UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 05 oktober 2018

Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) wint kwakzalversprijs 2018

De Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) is de winnaar van de Meester Kackadorisprijs 2018 geworden.

Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) wint kwakzalversprijs 2018

De Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) is dit jaar de winnaar van de Meester Kackadorisprijs 2018 geworden. De HAN bevordert de kwakzalverij door het aanbieden van twee opleidingen in kwakzalversmethoden: neuro linguïstisch programmeren (NLP) en ‘verpleegkundige complementaire zorg’. Eerder werd bekend dat de HAN met zeven andere genomineerden op de longlist voor de prijs stond.

De NLP-opleiding maakt zelfs deel uit van het rijk bekostigde onderwijs binnen de opleiding in HRM (Human Resources Management). De Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie heeft dit HRM-cluster als voldoende beoordeeld zonder goed te kijken naar welk koekoeksjong zich binnen die afdeling bevindt.

Het was Emile-Tskakka-Ratelband, die in de jaren 80 het NLP in ons land introduceerde met zijn boek De vuurloper.

De opleiding ‘verpleegkundige complementaire zorg’ moet door de cursisten zelf worden betaald, maar omvat haptonomie, centeren, ademhalingsoefeningen, massage, aromazorg en energetische zorg (bedoeld wordt therapeutic touch) en staat onder leiding van de helderziende Martine Busch, verbonden aan het (parapsychologische) Van Praag Instituut.

De prijs zal op 6 oktober tijdens het symposium van de Vereniging tegen de Kwakzalverij worden uitgereikt en bestaat uit een kunstwerk en een diploma. 

Naschrift 08-10-2018

De HAN heeft in de persoon van bestuurder Bridget Kievits de Meester Kackadorisprijs 2018 tijdens het symposium in ontvangst genomen. Haar eerste commentaar: ‘Geheel onterecht’.

Kievits sprak na de aanvaarding van de prijs een erudiete en soms niet ongeestige apologie uit, zonder inhoudelijk te onderbouwen wat de wetenschappelijk aangetoonde waarde van de beide gewraakte opleidingen nu wel zou zijn.

In de zestien jaar dat de Meester Kackadorisprijs bestaat was het pas de vierde maal dat de winnaar de moeite nam c.q. het lef had om de prijs op te halen en een verdediging uit te spreken.

Kennis bij de HAN up-to-date

Volgens Kievits leidt de HAN professionals op met de voor hun beroep benodigde kennis, inzicht, ervaring en vaardigheden. Alle opleidingen worden in nauwe samenwerking met het betreffende werkveld samengesteld en up-to-date gehouden. De opleidingsonderdelen waar de Vereniging tegen de Kwakzalverij zich op richt, hebben in de ogen van de HAN dus wel degelijk toegevoegde waarde voor de studenten en hun vakgebied.

Kievits: ‘Wij staan altijd open voor feedback en kritiek – zeker als die uit ons werkveld komt. Het “winnen” van deze prijs daarentegen geeft ons geen enkele aanleiding om iets te veranderen aan onze opleidingen.’

De volledige tekst van Kievits apologie wordt in het volgende nummer van het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij gepubliceerd. 

Hieronder kunt u de prijsuitreiking terugkijken:

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

shop - 24 december 2023

Het boek 'Met het vizier op Kackadoris' van Cees Renckens is in vierde druk beschikbaar. Nieuwe leden krijgen het boek gratis.

artikelen - 12 oktober 2023

Op zaterdag 7 oktober vond het jaarlijkse symposium van de VtdK plaats. Dit jaar was het thema ‘Fysiotherapie en de grens met wellness en niet- reguliere behandelwijzen’. Bekijk de video’s van de lezingen.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.