat de studenten rondlopen met een poloshirt waarop naast de logo’s van de universiteit een homeopathische reclameboodschap prijkt.

Maar de logo’s zijn helemaal niet van de universiteit. Zij zijn van de tegenover elkaar gelegen cafés Bubbels en Het Feest van Joop in de Lange Leidsedwarsstraat. De begeleiders hebben kennelijk dikke pret dat ze geld kunnen verdienen aan onnozele homeopaten die twee kroegen niet van één universiteit kunnen onderscheiden.

En ANP Pers Support dan die het bericht rondstuurde? Hadden die zo’n persbericht niet even kunnen controleren? Welnee, die zijn slechts doorgeefluik.

Hieronder: het echte logo van de VU. Het logo van de UvA (drie kruisjes met een u erdoor) oogt aanzienlijk saaier maar is ook duidelijk herkenbaar.

Naschrift 20 augustus 2009:
Het Parool vroeg aan de VU hoe het nou zat. ‘De homeopathie heeft hier geen voet tussen de deur’, zei de woordvoerder, die hoopte dat niemand zou denken aan Martien Brands die als ‘gastdocent homeopathie’ nog steeds bij tijd en wijle hun heilige hallen onveilig maakt. De woordvoerder zei dat de studenten zich er misschien niet bewust van geweest waren dat ze een ongelukkige keus hadden gemaakt.

 

Naschrift 30 augustus 2009

Voor andere berichtgeving (met link naar het oorspronkelijke ‘UvA’-persbericht) zie het artikel op de site van HP/De Tijd. Inmiddels heeft de KVHN het bericht op de site aangepast. Van universitaire logo’s is geen sprake meer.

Naschrift 16 september 2009

In  het VU-blad Ad Valvas stond op 10 september het volgende bericht:

Bittere nasmaak

Studievereniging MFVU van geneeskunde voelt zich in de maling genomen door de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN). Dat zegt voorzitter Esmée Smits. KVHN was een van de sponsors van de introductieweek voor eerstejaars geneeskundestudenten.  In een persbericht beweerde de vereniging vervolgens dat de faculteit Geneeskunde hiermee de deuren voor homeopathie openzet. “We hebben er een bittere nasmaak van”, aldus Smits. Iemand sponsoren is iets heel anders dan eisen dat homeopathie in het curriculum wordt opgenomen. Daar gaan we ook niet over.” Volgens Margreet van der Meijde, directeur onderwijs en opleiden VUmc, gaat homeopathie geen deel uitmaken van het curriculum. “Verder dan een logo op de poloshirts gaat de inmenging van de KVHN niet.” (FB) 

 

 

 

 

 

 

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?