Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 29 mei 2001

Het Verenigd Koninkrijk op het hellend vlak

x

“The Lords Select Committee” voor complementaire en alternatieve geneeskunde heeft een rapport uitgebracht. Men schat dat 50.000 artsen complementaire en alternatieve geneeskunde bedrijven en dat per jaar 1,6 miljard pond aan dergelijke behandelwijzen wordt uitgegeven. Van bepaalde therapieën zoals acupunctuur en kruidengeneeskunde wordt door de beoefenaars de werkzaamheid onderzocht terwijl men zich bovendien georganiseerd heeft. Het comité is van mening dat zo spoedig mogelijk wettelijke regels voor acupunctuur en kruidengeneeskunde en binnen afzienbare tijd ook voor homeopathie opgesteld moeten worden. Er wordt gesuggereerd dat conventioneel werkende artsen vertrouwd moeten raken met complementaire en alternatieve geneeswijzen en dat professionele organisaties richtlijnen met betrekking tot bevoegdheid en training voor gezondheidswerkers die deze geneeswijzen willen toepassen.

Bron: Health Watch Newsletter, Januari 2001.

C.N.M. Renckens

Profiel: (1946) Hij studeerde geneeskunde aan de RUG en behaalde het artsdiploma in 1971. Na werkzaam te zijn geweest als tropenarts in Zambia volgde zijn specialisatie tot vrouwenarts. In die kwaliteit is hij sinds 1980 verbonden aan het Westfries Gasthuis te Hoorn. Sinds 1988 bekleedt hij het voorzitterschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is auteur van vele publikaties op het gebied van kwakzalverij en alternatieve geneeswijzen, zowel in de lekenpers als in de professionele pers. Van zijn hand verschenen vier boeken: ‘Hedendaagse kwakzalverij’ (1992), ‘Kwakzalvers op kaliloog’ (2000), ‘Genezen is het woord niet. Biografische schetsen van de twintigste meest notoire genezers van de twintigste eeuw’ (2001) en zijn in handelseditie verschenen dissertatie ’Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij’ (2004). In 2006 werd hij wegens zijn verdiensten voor de kwakzalverijbestrijding benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 18 juni 2022

Bioresonantieapparaat Bioscan, ook in Nederland in gebruik, werkt niet, oordeelde een Duitse rechter. De uitvinders moeten vanwege bedrog twee jaar de gevangenis in.

artikelen - 30 mei 2022

Je gelooft je oren niet, oorprikcursiste met covid-reukverlies krijgt smaak terug na prikactie van arts/acupuncturist Toine Korthout.

artikelen - 25 mei 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaans medisch genootschap gaat met misinformatieprotocol werken.