UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 29 juli 2019

Helft gezondheidsartikelen op Facebook bevat valse informatie

Buitenlandrubriek met o.a.: Helft gezondheidsartikelen op Facebook bevat fake news / Katachtigen structureel misbruikt voor kwakzalverij

Helft gezondheidsartikelen op Facebook bevat valse informatie

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Helft gezondheidsartikelen op Facebook bevat valse informatie / Leeuwen en tijgers worden structureel misbruikt voor kwakzalverij / Nieuw-Zeelands medium zegt bovennatuurlijke operaties uit te kunnen voeren / Canadese chiropractor krijgt boete om verspreiden antivax-nieuws / Amerikaanse FDA stuurt waarschuwingsbrieven naar bedrijven die kratom-medicijnen verkopen / Chinees ziekenhuis stopt met cupping na gewonde kinderen.

Mondiaal: Helft gezondheidsartikelen op Facebook bevat valse informatie

Uit onderzoek van Health Feedback, een onafhankelijk netwerk van wetenschappers, blijkt dat de helft van het gezondheidsnieuws op Facebook valse informatie bevat. De groep onderzocht daarvoor de 100 populairste artikelen van 2018 en concludeerde dat in de top tien zelfs driekwart van de artikelen misleidend waren en (gedeeltelijk) op valse informatie gebaseerd. Het ging hier om artikelen uit media van naam en faam als Time, NPR, Daily Mail, The Huffington Post, CNN en anderen.
Lees meer bij Fast Company.

Mondiaal: Leeuwen en tijgers worden structureel misbruikt voor kwakzalverij

Op farms in Afrika en Azië worden leeuwen en tijgers structureel misbruikt ten behoeve van kwakzalverij. Dat blijkt uit onderzoek van World Animal Protection naar de handel in grote katachtigen voor de productie van traditionele Aziatische medicijnen.
Lees meer bij Animals Today.

Groot-Brittannië: Medium zegt bovennatuurlijke operaties uit te kunnen voeren

Jeannette Wilson is een medium uit Nieuw-Zeeland die door Groot-Brittannië toert en lezingen houdt waarbij ze het publiek vertelt bovennatuurlijke operaties te kunnen uitvoeren. Ze zegt bijvoorbeeld artritis te kunnen genezen en ervoor te kunnen zorgen dat mensen geen bril meer nodig hebben. Dat zegt ze te kunnen omdat ze claimt dat een overleden dokter die Augusto de Almeida heette, haar als huls gebruikt en zo mensen kan genezen.
Lees meer bij The Liverpool Echo.

Canada: Chiropractor krijgt boete om verspreiden antivax-nieuws

Dena Churchill, chiropractor te Nova Scotia, moet een boete van 100.000 dollar betalen omdat ze zich onprofessioneel gedragen heeft door allerlei berichten te verspreiden met nieuws waarin het nut van vaccinaties ontkend worden. Het bedrag is onderdeel van een schikking met Churchill. Omdat ze in hoge financiële nood zit, heeft ze tien jaar gekregen om het bedrag te betalen.
Lees meer bij CBC News.

Verenigde Staten: FDA stuurt waarschuwingsbrieven naar bedrijven die kratom-medicijnen verkopen

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft waarschuwingen gestuurd naar de bedrijven Cali Botanicals en Kratom NC omdat deze onterecht claimen dat hun met kratom verrijkte middelen een verslaving aan opioïden kunnen genezen of ontwenningsverschijnselen tegen kunnen gaan. De bedrijven zeggen met de middelen ook kanker, depressie en angststoornissen te kunnen behandelen. Ook dat is nergens op gebaseerd.
Lees meer bij de FDA.

China: Ziekenhuis stopt met cupping na gewonde kinderen

Een ziekenhuis in Jiangsu is gestopt met het behandelen van kinderen met de variant van de cupping-methode die sanfutie heet. Daarbij wordt er een kruidenpasta op de huid gesmeerd waar een heet glas overheen wordt gezet. 92 kinderen bleken er pijnlijke blaren en een jeukende vervellende huid aan overgehouden te hebben. Foto’s werden op sociale media verspreid, waarna het ziekenhuis zei met de traditionele behandelmethode te stoppen.
Lees meer bij de South China Morning Post.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.

artikelen - 26 september 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.