UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Bestuur VtdK | Geplaatst: 24 april 2008

Grove misleiding in NCRV tv-programma Uitgedokterd?!

Met grote verontrusting heeft de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) kennisgenomen van de eerste uitzending op 23 april van het bovengenoemde programma waarin zogenaamd uitgedokterde patiënten worden gevolgd in hun zoektocht naar genezing in de alternatieve sector.

De resultaten die de geraadpleegde hypnotherapeut, osteopaat en natuurgeneeskundig arts behaalden met hun absurde geneeswijzen kunnen met gemak worden toegeschreven aan het effect van de camera’s, de selectie van de patiënten en het placebo-effect. Dergelijke successen zijn meestal tijdelijk.

Het programma krijgt op bedrieglijke wijze een wetenschappelijk karakter omdat men als commentator een heuse professor heeft ingehuurd: ‘Prof. dr. J. Keppel Hesselink’. In feite is hij slechts basisarts en zijn professorstitel is naar Nederlandse standaarden nogal dubieus, want hij ontleent zijn titel aan een Duitse privé-universiteit op antroposofische grondslag. Hij verdient zijn geld met acupunctuur en propageert kritiekloos vrijwel alle alternatieve behandelwijzen.

Te vrezen valt dat veel kijkers met vergelijkbare klachten als in het tv-programma, (eczeem, nekpijn en gewrichtsslijtage) op het verkeerde been worden gezet en een heilloos avontuur zullen ingaan in de hoop op genezing. Verlichting van hun klachten valt niet te verwachten, wel verlichting van hun portemonnee, hoewel veel verzekeraars bereid zijn mee te betalen. Ook werd in ‘Uitgedokterd’ niet vermeld dat met name bij osteopathische behandeling van de nek ernstige complicaties kunnen optreden. Het programma werpt een smet op de NCRV en de publieke omroep in het algemeen. Hier is immers directe commercie in het spel en worden publieke middelen besteed aan volksverlakkerij.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij verwacht dat de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) disciplinaire maatregelen neemt tegen deze kwakzalvende artsen en dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt of de in het programma door artsen gedane uitspraken tuchtrechtelijke maatregelen noodzakelijk maken. De VtdK eist verder onmiddellijke stopzetting van de serie, tenzij er alsnog een deskundiger medisch commentator gevonden wordt, die de wondergenezingen in een zinnig perspectief kan plaatsen.

Aanvulling
De KNMG heeft prompt gereageerd met een persbericht dat als PDF-bestand is toegevoegd (zie rechts boven).

 

Aanvulling

Diverse artikelen over de programmaserie Uitgedokterd?! zijn:

Commentaar bij Aflevering 1 van Uitgedokterd!? (23 april 2008)
Osteopathie, hypnose en levendbloedanalyse

Commentaar bij Aflevering 2 van Uitgedokterd!? (30 april 2008)
Ayurveda, orthomanuele genezerij en ooracupunctuur

Commentaar bij aflevering 3 van Uitgedokterd!? (7 mei 2008)
Antroposofische citroensapinjecties met kweepeer

Commentaar bij aflevering 4 van Uitgedokterd!? (14 mei 2008)
Oneindig verdunde Pr6O11 om jezelf te zijn

Commentaar bij aflevering 5 van Uitgedokterd!? (21 mei 2008)
Koppen zetten en moxa

Commentaar bij aflevering 6 van Uitgedokterd!? (28 mei 2008)
Feldenkrais en meer van hetzelfde

‘Uitgedokterd!?’ aangeklaagd
Acties tegen NCRV en alternatieve artsen

Nominaties Meester Kackadorisprijs 2008
Wie hebben de kwakzalverij het meest bevorderd?

NCRV wint Meester Kackadorisprijs 2008
Lex Bouter, rector magnificus van de VU, wordt tweede met miniem verschil

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Bestuur VtdK

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.