UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jeffrey Stevens | Geplaatst: 05 juli 2021

Het onzinnige handwerk van Reconnective Healing

Beoefenaars van Reconnective Healing fungeren als katalysator voor heilzame frequenties uit het universum, geloven ze.

Het onzinnige handwerk van Reconnective Healing

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=zNZcNiQENsk

Eric Pearl is de uitvinder van Reconnective Healing. Het paranormale handwerk van de Amerikaan is inmiddels uitgegroeid tot een mondiaal opererend bedrijf genaamd The Reconnection. Ondersteund door levenspartner Jillian Fleer reist hij de wereld rond om volgelingen te kweken. Pearl vloog de afgelopen jaren meerdere malen naar Nederland voor trainingen, interviews en promotie van boeken. 

De alternatief therapeut, chiropractor van origine, vertelt zijn Hollandse studenten graag over het moment van de openbaring in augustus 1993. Zijn bezoeken hier hebben hem geen windeieren gelegd, In ons land zijn tientallen ‘healers’ actief die werken volgens zijn methode. Het zijn mensen met verschillende achtergronden, variërend van een voormalig fysiotherapeut uit Lochem, een farmaceut tot een Utrechtse tuinman die bijschnabbelt in het alternatieve circuit.

Pearl werkte als chiropractor in Los Angeles. Op aanraden van zijn receptioniste bezocht hij een Joodse zigeunerin op Venice Beach. Zij verleidde hem tot een ritueel waarbij de ‘meridiaanlijnen van zijn lichaam werden verbonden met de rasterlijnen van de planeet’. Daarvoor betaalde hij 333 dollar, een getal dat de drie-eenheid van lichaam, ziel en geest symboliseert. Kort daarop werd zijn chiropraxiepraktijk het toneel van een reeks wonderlijke gebeurtenissen.

Naar verluidt voelden Pearls patiënten zijn aanraking terwijl hij zich op ruime afstand van hun lichaam bevond. Wie op consult kwam voor nek- of rugproblemen herstelde van andere klachten. Het zou gaan om genezing van onder andere: kanker, epilepsie, chronisch vermoeidheidssyndroom, MS, reuma, artritis en hersenafwijkingen. Tijdens de AIDS-epidemie werd het behandelcentrum een baken van hoop. 

Het alternatieve blad Paravisie wist te melden dat onbekende entiteiten het spraakvermogen van Pearls patiënten overnamen. ‘We zijn hier om je te vertellen door te gaan waar je mee bezig bent. Je bent een meester die licht en informatie naar de planeet brengt,’ werd hem door die onbekende ‘geesten’ verteld. 

Menselijke upgrade

Reconnective Healing wordt gedefinieerd als de terugkeer naar een optimale staat van balans als gevolg van interactie met frequenties van energie, licht en informatie. Een diagnose is niet nodig, technieken en procedures evenmin. Een beoefenaar wappert met de handen en fungeert als katalysator voor helende krachten uit het universum. 

De waargenomen ‘sensatie’ zou sterker worden naarmate de afstand tussen therapeut en patiënt toeneemt, het zou voelen als het uitrekken van een rubberen band, leggen enkele gelovers uit in een alternatief tijdschrift. Iedereen ontvangt de heling die op dat moment noodzakelijk is, luidt de theorie.

Hoewel Reconnective Healing gelijkenis vertoont met methoden als Reiki en Therapeutic Touch, verschillen die volgens Pearl van zijn eigen handelwijze. ‘Dat zijn onderdelen van energiegenezing en zij brengen allen een beperkte hoeveelheid energie binnen. Reconnectieve healing blijkt toegang te geven tot alle energie. Een soort menselijke upgrade,’ vertelt hij in het blad Spiegelbeeld, een alternatief tijdschrift gevuld met warrige teksten. 

Hoeveel Reconnective Healers in Nederland actief zijn is niet precies duidelijk. Volgens Pearls bedrijf telt Nederland 38 therapeuten, de Rotterdamse Reconnection trainer Nadia van Raam linkt naar 17 praktijken, terwijl de verzamelpagina van de Groningse therapeut Jan van Stiphout melding maakt van 91 behandelaars. Van Raam legt desgevraagd uit: ‘De lijsten verschillen omdat mensen zich moeten opgeven om vermeld te worden. De website van Jan is de oudste in Nederland. Er staan mensen op die jaren geleden getraind zijn en niet altijd hun diploma “up to date” hebben gehouden en ook diegene die dat wel hebben gedaan. (…) Deze site wil zich niet aanpassen aan de nieuwe regels zoals die vanuit de Amerikaanse organisatie zijn gesteld.’ 

Van Stiphout houdt zich naast energetische luchtmassage ook bezig met Earthing, in het verlengde van zijn Reconnective Healing-praktijken. Deze techniek probeert het contact met de aarde te herstellen. Het is volgens Stiphout problematisch dat de mensheid op schoenen loopt; daardoor zijn wij losgekoppeld van de helende energie die de aarde uitzendt. De oplossing is simpel: ‘Wandel buiten zoveel mogelijk blootsvoets en slaap, werk of relax binnenshuis in contact met geleidende lakens of matjes, die de energie van de Aarde overbrengen op je lichaam.’ 

Door te aarden zou je de oorzaak van vele ontstekingen wegnemen. Want zo luidt de theorie: eenmaal in contact met de aarde stromen vrije elektronen het lichaam binnen, waardoor vrije radicalen worden geneutraliseerd. Waarna de vrije radicalen niet langer gezond weefsel aantasten. Op de website van zijn Earthing Nederland praktijk in het Groningse Eefde zijn producten te koop die helpen om geaard te slapen, zoals geaarde kussens en onderlakens. Bij de lakens wordt een speciale grondpin of aardingsstekker meegeleverd zodat het lichaam optimaal contact maakt met de aarde tijdens de nachtrust. Ze kunnen worden verbonden met de aarding van een stopcontact; liever niet in een van de andere contactpunten stoppen, is zijn advies

Healing op afstand

Een opleiding tot Reconnective Healer bestaat uit drie niveaus. Aspirant-healers starten op level één met een online-cursus. Het lesmateriaal omvat korte instructievideo’s met een totale lengte van acht uur. Na voltooiing van het digitale lesmateriaal is het mogelijk deel te nemen aan level twee: een trainingsweekend. Op het programma staan oefenmodules in een ruimte met massagetafels en verhandelingen over de theorie. Deze worden gegeven door leden van het internationale onderwijsteam. Verplicht onderdeel is het ondergaan van minimaal één Reconnective Healing sessie. Er is geen afsluitende toets. Wie op zaterdag én zondag aanwezig is, mag zich Reconnective Healing Foundational Practitioner noemen. Level drie is het zogeheten Reconnection-Certified Practitioner Program. Tijdens dit tweedaagse evenement duiken cursisten dieper in de theorie. Om het begeerde certificaat te ontvangen moeten zes healingsessies worden uitgevoerd, waarvan vier persoonlijk en twee op afstand. Nog een vereiste is een accreditatiesessie bij mentor en trainer Van Raam. Tweejaarlijkse heraccreditatie is verplicht.

Monique Huisman is één van de Nederlanders die deze opleiding volgde. In een vorig leven studeerde ze farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen en van 1987 tot en met 2004 was zij de eigenaar van apotheek Ussen. Tijdens een sabbatical besloot Huisman invulling te geven aan haar paranormale interesses. Ze kreeg les in Reconnective Healing en runt nu een praktijk in Lent voor mens én dier. Cliënten weten vooraf niet welke uitkomst ze mogen verwachten of hoe lang het duurt voor enig effect merkbaar is.‘Het kan ook zijn dat je lichamelijk geen verandering ervaart, terwijl er mentaal wel iets gebeurt,’ staat op haar site. Een bezoek aan het behandelcentrum is niet noodzakelijk; healing op afstand zou even goed werken.

Huisman verzorgt demonstraties op haar YouTube-pagina. In één van de video’s zien we de therapeut in actie op een manege, waar ze paard Fantasy haar derde en laatste sessie geeft. Huisman loopt in de stal achter het dier aan terwijl ze handgebaren maakt. Op de achtergrond klinkt gehinnik. Ook die paarden maken verbinding met de frequenties, meent de ex-apotheker. Een volgend filmpje verhaalt over een gecrashte zanglijster. Het vogeltje was tegen Huismans raam gevlogen en lag zieltogend voor haar woning. Na een twintig minuten durende Reconnective Healing kon het zijn weg vervolgen. Huisman had geen tijd voor vragen van de webredactie; ze is druk met de verhuizing van haar praktijk.‘Bovendien beschouw ik mezelf niet als volgeling van Eric Pearl’, reageert ze.

Schokken op de behandeltafel

Een andere leerling van de Amerikaanse wonderhealer is Pieter Wagenborg, een tuinman die bijschnabbelt in het alternatieve circuit. Hij werkt in een bedrijfsverzamelpand op de Europalaan in Utrecht.  Wagenborg lokt klanten met een levensveranderende ervaring. ‘Waarbij nieuwe frequenties gebruikt worden die kunnen helen op lichamelijk, geestelijk, emotioneel, spiritueel of elk ander vlak.’ Freelance visagist en haarstylist Carla Stroijckens ontving op 13 september 2018 haar Reconnective Healing level 2 certificaat, ondertekend door Pearl. De Bilthovense noemt op haar website een waaier aan klachten die ze kan behandelen, variërend van PTSS tot depressie en reuma. 

Waarom die in aanmerking komen voor de therapie wil ze desgevraagd niet toelichten. Onlangs plaatste Stroijckens een 17-minuten durende video, waarin ze geïnteresseerden een kijkje achter de schermen gunt. Daarin zien we een door kaarsen verlicht kamertje waar een vrouw op de behandeltafel ligt. Ze maakt schokkende bewegingen. De cliënte zou een zeldzaam sterke reactie vertonen.

Voormalig fysiotherapeut Anneke Stuij uit Lochem tempert de door haar leermeester aangejaagde verwachtingen. Ze schrijft de webredactie: ‘Reconnective Healing is geen therapie en geen behandeling.Het is eerder een ervaring. Eric Pearl en andere practitioners claimen nooit te genezen.’

Cliënten van Stuij dienen voor behandeling een overeenkomst te tekenen. Daarin verklaren beide partijen dat: De behandelingen bij Praktijk Anneke Stuij niet geschikt zijn om medische diagnoses te stellen of ziektes te behandelen en Ongeneeslijke ziekten met behulp van de behandeling niet weggenomen kunnen worden.’

Pearl belooft weliswaar geen genezing, maar anders dan Stuij beweert wekt hij op zijn minst de indruk dat dit tot de mogelijkheden behoort. ‘Healing from a chronic disease like cancer is indeed possible,’ staat op zijn website. De Lochemse behandelaar gaat niet in op de aan haar gestelde vragen. Ze beperkt zich tot de mededeling: ‘Healing geeft een diepe ontspanning en stimuleert het natuurlijke zelfgenezende vermogen van de cliënt.’ Evenals vakgenoot Huisman wenst zij niet te worden aangeduid als volgeling van Pearl. Tussen de behandelaren bestaan forse prijsverschillen: Stroijckens in Bilthoven rekent bijvoorbeeld 55 euro terwijl haar concullega Ozrenka Knezevic in Zaltbommel een tarief van 110 euro per uur hanteert (alleen tegen contante betaling). 

Onbewezen

De vermeende werking van Reconnective Healing is onbewezen. Databank PubMed bevat geen enkele studie in een medisch wetenschappelijk tijdschrift. Een zoekopdracht leidt wel naar vier onderzoeken in alternatieve bladen, grotendeels gefinancierd door het bedrijf van Pearl. The Journal of Alternative and Complementary Medicine waagde zich aan een review. Daarin worden onderzoeken besproken die gebruikmaken van niet-gevalideerde testapparatuur zoals: Gas Discharge Visualization (GDV) en Apparatus for Meridian Identification (AMI). Bij drie van de vijf studies ontbrak een controlegroep.

De auteurs concludeerden: ‘Aangezien deze onderzoeken zeer gevarieerd van opzet zijn, is het op dit moment niet mogelijk om conclusies te trekken over de algemene effectiviteit van Reconnective Healing.’ 

In een poging het ontbrekende bewijs te verhullen, presenteren Pearl en de zijnen een stroom aan oncontroleerbare patiëntervaringen. Het publiek moet maar aannemen dat deze verhalen op werkelijkheid berusten. De kritische Amerikaanse website Science Based Medicine schreef over Pearl: ’He’s not about evidence, he’s about belief.’

Ook binnen het Amerikaanse kwakveld heerst scepsis ten aanzien van Reconnective Healing. Andrew Weil is pleitbezorger voor alternatieve behandelwijzen en een goede bekende van de alternatieve Amerikaanse website Quackwatch. Hij geeft leiding aan het Andrew Weil Center for Integrative Medicine in Arizona. Regelmatig wordt hij aangehaald als iemand die het werk van Pearl omarmt. Ten onrechte zo blijkt. ‘Ik twijfel aan zijn motieven en ik geloof niet dat hij iets bruikbaars te bieden heeft,’ sneert Weil in zijn blog. ‘Dr. Pearl is meerdere malen gevraagd om mijn naam niet te noemen bij zijn zelfpromotie. Ik ondersteun hem niet.’ En ook zijn collega-chiropractors, The California Board of Chiropractic Examiners, vallen hem af en noemen de claims van Pearl ‘twijfelachtig’. 

Het lijkt Pearl niet te raken. Hij bedacht een variant op zijn paranormale massagetechniek: The Reconnection. Deze methode zou gebruikmaken van dezelfde frequenties als Reconnective Healing. Een Reconnection-behandeling draait echter niet om heling maar om persoonlijke evolutie. De theorie hangt aan elkaar van vage en onbewezen begrippen. Zo zou de therapeut verbinding leggen tussen het rasterwerk van het lichaam van de patiënt en de energielijnen van de aarde. De persoonlijke reconnectie kost 333 euro en wordt uitgevoerd in twee opeenvolgende sessies. Zodra de energetische verbinding optimaal functioneert wordt het leven een stuk makkelijker, belooft de wonderhealer.

Jeffrey Stevens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 14 juni 2024

Homeopathisch huisarts José van Ditmarsch biedt via website HPVhealth.nl een gevaarlijke behandeling aan bij aandoeningen van de baarmoedermond, de IGJ grijpt niet in.

artikelen - 28 mei 2024

Germaanse geneeskunde-gelovigen Mies Kloos en Daniel Derweduwen houden kankerpatiënten weg van de reguliere geneeskunde, blijkt uit verborgen camera-opnames van Alberto Stegeman. De inspectie is aan zet.

artikelen - 27 mei 2024

De inspectie kan gebedsgenezer Tom de Wal, die zich misdraagt als een Jomanda 2.0, niet aanpakken, stelde Pia Dijkstra, minister van Volksgezondheid tijdens het Kamervragenuurtje.